Регистриране Вход Плащане и доставка Контакти БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКИ НАД 100 ЛВ!

Рахит при бебета - всичко, което трябва да знаете като родител

Рисковите бебета да развият рахит са недоносените, хранените с изкуствено мляко, тези със синдрома на бърз растеж, бебета родени от майки, които не са приемали достатъчно калций по време на бременността, но също и такива, които са предозирали с витамини, но най-вече така наречените зимни бебета. При последните приемът на естествен витамин Д от слънцето е намален до минимум. Ето защо при наличие на такива липси се назначава прием на изкуствен витамин Д, обикновено под формата на капки. Същият е и първата крачка за профилактика и лечение на рахит в случай на диагноза. Друг важен фактор за лечението и профилактиката на болестта е масажът. Особена важна е гимнастиката (и пасивна, и активна) за бебето с рахит, защото то е с намален мускулен тонус от болестта. Разходките на слънце са също изключително важни.

Най-често срещаните симптоми на рахита са обилно изпотяване, особено в областта на главата и по време на сън или сучене, а също така и нервност, стряскане от най-малкия шум и в будно състояние, и по време на сън, омекване на черепните кости, водещи до деформации. Деформациите обикновено се наблюдават на по-късен етап, а именно след прохождането. Често, родителите смятат, че грешните бебешки обувки за прохождане или ползването на проходилка (и други подобни помощни аксесоари) са фактори за деформацията, но реално липсата на витамин Д и бавното усвояване на фосфор и калций в тялото поради рахита са тези фактори. Освен че рахитичните деца закъсняват с прохождането, при тях и никненето на зъби е на по-късен етап. Зъбите се и развалят лесно, но не винаги рахитът е причина затова. Същото важи и за късното прохождане. Само защото детето ви е проходило по-късно, не означава, че има рахит. Рахитичното плоско стъпало е рядко, но все пак възможно като следствие от диагнозата. При него се наблюдава сплескване на свода на стъпалото под действието на тежестта на тялото вследствие размекването на костите и слабост на ставните връзки. Веднъж получено, плоското стъпало обикновено остава за цял живот.

С правилната профилактика ще избегнете диагнозата, но ако такава е поставена, не се отчайвате. Спазвайте лекарските предписания и бъдете стриктни. Детето ви може да израсте рахита стига да му осигурите важните за това фактори и условия.

Онлайн магазин за бебешки обувки, сандали, пантофи, буйки, бебешки обувки за прохождане, детски гумени ботуши, чорапи с гумена подметка и аква обувки info@bebuvki.com https://bebuvki.com/catalog/view/theme/bebuvki/images/logo.png Bebuvki.com https://www.facebook.com/bebuvki +359879133318