Регистриране Вход Плащане и доставка Контакти БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКИ НАД 100 ЛВ!

Причини за късно прогваряне при момичетата и момчетата

След късното прохождане, вероятно най-притеснително за родителите е късното проговаряне. И ако за късното прохождане можем да направим усилия и да вземем допълнителни мерки като качествени обувки за прохождане, проходилка, колани и така нататък, с проговарянето нещата сякаш стоят малко по-сложно.

Когато се обсъжда темата за проговарянето изобщо, добре е първоначално да се има на предвид кое е нормално и кое не. Според педиатрите децата трябва да бъдат в състояние да кажат една дума на около 1 годинка, две словосъчетания в периода от 18 месеца до 2 години, а на възраст 3 години да могат да казват изречения, състоящи се от три думи. Най-правилната реакция е да се посети специалист – невролог, логопед, психолог, ако детето не проговаря до тригодишна възраст. Паниката обаче е излишна, скъпи мами и татковци, защото знаете добре правилото – всяко дете е индивидуално.

Причини за късно проговаряне


Често, причините за късното проговаряне съвсем не са медицински и са или преодолими без намесата на специалист, или просто изискват търпение, докато отминат. Фактори като наследственост и темперамент обикновено са основни причина за късно проговаряне. В много случаи самите родители са причината за късното проговаряне. Например, ако не оставяте детето да покаже признак на изразяване, та дори и с ръчички, можете да го приучите и по този начин то да сметне, че съвсем не е нужно само да се изразява вербално. Стресът или някаква уплаха са още по-чести и вероятни причини за късното проговаряне. Но тъй като детето не може да ви сподели за конкретната причина, ролята на специалиста в случая е повече от важна и необходима.

Като медицински причини за късното проговаряне, най-вече, педиатрите посочват преждевременното раждане, прекалено ниското тегло на новороденото и в процеса на развитието му до 1-годишна възраст, хронична инфекция на ухото и други. Липсата на говор и реч, насочена към самото дете, от ваша страна като родители е сериозна грешка. Постоянното говорене, пеенето заедно, но не и гледането на телевизия, са изключително полезни в стимулирането на бебето да започва да изказва първите срички, а после и първите си думи.;


Kъсно проговаряне при момчетата

Много родители оправдават момчетата за късното проговаряне и за съжаление, не вземат мерки на време. В действителност, болшинството момичета проговарят по-рано от момичетата, но това е теория, която следва само от статистиката и няма реална теоретична на медицинско ниво. Ето защо, ако момченцето ви не говори до тригодишна възраст, е добре да посетите специалист – логопед и невролог. 

Kъсно проговаряне при момичетата

Обратно, ако момичетата не проговорят до навършване на една година родителите изпадат в паника, че нещо не е наред. Както вече пояснихме, няма правило за конкретна възраст да отговаря на конкретни речеви умения. Важното е вие да стимулирате детето да се научи, като му говорите достатъчно много, без да го притискате твърде настъпателно, карайки го да повтаря след вас. 

Връзката между аутизма и късното проговаряне

Сред най-тежките прогнози в случай на късно проговаряне за един родител е, че детето му страда от аутизъм. В действителност, диагнозата наистина има връзка със забавяне в речевото развитие. Късното проговаряне обаче по никакъв начин не може да означава, със сигурност, че бебето е аутист, точно както късното прохождане не означава задължително, че са налични проблеми в опорно-двигателния апарат. Освен невъзможност за изразяване и липса на каквито и да е опити да говори, детето аутист проявява и други симптоми, които само в съвкупност и само след преглед при специалист водят до установяване на диагнозата:

 • Силно съсредоточаване и то за дълго време в един предмет или обстановка. Погледът е блуждаещ, но не се отклонява от поставения фокус в дадения обект. 
 • Липса на реакции и то при най-обикновен контакт или дори силно раздразнение. От много малки бебета, педиатрите следят за тези реакции, като например, при тримесечна възраст наблюдават дали бебето следи светлината на фенерче или се стряскат при щракване с пръсти. 
 • Детето повтаря стереотипно едни и същи движения. Често, то се върти в кръг или маха с ръце на посоки. 
 • Бебето не реагира по никакъв начин на хорското присъствие. То сякаш е безразлично към хората и дори човек да се опита да го привлече с нещо необикновено, детето просто остава безучастно към случващото се. 
 • Много аутисти страдат и от синдрома на отчуждението на физическо ниво. те се стряскат и показват силна неприязън при всеки допир, включително и от страна на родителите. 
 • Силно се вманиачават по определени ритуали. Едновременно с това, при смяна на обстановката и подредбата на предмети, които винаги са били в определена позиция, могат да се стресират. 

Лечение в случай на късно проговаряне 


При признаци на забавяне на речевите умения не става дума точно за лечение, колкото за стимулиране и посещаване на специалист, който само да помогне развитието на детето. Късното проговаряне не е болест, но едновременно с това може да се дължи на болест, която едва след като бъде овладяна, се пристъпва и бавно, малко по малко към усвояване на нови думи. Обикновено, педиатрите назначават консултация с логопед, който на свой ред дава специални указания и на самите родители за упражнения под формата на игри у дома. При по-тежки случаи може да се стигне до прегледи при невролог. 

Народни поверия за късното проговаряне

И сега да преминем към малко по-забавната и любопитна част от материала. Народните поверия, свързани с бебетата изобщо са десетки и някои по-смешни, а други – дори достигащи до ниво на странност – винаги са ни правили силно впечатление, затова няма да пропуснем да ви споделим някои народни поверия по повод късното проговаряне:

 • Ако детето проговори късно, значи ще проходи много рано!
 • Гъделичкането по петите на бебето води до късно проговаряне и дори до заекване!
 • Ако виждате, че детето явно ще проговори късно, но още не сте въвели рибата в менюто му, не го правете, докато не каже първата си дума. В противен случай ще остане нямо за цял живот. 
 • С цел преодоляване на късното проговаряне, в миналото знахарите са предписвали да давате вода на бебето от лъжицата, с която вие сте се хранили и то непосредствено след като сте го направили 
 • Колкото повече целувате бебето, толкова по-късно ще проговори 


Ако смятате, че детето ви изоставя с проговарянето, не трябва да се притеснявате, а да вземете адекватни мерки като посещение при логопед и консултации с други специалисти. Дори да не бъдат установени конкретни медицински причини за липсата на реч при детето, не се отчайвайте. Бъдете търпеливи, стимулирайте детето, обогатете социалните му контакти с други деца и възрастни хора, за да осъзнае то само колко е важна комуникацията. Не забравяйте, вие не сте лекари и затова личните ви диагнози, поставени в паниката, са безпочвени. Това, което се изисква от вас, е да подкрепяте детето във всяка ситуация, особено в такава, когато то има проблем и заедно бихте се справили далеч по-лесно!


Онлайн магазин за бебешки обувки, сандали, пантофи, буйки, бебешки обувки за прохождане, детски гумени ботуши, чорапи с гумена подметка и аква обувки info@bebuvki.com https://bebuvki.com/catalog/view/theme/bebuvki/images/logo.png Bebuvki.com https://www.facebook.com/bebuvki +359879133318