Регистриране Вход Плащане и доставка Контакти БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКИ НАД 80.00 ЛВ!

Никнене на зъби при бебе (Температура + облекчаване на болката)

Съществуват два ключови момента в бебешкото развитие, които са едновременно неизбежни и силно стресови за младите родители. Ако една майка смята, че след протичането на бременност притесненията около нейната бъдеща рожба приключват, нека не забравя, че й предстоят множество безсънни нощи. Но това е то да си родител – любовта и щастието неизменно вървят ръка за ръка с тревогите и денонощните грижи. Така например, веднага след раждане – до около месец – първо ще започнат мъчителните колики, а малко по-късно и периода на никнене на зъби при бебе. Днешният ни материал изцяло е насочен към втория период. Ето всичко, което трябва да знаете за никненето на зъби при бебетата. 

Кога започва никненето на млечните зъби? 

Истината е, че развитието на зародишите на временните зъби започва още през първия триместър на бременност. Това е и причината, бременните да приемат богати на витамин А, Д и Е храни или при невъзможност, да използват добавки към своето меню. Смята се, че първите млечни зъбки започват да пробиват в периода около 7-ия месец, но още от 3-4-месечна възраст бебето ще покаже признаци за скоро настъпващия момент на излизането на зъбките. Първи се показват двата долни резеца, а след тях и двата горни. Следват и останалите резци. Между 12 и 18 месец поникват малките кътници, като те са общо четири на брой, по един от всяка страна, тоест горе и долу и това, както се досещате е около периода на прохождане, когато вече сте се заредили даже с обувки за прохождане и вероятно правите първите опити заедно. Пространството между малкия кътник и малкия резец, останало празно, се запълва с кучешкия зъб на 12 – 24 месечна възраст. Големите кътници, четири на брой, излизат между 20 – 30 месец. Това е само примерна хронология на никнене на млечните зъбки. Възможно е отклонение както поради аномалия (най-често при наличие на рахит), така и без някаква конкретна причина, ами по-скоро на генна основа. 


Болката: най-често срещаният симптом при никнене на зъби при бебетата…? 

Много майки се чудят защо само техните деца страдат от болезнено никнене на зъби. Всъщност, болката е стандартен симптом, който се наблюдава при 90% от децата. Самият процес по никнене на зъби я предполага– все пак, зъбът си проправя път да излезе на бял свят, като прерязва венеца. Ето защо раздразнението и повишаването на детския плач съвпадат с този период. Ако детето ви не плаче чак толкова много, това се дължи просто на индивидуалната ми физическа издръжливост и висок праг на болка (много вероятно е същото това дете съвсем леко да проплаква при поставянето на задължителните ваксини до една година). От друга страна, съществуват и други класически и често срещани симптоми при никнете на зъби. По-конкретно, детето започва много да се лигави, хапе, а и да спи все по-неспокойно, особено по време на нощния сън, защото както е и при възрастните, болката, без значение от нейния произход, обикновено се засилва вечер. Освен силният рев, лигавене и плюнчене, като значими и почти винаги появяващи се симптоми са още и раздразване на кожата, което се дължи именно на слюнкоотделянето, а също така и постоянното чесане. Ще видите своето мъниче да пъха всякакви предмети в устата си (дори и вашите пръсти, мамчета!!!), но това се дължи не толкова на опознавателния характер, колкото на стремежа да се потъркат венците, които са силно разранени. 


Температура при никнене на зъби – често срещан симптом, който не трябва силно да ви тревожи

Високата температура, между другото, също е често срещан симптоми при никненето на зъбките. Самата тя води и до други неприятни странични ефекти като избухливост, неспокоен сън, загуба на апетит, обриви (не само по лицето от слюнкоотделянето), разстройство и понякога повръщане и хрема. Високата температура се обяснява с възпалителния процес във венците. От друга страна трябва да се има на предвид, че при никнене на зъби бебешкият организъм отслабва. Много майки си обясняват кашлицата и хремата като нормални. Тези симптоми се възприемат за симптоми на самото никнене на зъби. Това обаче е изключително погрешна представа, а и тя крие редица рискове. Всъщност, кашлицата и наличието на сополи при бебето не са в следствие на естествения процес по никнене на зъби. Те са си класически симптоми на настинка или дори вирусна инфекция. Защо толкова често тогава бебетата, на които им излизат зъби, са хремави ли? Защото имунитетът им в този период отслабва и те са много податливи на простудни и грипни състояния. Особено когато е регистрирана и температура при никнене на зъби. А защо е опасно погрешното схващане, че хремата и кашлицата са симптоми от зъбките, а не от вирус? Ами защото много майки не лекуват тези симптоми, оставяйки ги да отминат сами с излизането на зъбчето и по този начин застрашават децата си да направят усложнения, особено когато става дума не за обикновена настинка, а за грип или остра вирусна инфекция. При наличие на тези симптоми е от изключително значение детето да бъде прегледано от педиатър. В случай че бебето има само температура при никнене на зъби може да се премине към терапия (не повече от два дни) с температуропонижаващи средства. Добрата новина в случая е, че повечето такива лекарства имат и болкоуспокояващ ефект, който допълнително ще успокои измъченото мъниче. 


Хомеопатия и домашно лечение при никнене на зъби 

За да страда, така да се каже, по-малко детето, педиатрите изписват гелчета за венци, но когато положението, тоест болката е нетърпима се приемат и лекарствени продукти с болкоуспокояващ ефект, най-често и с опцията за понижаване на температурата. Ако попитате за съвет една опитна мама за периода на никнене на зъбките, със сигурност, тя ще ви отговори, че най-важното в момента е да проявите повече търпение. Почти всяко друго средство за облекчаване на болката е по-скоро с краткосрочно действие, а понякога дори и само с плацебо ефект. В днешни дни се прилагат различни по вид гелчета за никнене на зъби при бебета. Препоръчителни са хомеопатичните варианти. Другата алтернатива са гелове с лидокаин, който в действителност действа по-бързо, но все пак е химикал, който може да увреди все още недоразвития детски организъм. От съвременните опции за хомеопатия при никнене на зъби най-популярни са следните:

  • Камомила – подходящо най-вече при силно раздразнение и неспокоен сън, тъй като препаратът има успокояващо действие
  • Беладона – за силна възбудимост и болка, защото този продукт има страхотно противовъзпалително и антисептично действие.
  • Калкарея фосфорика  - идеално средство за мъчително и бавно пробиване на зъбчето
  • Меркуриус солубилис – средството се прилага за децата, които проявяват симптома на обилното слюнкоотделяне, както и при наличие на об
  • Пулсатила – още едно релаксиращо лекарство. Майките често го възприемат за „тяхна отмяна“, защото се прилага при деца, които успяват да се успокоят в периода на никнете на зъби само когато са гушкани и успокоявани. 


Онлайн магазин за бебешки обувки, сандали, пантофи, буйки, бебешки обувки за прохождане, детски гумени ботуши, чорапи с гумена подметка и аква обувки info@bebuvki.com https://bebuvki.com/catalog/view/theme/bebuvki/images/logo.png Bebuvki.com https://www.facebook.com/bebuvki +359879133318