Регистриране Вход Плащане и доставка Контакти БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКИ НАД 100 ЛВ!

Всичко, което трябва да знаем за никненето на зъбките при бебетата

Кога започва никненето на млечните зъби? – Истината е, че развитието на зародишите на временните зъби започва още през първия триместър на бременността. Това е и причината, бременните да приемат богати на витамин А, Д и Е храни или при невъзможност, да използват добавки към своето меню. Смята се, че първите млечни зъбки започват да пробиват в периода около 7-ия месец, но още от 3-4-месечна възраст бебето ще покаже признаци за скоро настъпващия момент на излизането на зъбките. По-конкретно, детето започва много да се лигави, хапе, а най-често плаче от време на време и в повечето случаи ще ви се стори, че е без причина. Първи се показват двата долни резеца, а след тях и двата горни. Следват и останалите резци. Между 12 и 18 месец поникват малките кътници, като те са общо четири на брой, по един от всяка страна, тоест горе и долу и това, както се досещате е около периода на прохождане, когато вече сте се заредили даже с обувки за прохождане и вероятно правите първите опити заедно. Пространството между малкия кътник и малкия резец, останало празно, се запълва с кучешкия зъб на 12 – 24 месечна възраст. Големите кътници, четири на брой, излизат между 20 – 30 месец. Това е само примерна хронология на никнене на млечните зъбки. Възможно е отклонение както поради аномалия (най-често при наличие на рахит), така и без някаква конкретна причина, ами по-скоро на генна основа.

Най-често срещаните симптоми за никнене на млечни зъби са…? Освен силният рев, лигавене и плюнчене, като значими и почти винаги появяващи се симптоми са още и раздразване на кожата, което се дължи именно на слюнкоотделянето, а също така и постоянното чесане. Ще видите своето мъниче да пъха всякакви предмети в устата си (дори и вашите пръсти, мамчета!!!), но това се дължи не толкова на опознавателния характер, колкото на стремежа да се потъркат разранените венци. За да страда, така да се каже, по-малко детето, педиатрите изписват гелчета за венци, но когато положението, тоест болката е нетърпима се приемат и лекарствени продукти с болкоуспокояващ ефект, най-често и с опцията за понижаване на температурата. Високата температура, между другото, също е често срещан симптоми при никненето на зъбките. Наред с нея са и избухливост, неспокоен сън, загуба на апетит, обриви (не само по лицето от слюнкоотделянето), разстройство и понякога повръщане и хрема.

Какво може да се препоръча на една мама или татко за периода на никнене на зъбките? – Най-вече търпение, скъпи родители, защото всяко друго средство за облекчаване на симптомите е по-скоро с краткосрочно действие, а понякога дори и само с плацебо ефект. 

Онлайн магазин за бебешки обувки, сандали, пантофи, буйки, бебешки обувки за прохождане, детски гумени ботуши, чорапи с гумена подметка и аква обувки info@bebuvki.com https://bebuvki.com/catalog/view/theme/bebuvki/images/logo.png Bebuvki.com https://www.facebook.com/bebuvki +359879133318