Регистриране Вход Плащане и доставка Контакти БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКИ НАД 80.00 ЛВ!

Бебе на 11 месеца - Сън, Хранене и Килограми

Появата на бебе в семейството е едно от най-щастливите и същевременно кризисни моменти в историята на едно семейство. От една страна то е продължение на любовта на двама влюбени, от друга странна променя коренно ежедневието и статуквото им завинаги. Всяка промяна, носи своеобразен стрес поради факта, че човек трябва да се пренастрои и адаптира към новото. Когато човек има по-голям обем от информация и е запознат с някои тънкости и особености, той по-плавно и безболезнено преминава през новостите и влиза в коловоза на новия си път. Ето защо е важно да сме запознати с развитието на детето си, да знаем през какви етапи преминава и как да му бъдем най-полезни. 

Тук ще поговорим за един интересен момент от началото на живота, а именно 11-тия месец, моментът преди малкия човек да навърши важната една година със свойте бебешки обувки за прохождане. Периодът около годинката е изключително интересен и изпълнен с нови неща, които детето придобива като умения. Истинско удоволствие е да отваряме всяка сутрин очи и да виждаме как бебето еволюира в развитието си и с колко бързи темпове го прави. 

Физическо развитие при бебе на 11 месеца

Физически развитие на бебе на 11 месеца - килограми, ръст и зъби

Когато говорим за физическо развитие на детето, няма как да бъдем математически точни. Всеки човек е строго индивидуален и следва своя ритъм на развитие. Въпреки това педиатрите са установили средни норми на развитие на мъниците.

Ръст

В тази възраст децата са високи около 74-75см., около 2 см по-високи от предния месец.

Килограми

Теглото варира между 9,0-9,4кг. Зависи от това с какво се храни, приема ли кърма все още и т.н. Приема се, че над 21-22кг в периода преди навършване на годинка (11 месеца), е налице затлъстяване и това крие риск за детското здраве. 

Зъбки

Зъбчетата могат да достигнат шест на брой. Всички са запознати, че никненето им е мъчителен период, както за малките, така и за родителите им. Ето защо е важно да се прояви търпение и с грижа и любов да се подходи към трудния период на детето. Първи зъбчета са предните резци отгоре и отдолу, по-късно се появяват и страничните. Усмивките на малчуганите стават още по-умилителни и разтапящи околните.

Хранене през единадесетия месец на бебето

Бебе на 11 месеца-хранене и причини да не иска да яде

Храненето заема централен мотив в отглеждането на дете. Освен, че храненето е жизненоважно, е процес, който сближава майка и бебе. Тук става въпрос за кърменето, което играе ролята на емоционална връзка, помагаща на малкото да се чувства уверено след прекъсване на физическата такава (пъпната връв). Кърмените деца са по-здрави, спокойни, уверени, напористи и бързо адаптиращи се. Обичайно през този период майките все още кърмят и взимат важното решение дали да започнат да отбиват детето или да го правят и след навършване на една година. 

Въпреки това малките започват да искат и „храната на големите”. Любопитството и изследователския дух, характерни за възрастта, ги карат да посягат към храната на масата и да я поставят в устата си. Природата подсказва, че е време да започнем да вкарваме и по-твърда храна в менюто на детето. Месото и рибата могат да бъдат един от новите вкусове – на пюре или реални но намачкани, накъсани или по някакъв начин смлени на малки парченца. Хубаво е да съобразявате солта, която предлагате на малките. Всички знаем, че тя е вредна и в бъдеще може да доведе до предпочитание към по-солено, което ще бъде предпоставка за развитие на определени заболявания. Могат да се включат и някои цитросови плодове между основните хранения. Супите и попарите също са вариант за вечеря и закуска. 

Ако бебето не желае да консумира дадена храна, първо опитайте с нова. Възможно е вкусът да не му допада и това е съвсем нормално. Ако отказва всякаква храна и не иска да е добре да се консултирате с лекар за евентуално физическо неразположение. Бебето може да не иска  яде и защото започва растеж на определени зъби и това е свързано с известен дискомфорт.

Детето може да повърне от преяждане. Понякога малките не знаят кога да спрат със сученето и могат да го правят, докато вие го предлагате. След това, разбира се, малкото им стомахче изхвърля излишното. Не е изключено повръщането да е причинено от вирусно заболяване и затова е добре да се консултирате с педиатър. 

Сънят при бебе на 11 месеца

Бебе на 11 месеца сън и причини за будене нощем

Сънят е особено важен при развитието на детето. Когато бебето спи, мозъкът преминава през различни еволюционни промени. Педиатри и учени в областта на детското развитие смятат, че около 16 часа са нужни на едно дете на 11 месеца, за да бъде то здраво и да се гарантира оптимално развитие. Когато семейната обстановка е тиха, задушевна и обгрижваща, детето спи повече, по-спокойно и непробудно. Психолози съветват, докато децата са малки да спят в едно легло с родителите си или в такова, което няма преградна стена и е като продължение на спалнята на възрастните. Доказано е, че по този начин децата имат по-качествен сън и това гарантира по-здравият такъв на родителите. 

Възможни причини за будене нощем

Възможна причина за неспокоен сън и будене нощем най-често е появата на зъбите. Те правят бебетата по-неспокойни и това се отразява във всичките им сфери на функциониране – игра, хранене и не на последно място сън. Бъдете толерантни и не се ядосвайте на малкото, а му дайте да разбере, че сте до него в този труден момент и с любов ще преминете заедно. Няма да бъде лошо и да проверите температурата, ако има такава, да се консултирате с педиатър дали тя се дължи на зъбките или мъникът е болен. Неспокойният сън може да се дължи на прието голямо количество захар през деня или стимули от дигитални устройства – клипчета на телефон например.

Двигателни умения при бебе на 11 месеца

Ако не сте обезопасили дома, сега е момента. Идва ред на първи позиви за ходене или дори вече самостоятелно такова. Обикновено в по-голям процент от случаите, децата в тази възраст започват да се катерят по мебелите и придържайки се към тях, да се опитват да ходят. Координацията око-ръка е много по-стабилна, захватът е добър, а когнитивните умения във възрастта позволяват детето да нарежда предмети по големина и цвят. Малките стават все по-стабилни и инициативата за самостоятелност също.

Как да привлечем вниманието на бебето към книгите

Как бебе на 11 месеца да чете книги

Мисията възможна! Детските книжки в последно време имат уникално неповторими графични дизайни. Те са привлекателни не само за малките, но дори и за възрастните. Рисунките и начинът на представяне на случките лесно могат да привлекат вниманието на малките и това е по-добрият вариант от детските филмчета и клипчета. Набавете си много книжки, подходящи за възрастта и оставете децата да ги изследват, като ги разлистват, пипат и им се радват. Някои от тях са представени като 3D, могат да се разтварят няколко листа от един, има залепени различни тактилни материали и това прави книгата още по-любопитна. 

Не на последно място, четете приказки на децата. Освен, че е полезно за развитието на въображението, възпитава любов към „хартията”. От малки започват да свързват книгите с позитивни емоции и след време по-лесно възпитават в детето личност, която обича литературата и знанието.


Вижте още статии в блога ни

Онлайн магазин за бебешки обувки, сандали, пантофи, буйки, бебешки обувки за прохождане, детски гумени ботуши, чорапи с гумена подметка и аква обувки info@bebuvki.com https://bebuvki.com/catalog/view/theme/bebuvki/images/logo.png Bebuvki.com https://www.facebook.com/bebuvki +359879133318