Регистриране Вход Плащане и доставка Контакти БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКИ НАД 80.00 ЛВ!

Захранване водено от бебето (Схема и Рецепти)

Почти всяка съвременна майка е чувала термина ЗБВ, но малцина са тези, които са се възползвали от този метод на захранване. Истината е, че макар и да е в известен смисъл нетрадиционен, а според някои експерти – в противоречие със стандартите за въвеждане на първите, различни от кърма и/или адаптирано мляко храни за бебета – ЗБВ гарантира ползи както за бебето, така и за майката. Зад абревиатурата ЗБВ стои термина на така нареченото захранване водено от бебето. Днес, ще ви запознаем с детайли, инструкции и специални съвети, свързани с този метод на въвеждане на храни за малкото ви мъниче. 

Какво представлява захранване водено от бебето?

Методът на захранване ЗБВ е въведен от британската акушерка и консултант по кърмене Джил Рапли. В интернет можете да намерите огромен обем от информация за нея, където ще разберете, че Рапли в действителност е била изключително ценен за времето си експерт по всички въпроси, свързани с първите месеци от развитието на детето. Както се досещате, тя е имала и специално, малко по-особено мнение за храненето на бебето. ЗБВ, който Рапли, въвежда, на практика, представлява захранване със сравнително по-близка до тази на възрастните храна. Вместо пюрета, Рапли препоръчва да се предлагат цели парченца храна. Според ЗБВ пасираната и силно смляната храна не води до кой знае какви ползи за правилното и нормалното развитие на храносмилателния тракт за детето. Нещо повече – захранването водено от бебето проповядва идеята за по-рязко, но успешно и бързи привикване на малчугана към традиционната храна, която се консумира у дома. Най-същественото във философията на Рапли обаче е, че ЗБВ позволява на майката да се вслушва изцяло във вкусовете, предпочитанията и дори хранителните непоносимости на детето. С този вид захранване детето успява само да преоткрива различните вкусови качества на хранителните продукти, а освен това и се храни само – не с лъжичка, подавана от майката, а с пръстчетата си. 


Кога да започнем захранването по метода на ЗБВ?

Традиционното захранване с по една лъжичка от пасирана домашно приготвена храна (обикновено зеленчук, който е с ниска вероятност да предизвика алергия) или готово купено пюре започва в периода 4-6 месец след раждането. Кърменето продължава – ако е възможно – паралелно със захранването. Поради естеството на ЗБВ обаче, а именно предлагането на цели парчета храна, то може да започне най-рано в 6-тия месец. Трябва да се отбележи, че наличието на определен брой поникнали зъбчета не е задължително условие за стартиране на захранване водено от бебето. Напротив, според ЗБВ детето успешно и без никакъв проблем или дискомфорт може да смила храната с венците. Според привържениците на метода това „смилане“ подпомага бъдещето по-добро храносмилане и поддържане на дъвкателната функция в норми за детето. 

По каква схема да започнем ЗВБ?

Едно от най-страхотните неща на ЗБВ според много майки е, че реално този метод на захранване не следва някаква категорична схема. Между другото, именно тези схеми и смени на един вид храни с други, а сложните обяснения за количествата, които постепенно се увеличават по формула или на око, карат много родители да се доверят именно на ЗБВ. В ЗБВ основното правило е, че конкретни правила липсват. Разбира се, логиката не позволява първата храна, която предложите, та дори и при захранване водено от бебето, да бъде месо или друг труден за дъвчене и смилане продукт. Ето защо най-често майките стартират с варени зеленчуци и меки плодове. Между другото, интересно при ЗБВ е, че в случай на повече извадени зъбки, няма проблем да се дават и сурови хранителни продукти, в това число и плодове и зеленчуци. Важно е обаче и при захранването водено от бебето да не се започва с храни, за които се знае, че съдържат алергени. Подходящият момент за ЗБВ, според Рапли, е моментът, в който видите, че детето може да седи спокойно и самостоятелно, без необходимостта да го придържате, и държи главата си в изправено състояние. Този принцип е наложителен поради факта, че ЗБВ стимулира бебето да се храни само още от първите опитани храни. В съвременната практика напоследък се говори и за така нареченото хибридно ЗБВ, при което в началото се въвеждат базови храни в пюриран вариант, а с навършване на 8-9-месечна възраст се преминава към захранване водено от бебето. 

Кои са предимствата на захранването водено от бебето?


Истината е, че те са много повече от недостатъците. А ако трябва да сме честни, недостатъците са по-скоро митове, които отдавна са развенчани – например, че ЗБВ е опасно поради риск от задавяне или, че стомахът се затормозява. Всъщност, ако хранителните продукти са достатъчно добре подбрани и меки, от задавяне рискът е почти нулев. Според експертите няма научно доказателство за разлика в стомашната дейност при децата с традиционно захранване и тези със ЗБВ. Ползите от захранването водено от бебето обаче не са за изпускане, скъпи родители:

Детето свиква много по-бързо с твърдата храна. Сред децата, захранвани с традиционни пюрета, между другото напоследък се наблюдава синдромът на бавното привикване към твърди храни, след като в продължение на няколко месеца са яли пюрета. 

Детето свиква и с типичната за всяко семейство храна. Това, както се досещате, е един вид превенция срещу риска да си отгледате злоядо дете. Разбира се, ЗБВ не позволява от самото начало да сервирате на бебето вашите ястия, но докато ги приготвяте, можете да заделяте определени, вече сготвени, или поне меки, съставки и да ги предлагате. 

Детето се научава да яде самостоятелно от малко. Това е идеален вариант за майките да си починат, но и да са уверени, че когато бебето отиде на ясла или по-късно на детска градина вече ще има изградени навици да яде само без чужда помощ. 

Детето успява да развива само вкусовите си предпочитания. Докато е малко и някой му пъха пюрета с лъжица в устата, това е трудно, тъй като просто то не може да си каже дали нещо му допада, или не. 

ЗБВ е много по-забавно за бебето, отколкото традиционно захранване с пюрета!

Примерни рецепти за ЗВБ


В интернет, в специализирани блогове, както и в множество книги можете да намерите уникални и доста лесни, а и здравословни рецепти за ЗБВ. Важно е да отбележим, че първите хранителни продукти, които да предложите, трябва да са меки или сварени. Между другото, за разлика от традиционното захранване, при ЗБВ е нормално да въведете хляб с коричка още на 7 месеца. Предлагаме ви сега няколко интересни примерни рецепти за ЗБВ.

Топлата „салата“ от сезонни зеленчуци 

Няма нищо сложно в тази рецепта. Просто купете сезонни зеленчуци от пазара, сварете ги добре, нарежете ги на парченца и ги наредете в красива купичка пред детето. С интерес погледнете какво ще му хареса най-много!

Плодова изненада за десерт или следобедна закуска

При плодовете дори не е нужно да варите всичко. Бананът може да се консумира без никаква термична обработка. Същото важи и за редица други плодове – като дребните горски плодове, а също така и сливите и прасковите, но предварително обезкостени. 

ЗБВ Паста 

Сварете макарони с максимално голяма форма, която да е лесна за хващане от бебето, В купата ги изсипете като канапе или отделно в купчинка до нарязано на няколко части авокадо, малки кубчета домат и попарено за няколко минути броколи. Ако млечните продукти са въведени, допълнете рецептата с резенчета кашкавал или сирене. 

Ориз по японски

Ако фактът, че детето ще яде ориз с ръце ви притеснява, нека ви напомним, че в една от страните с най-висока степен на консумация на този продукт, той се яде с ръце – в Япония, разбира се. Към сварения ориз можете да добавите и варени зеленчуци, както и мини омлети от яица и сирене. 

Кебапчета и кюфтета

Ако е време за месо, най-добрият вариант е да го предложите под формата на кайма. Кой не обича кюфтета и кебапчета? Ако забележите, че самата форма се харесва на бебето, на следващия ден можете да предложите и зеленчукови кюфтета, например от тиквички, карфиол, броколи, картофи, включително и батат. 

Кратко резюме на книгата на Мария Нориега - лесно, съвременно, здравословно!

За повече интересни рецепти, подходящи за ЗБВ ви предлагаме една страхотна книга. В Захранване, водено от бебето - лесно, съвременно, здравословно на Мария Нориега ще откриете не само оригинални предложения за нови „блюда“, които да сервирате на своето мъниче, но и специални съвети как да процедирате със ЗБВ от самото начало до присъединяването на детето към вашата трапеза. Книгата разполага с актуалните препоръки за храненето в кърмаческа възраст и ценни съвети за поддържането на силна имунна система и разбира се, здрав храносмилателен тракт. Горещо ви препоръчваме да се сдобиете с това четиво, което надхвърля инструкции и списъци с рецепти, а дава уникални уроци за съвременната модерно мислеща майка. 


Онлайн магазин за бебешки обувки, сандали, пантофи, буйки, бебешки обувки за прохождане, детски гумени ботуши, чорапи с гумена подметка и аква обувки info@bebuvki.com https://bebuvki.com/catalog/view/theme/bebuvki/images/logo.png Bebuvki.com https://www.facebook.com/bebuvki +359879133318