Регистриране Вход Плащане и доставка Контакти БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКИ НАД 80.00 ЛВ!

Ред на въвеждане и захранване на бебето с месо и жълтък

Поздравления! След като сте стигнали до етапа за въвеждането на месо и жълтък, значи захранването на вашето бебе върви с пълна сила. Разбира се, след първите зеленчуци в сварен или приготвени на пара вид, и най-вкусното за едно шестмесечно бебе – плодовото пюре – следват както се казва, сериозните храни. 

Месото и жълтъкът, в повечето стандартни схеми на захранване, са оставени за накрая. Това е нормално и логично. Те са по-тежки хранителни продукти, но едновременно с това носят много повече енергия и мазнини, които все по-осезаемо са нужни на растящото със скоростта на светлината дете. 

Как и кога да въведем месо и жълтък? Защо е важно захранването на бебето с тези продукти? На тези въпроси предстои да ви дадем и изчерпателни отговори!

Кога да въведем месо и жълтък при захранване на бебето?

На първо място е важно да запомните, че тези продукти наистина трябва да се въведат след базовите – зеленчуци и плодове, както и някои варива, като например ориз и елда, които са безглутенови и с нисък индекс на алергени. Както и с останалите храни, и месото и жълтъкът трябва да се внимава, тоест да се прилага формулата за постепенно въвеждане – с една лъжичка в началото и до 30 пълни грама в края на един пълен месец за месото и четвърт, после третинка, половин и накрая цял жълтък. 

Конкретният момент за въвеждане на тези продукти е трудно да се посочи най-вече поради разликата във възрастта, на която бебетата днес се захранват. Някои майки спазват старото правило за захранване на 4-месечна възраст, други се водят по модерните препоръки на СЗО – захранване от 6-месечна възраст – а има и бебета, захранени по-късно или по-рано поради медицински причини. 

При месото няма конкретна възраст, препоръчителна за въвеждане. Напротив – отчита се началото на захранването. Ако вече са въведени поне по 4 базови зеленчука и плода, можете спокойно да преминете и към въвеждане на месо. Друг ориентир за родителите е около месец след започване на захранването. 

По-особен е случаят със жълтъка. На практика, той не се препоръчва да се дава на деца под 8-месечна възраст. Ето защо, ако детето ви е захранено по-рано, например в 4-тия месец, не избързвайте с жълтък през 7-ми месец. Изчакайте бебето да навърши поне 8 месеца. Няма никакъв проблем въвеждането на жълтъка да стане и по-късно – около 9-10 месец. Все пак, не отлагайте за след годинката. Жълтъкът е доста важен хранителен продукт, който носи изключително много ползи на развиващия се организъм на вашето мъниче. 

Какво трябва да знаем при въвеждането на месните пюрета?


Въвеждането на месо при бебета най-лесно се разбира на принципа на  3-те въпроса – как, кое и защо? 

Да започнем с първия въпрос – как да въведем месо? За вас има два варианта, разбира се – купено готово пюре или приготвяне на местно пюре в домашни условия. Изключително важно е във втория случай да изберете наистина качествено месо. Тук рискът от храносмилателни проблеми е много по-голям, отколкото ако решите да приготвяте сами зеленчукови пюрета. Животинските продукти са много по-опасни, ако се купуват от непроверени доставчици и некотролирани производители. 

Кое месо да въведем? Изборът ви е доста голям, но той ще бъде ограничен най-вече от препоръките на педиатрите. На практика, захранването с месо се започва с най-леките и крехки меса. Идеални варианти са пилешко, пуешко и патешко. Постепенно се преминава и към заешко. То е диетично и леко месо като останалите, но пък е по-жилаво и не във всеки регион е често консумирана храна, тоест не е сигурно, че ще намерите прясно месо. Оставете за накрая телешкото, агнешкото и свинското. Това са меса, които можете спокойно да въведете и след първия рожден ден на детето. 

Защо? Защо на детето му е нужно месо? Без да влизаме в полемика с вегани и вегетарианци, само ще отбележим, че месото е доказано необходим хранителен продукт на все още развиващото се тяло и организъм на бебетата. Месото е източник на протеин и енергия, които трудно могат да се набавят дори от завишен прием на редица варива и бобени растения. Последните, между другото, са в голяма част алергени и се въвеждат дори по-късно в детското захранване. Месото е продуктът, който помага на тялото да расте, да се възстановява само, да бъде активно и здраво!

Какви са ползите от жълтъка за бебето?


Не по-малко са и предимствата на жълтъка за бебешкия организъм. Напротив, както вече споменахме по-горе, жълтъкът е изключително важен хранителен продукт за малките деца. Той също съдържа протеини, но освен това и огромен набор от полезни вещества като желязо, цинк, витамините А, D и E и омега-3 есенциални мастни киселини. Жълтъкът спомага за развитието на костната система и на мускулатурата. Това е храната, която предпазва от анемия, рахит и много други типични за бебетата на тази възраст заболявания. Жълтъкът е важен за детския организъм, защото стимулира метаболизма и подпомага производството на повече червени кръвни телца. Благодарение на своите антиоксиданти – лутеин и зеаксантин – жълтъкът е и топ продукт за поддържане на нормално зрение и здрави очи. 

Моля, имайте на предвид, че посочените ползи са конкретно характерни само за жълтъка. Белтъкът в яйцето също си има своите предимства, но той не бива да се въвежда в захранването на детето преди навършване на една година. 

 Колко грама трябва да яде бебето?


На средната възраст, в която се въвеждат месото и жълтъкът – 7-9 месеца – бебето трябва да яде минимум 4 и максимум 6 пъти. Обикновено, педиатрите съветват еднократното хранене да не надвишава 250 грама и да не е под 150 грама.

За разлика от зеленчуковите пюрета, които след успешно въведен продукт, могат да стигат до 150 грама на хранене, с месото не бива да се прекалява толкова. Напротив – започва с много по-малко количество. Захранването с месо обикновено е комбинирано със зеленчук, който вече е въведен. Първата порция месо е средно около 10 грама, като при пълно въвеждане на даден вид месо максимумът грамаж е около 50 грама на хранене. След навършване на една година, детето може да изяжда по около 80 грама месо. 

При въвеждането на жълтъка се спазва конкретна схема поради спецификата на продукта, а именно, че той е алерген и трябва да се следи внимателно за реакция от него:

  • Първите 2 седмици – 2-3 пъти седмично (в ден без месо) се дава по ¼ жълтък. 
  • 3-та и 4-та седмица – 3 пъти седмично (в ден без месо ) – една трета жълтък 
  • 5-та седмица – по половин жълтък 3 пъти седмично в немесен ден 
  • След навършване на една година – по цял жълтък до 5 пъти седмично 

Не забравяйте, че всяка храна се въвежда сутрин или на обяд. Следете за алергични реакции през целия ден и при наличие на такива, преустановете въвеждането и се консултирайте с педиатъра си.  


Онлайн магазин за бебешки обувки, сандали, пантофи, буйки, бебешки обувки за прохождане, детски гумени ботуши, чорапи с гумена подметка и аква обувки info@bebuvki.com https://bebuvki.com/catalog/view/theme/bebuvki/images/logo.png Bebuvki.com https://www.facebook.com/bebuvki +359879133318