Регистриране Вход Плащане и доставка Контакти БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКИ НАД 80.00 ЛВ!

Витамин Д за бебета – защо, кога, как и колко?

На челна позиция във вашата нова мисия е да осигурите всички необходими условия детето ви да расте здраво. Тази задача започва още с бременността, но е особено деликатна и понякога трудна за първите месеци след раждането. Новородените имат специални и много потребности, за да растат, но едновременно с това традиционните здравни средства търпят сериозно ограничение поради крехката възраст, задължителните предписания на СЗО и вашия личен педиатър. В задоволяването на всички критични нужди по отношение на нормалното развитие на вашето дете обаче съществена функция винаги е имал витамин Д. В днешния ни подробен материал ще ви разкажем как, кога, защо и по колко да го даваме на бебето.

Какво представлява витамин Д?

Популярен и просто като „слънчевия витамин“, витамин Д е класическо мастноразтворимо съединение, състоящо се от няколко структурни единици, които на практика представляват и неговите основните активни форми – Д1, Д2 и Д3. Скорошните научни изследвания посочват последния като най-лесно и правилно усвоимия от човешкото цяло, включително и при спешна нужда от попълване на сериозни дефицит.

Малцина знаят, че съединението всъщност не е витамин, а хормон от стероиден тип. Ето защо витамин Д играе ключова роля в активността на повече от 2000 човешки гена. Същевременно, той има и пряко отношение към общия хормонален баланс на организма, както и правилното протичане на функциите на ендокринната и половата система.

Всеобщо известно от друга страна е, че витамин Д има съществено значение за нормалното състояние на костната система и зъбите, като при децата той подпомага тяхното оптимално развитие и намаляване на риска от развитие на редица заболявания.

Какви са ползите от витамин Д?

В действителност приемът на витамин Д често се назначава не само при открит чрез лабораторно серумно изследване недостиг, но и в помощ не редица терапии. Същевременно, неговото набавяне има изключително ефикасна превантивна функция срещу немалко заболявания, в това число и по време на грипа и настинките, защото има мощна имунорегулираща функция. Профилактичната употреба на витамин Д се препоръчва при някои специфични хронични състояния, касаещи широк кръг от човешки органи и системи и такива. Това широко приложения на стероидния хормон се дължи на множеството му ползи, а именно:

  • Нормализира теглото. Причината е, че витамин Д понижава по естествен път стойностите на лошия холестерол и ускорява горенето на мазнини на клетъчно ниво, тъй като има съществена роля в енергийния метаболизъм.
  • Осигурява оптималната минерализация на костната система, ставите, сухожилията и костите. Неслучайно се препоръчва при травми и фрактури (ускорява калцирането), както и при някои видове ревматоидни и артритни заболявания.
  • Повишава тонуса и физическата издръжливост. Витамин Д е така да се каже една от любимите добавки на атлетите. В същото време, първият признак за неговия недостиг в тялото е лесна умореямост и намален умствен капацитет поради спад в когнитивните способности като памет, концентрация и фокус.
  • Подобрява защитните сили на тялото и съдейства на имунната система по-бързо и ефективно да образува естествени антитела в тялото. Може да ускори лечението на вирусни респираторни инфекции. Ето защо в повечето случаи при коронавируси и грип стойността на витамин Д рязко спада.
  • Освен за здрава респираторна система, се изписва и за качествена сърдечно-съдова профилактика. Витамин Д е важен за правилното функциониране на сърдечния мускул и има укрепващо действие върху здравината на капилярите и артериите.
  • Има съществена роля в поддържането на здрава нервна система. Витамин Д влияе не само на оптималните мозъчни функции, но има пряко отношение и към протекцията срещу невродегенеративни заболявания и някои психически смущения като депресия, тревожност и безпокойство.
  • Нормализира стойностите на някои хормони. Особено важен е витамин Д за оптималните нива на инсулина, поради което се препоръчва за диабетна профилактика при генетична предразположеност, силен стрес, съчетан с метаболитни проблеми и други фактори, влияещи върху развитието на това хронично състояние.
  • Витамин Д е важен и по време на бременност. Той може да намали усложнения като прееклампсия, както и по време на раждане, за да се избегне нежелано цезарово сечение.

Кога започва да се дава витамин Д при бебета?

След раждането бебето продължава да има нужда от полезните вещества, които до този момент майката му е осигурявала чрез консумираната от нея храна. Витамин Д има толкова съществено място сред тях, че на практика представлява почти единствения често задължителен витамин/минерал, изписван за прием под формата на хранителна добавка. Това назначение обаче трябва да се извърши от лекуващия педиатър. Медицинските експерти са категорични, че самоинициативното предлагане на витамин Д на бебе от родител крие известни рискове. Основната причина за това е, че само педиатърът може да прецени дали и кога новороденото има нужда от витамин Д.

Почти винаги така наречените „зимни“ бебета приемат стероидния хормон. През студените дни от годината той не може да се набави в достатъчни количества от естествената слънчева светлина. В допълнение, при риск от рахит (в това число и поради сврърастеж), витамин Д също се изписва от лекуващия лекар.

Най-често това назначаване става не според навършената възраст, а според конкретната индивидуална нужда на бебето. Много често новороденото започва да приема витамин Д от първите седмици след раждането. Общовалидният случай е стероидният хормон да се изписва в периода 2- 5 месец.

До кога е препоръчително да се дава витамин Д?

Спирането на допълнителния прием на витамин Д чрез хранителна добавка също зависи от индивидуалното състояние на детето, но също така и от климатичните условия. Така например, при настъпване на летния сезон, на зимните бебета дозата на веществото може да се намали значително, особено ако те са често извеждани навън за продължителна разходка.

Много често новороденото спира приема на витамин Д от външен източник в определена фаза от етапа му на преминаване към твърда храна. През кърмата веществото често не може да се усвои в пълнота. От друга страна, месото и жълтъкът са достатъчно надеждни източници на съединението, така че бебетата на възраст 8-9 месеца (когато се въвеждат тези продукти) спират витамин Д. Това не се отнася за децата на строга – определена от лекар – диета или от семейства с веган/вегетариански навици.

Какви са начините за набавяне и прием на витамин Д?

Четири са основните начини за набавяне на витамин Д за бебето. Естествено, първоначалният и най-естествен е чрез майчината кърма. Той обаче отпада като опция, ако бебето е на адаптирано мляко. От друга страна, някои специални млечни формули съдържат богато количество витамини и минерали, в това число и витамин Д. Ако това е вашият случай, възможно е допълнителният прием на продукт с веществото да бъде не само безсмислен, но и рисков от предозиране.

Храната е основният източник на ценни полезни вещества, включително и витамин Д. Освен в месото и яйцата, веществото се набавя и чрез сьомга и сардини, както и птичи дроб.

Витамин Д е особено специфичен и отличим от останалите си „събратя“ не само защото е хормон, но и защото може да се извлече и от естествената нежива среда. Негов основен и естествен източник са слънчевите лъчи.

Последно, но не по важност, включително и за оптималното развитие на бебето, е прием на хранителна добавка с витамин Д. Поради крехката им възраст най-често става дума за продукти под формата на капки. Тук е важно да отбележим, че напоследък и за възрастни нутриционистите и медицинските лица препоръчват прием на витамин Д именно под такава форма.

До какво може да доведе липсата и недостига на витамин Д при бебета?

Наред с ползите на витамин Д, които споменахме, той се приема от бебето и с чисто превантивна, а не само с профилактична цел. Най-съществена е ролята на веществото да елиминира риска от костни нарушения, вадене на слаби зъби и развитие на рахит. Витамин Д носи специална отговорност за поддържането на оралното здраве, както и за изграждането на костите, но също така и за регулиране на процеса по абсорбация и правилното използване на минералите калций, фосфор, желязо, цинк и магнезий. Витамин Д има особено важна роля и за поддържането на растежния фактор, тоест правилното развитие на клетките.

Възможно ли е предозиране с витамин Д?

Както вече загатнахме, е възможно да се предозира с витамин Д, включително и при бебета. Това обаче зависи само и единствено, ако веществото се приема под формата на хранителна добавка. Ако го набавяме чрез храна или слънчева енергия, подобен риск практически е невъзможен. Основната опасност от предозиране с витамин Д е отлагане на калций както в бъбреците, което води до бъбречна недостатъчност, така и в кръвоносните съдове, в следствие на което се втръдяват по неестествен път техните стени.

Консултирайте се задължително с наблюдаващия си педиатър за конкретна доза и дали такава е изобщо необходима витамин Д за вашето бебе. Същевременно, редовните разходки на не твърде силно слънце и оптималното захранване на детето с всички основни продукти ще му осигури нужната и изцяло безрискова доза от този ключов хормон.

Онлайн магазин за бебешки обувки, сандали, пантофи, буйки, бебешки обувки за прохождане, детски гумени ботуши, чорапи с гумена подметка и аква обувки info@bebuvki.com https://bebuvki.com/catalog/view/theme/bebuvki/images/logo.png Bebuvki.com https://www.facebook.com/bebuvki +359879133318