Регистриране Вход Плащане и доставка Контакти БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКИ НАД 80.00 ЛВ!

Спокойно пътуване с бебе в кола – мисия възможна

Същевременно, настъпва и една определена възраст на детето, в която, макар то да е пораснало и вече да проявява характер, неговото качване в семейното возило може да се превърне в истински кошмар за родителите. Особено ако става въпрос за дълъг път.

Ще отговорим на всички тези ваши въпроси и притеснения, а междувременно и по традиция, ще ви даден необходимите съвети. С препоръките по-долу приключението с малко дете с автомобил се превръща в мисия възможна.

От каква възраст е допустимо пътуване с бебе в кола?

Кога най-рано можем да заведем мъничето на море е дилема, пред която всички родители на зимни бебета се изправят с множество въпроси и притеснения. Разбира се, пътуването с кола с мъничето за първи път няма как да не звучи стряскащо, а и да не крие известни рискове. Съобразявайки се с официалните препоръки на педиатрите и експертите по ранно детско развитие, не бива да се притеснявате от нищо. Същите тези специалисти твърдят, че:

  • Преждевременно родените, както и новородените бебета не бива да пътуват с кола непрекъснато повече от половин час. Причината е, че главичките им са все още значително по-големи от телцата, а и не могат да стоят в нормално състояние за дълго време. Това не значи, че трябва да се откажете от своето дълго пътуване. Ако правите почивки през 30-40 минути ще си спестите както здравословни рискове за детето, така и часове наред плач и хленчене, защото така или иначе то ще бъде леко изнервено.
  • За по-големите бебета е допустимо да не спирате чак толкова начесто. Вместо това, осигурявайте им почивка на всеки 2 часа, изминати по магистралата. Истината е, че вие сами ще достигнете до този извод и сами. В момента, в който бебето започне да плаче и да се изнервя, спрете за почивка. Това е добър момент и вие с половинката да си отдъхнете и разтъпчете.

Пътуване с бебе в кола – какво може да се обърка?

Дори да съобразите продължителността на маршрута с препоръките за чести почивки, все пак може да срещнете сериозно негодувание от страна на вашия наследник по време на пътуването. Факт е, че има бебета, които от рано обожават да се возят в кола. Истината обаче е, че те са по-скоро изключения. При останалите плачът е най-честият признак, че нещо не е наред (и то какъв само…). Най-често срещаните проблеми и рискове, с които е възможно да се сблъскате и които е редно да предотвратите, са:•

  • Постоянен глад. За кърмещите майки това означава да спират малко по-начесто. Казваме това, защото кърменето в движение, докато се возите в колата съвсем не е безопасно занимание. За бебетата, които са на адаптирано мляко, е от жизнено значение, да е налична вода със стайна температура, за да може формулата да се разтвори правилно. Също така, препоръчваме да приготвите в дозатори отделните хранения, за да са ви под ръка и да не разсипете „храната“ на детето при някой завой или неремонтирана дупка в асфалта. В никакъв случай не приготвяйте млякото предварително, защото в готов вид за консумация то има кратък срок на годност.
  • Бърза реакция при всякакъв тип нужди. Не очаквайте бебето да е спокойно по време на пътуване, ако го оставите с пълен памперс. В момента, в който детето си свърши работата, спирате колата, и го преобличате. В противен случай си навличате не само неговия гняв и лошо настроение, но и подсичане, което да третирате през цялата си почивка. Бъдете заредени с достатъчно мокри кърпи, пелени, пудра, кремове и изобщо всичко, което е необходимо за смяна на памперса.
  • Понякога проблемът е чисто и просто скуката. Някои деца от най-ранна детска възраст не мога да стоят на едно място и постоянно търсят внимание. Те не обичат просто да си седят и да гледат през прозореца, улисани в монотонното преминаване на еднотипни постройки или по-лошо на дивата пустош сред магистралата. В зависимост от възрастта, е редно да приготвите нещо, с което да развличате мъничето по време на пътуване с автомобил. Внимание – не изкарвайте всичките си „жокери“ веднага. Напротив, изчакайте да видите, че детето има нужда от малко развлечение и тогава вадете „тежката артилерия“ – меки книжки, дрънкалки, а най-добре нещо ново, което никога не е виждало.

7 Съвета за спокойно возене на бебе в кола

Кратки и ясни, следващите препоръки са нещо като задължителни „ДА!“- та преди пътуване с бебе в кола. Постарайте се да ги възприемете като чеклист, който да следвате всеки път, преди да тръгнете от вкъщи с малко дете и то в семейния си автомобил:

1. Столчето за кола е задължително и се избира според възрастта, ръста и теглото на детето.

2. Качеството на столчето е важно, включително и да не е втора употреба, но не по-малко важно е правилното му монтиране.

3. Моментът на тръгване е ключов за спокойното пътуване. Задължително е бебето да е нахранено. Най-добре се пътува със спящо бебе. Ето защо съветът ни е да тръгнете, преди часа, в който заспива (особено добра идея е нощното пътуване).

4. Не забравяйте храна! В никакъв случай.

5. Детските песнички (или каквито харесва вече детето) са отличен начин за приповдигане на настроението.

6. Ако числеността на семейството го позволява, най-добре е единият родител да седне отзад при бебето. Така то ще се чувства защитено, а и ще бъде забавлявано по време на пътуването.

7. Поддържайте оптималната температура, с която детето е свикнало да спи, у дома.

Приятно пътуване!Бъдете спокойни и бебето ще е спокойно!

Често задавани въпроси?

Колко време може да стои бебето в столче за кола?
Това зависи изцяло от неговата възраст. Ако е новородено, не повече от 30 минути, с изтичането на които е нужно да му осигурите почивка. Ако е по-голямо, около 2 часа.

До колко години трябва децата да се возят в столче?
В закона за движението по пътищата не е посочена конкретна възраст, а мерки. До достигане на 150 сантиметра и тегло от поне 36 килограма детето задължително трябва да се вози в столче.

На колко градуса трябва да спи бебето?
Смята се, че оптималната за сън температура за бебе е около 20 градуса. По време на пътуване обаче е по-важно да се съобразите по-скоро с температурата, с която детето обикновено спи у дома (тя може да е по-ниска или по-висока).

Онлайн магазин за бебешки обувки, сандали, пантофи, буйки, бебешки обувки за прохождане, детски гумени ботуши, чорапи с гумена подметка и аква обувки info@bebuvki.com https://bebuvki.com/catalog/view/theme/bebuvki/images/logo.png Bebuvki.com https://www.facebook.com/bebuvki +359879133318