Регистриране Вход Плащане и доставка Контакти БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКИ НАД 100 ЛВ!

Развитие на бебе на 8 месеца - Ръст, Килограми и Игри

Осмият месец след раждане сякаш поставя край на спомените от родилното, за бременности, недоспиване от колики и трудности с кърменето. Порасналото бебе на 8 месеца започва все по-често да ви впечатлява със своите нови умения, а самото то за себе си открива още повече вълшебства и интригуващи неща в заобикалящия го свят. Всъщност, това е началото за едно вълнуващо приключение на детето към първите стъпки, първите думи и изобщо изключително много първи неща. Естествено, за младите родители също настъпват първите трепети от редица новости, свързани с отглеждането на малкото им съкровище. 

Физическо развитие на бебе през 8-мия месец

Физическото детско здраве на тази възраст се характеризира основно с това, че мускулите на бебето са доста по-силни и укрепнали. Ето защо движенията започват да стават по-уверени и по-разнообразни. В повечето случаи бебето може да пълзи, а някои дори се изправят, подпирайки се на бебешкото креватче или на мебелите, поради което родителите с трепет започват проучването си за подходящи обувки за прохождане в очакване на първите самостоятелни крачки. Бебето на 8 месеца, между другото, е и доста по-стабилно. То е готово да се изправя на два крака и от седнало положение, ако нещо изключително интересно привлече вниманието му. Типичен за тази възраст е и така нареченият пинцетен захват. При него детето използва показалеца и палеца си, за да хване играчка или друг предмет, който изглежда привлекателен и интересен. Между другото, моторно-двигателното развитие на бебето започва да му служи и за начин на изразяване. Тъй като е твърде рано за проговаряне, но детето вече започва да разбира, за да отговори на околните то използва ръцете и крачетата, за да покаже собствените си емоции и желания.  


Тегло 

Приблизително от тази възраст настъпва спад в рязкото ежемесечно покачване на бебешкото тегло. Детенцето вече ще наддава по-малко, което не следва да ви притеснява, защото това е напълно в рамките на нормалното. Ако сравняваме теглото на бебе на 8 месеца с това през изминалия месец, разликата ще е не повече от 600 грама. Средното тегло за тази възраст за момиченца е около 8 килограма, а за момченцата – над 8 килограма и половина. 

Рръст 

В рамките на последните 4 седмици детето ви е увеличило ръста си с около два сантиметра. Разбира се, има деца, които се издължават и повече от 7 д 8 месец, както и с по-малко, като при втория случай е редно разликата да се компенсира до едната година. Средният ръст за бебе на 8 месеца е около 68 сантиметра при момиченцата и около 71 сантиметра при момченцата. 

Зъби или началото на новата мъка 

За съжаление, след коликите неутешимият детски плач няма да престане завинаги, защото след тях започват болките от никненето на зъбчета. Според педиатрите именно възрастта от 8 месеца е нормалната да започне оформянето на зъбната структура при децата. Днес, все по-често става свидетели на бебета на около половин година с 2-3 зъба, но реално средната възраст е именно тази – 8 месеца. Никненето на зъби започва не само с безсънни нощи и нервност, но и с наличие на подути и силно зачервени венци. С тези два симптома всеки родител може да разпознава, че скоро ще се появи и първото зъбче. Обикновено, първите зъбчета са предните – горните или долните – но от правилото има и изключения. Единствената почти невъзможна хипотеза в случая е първият зъб да е кучешки. Кучешките зъби и кътниците излизат последни и са сравнително типични за деца на възраст година и половина – две. Имайте на предвид, че при никненето на зъбче детето може да вдигне температура, а освен това спадът в имунната система е почти гарантиран, поради което е много вероятно да бъде податлив на вируси. 

Развитие при бебе на 9 месеца


Реч

Както вече споменахме, бебето на тази възраст не просто започва да разбира околните, но прави първите си опити да отговаря. Най-често това се случва с жестове и мимики, както и с конкретни звуци. Интелектът му стига дори до възможността да изпълнява команди. В повечето случаи бебето на 8 месеца проговаря, но това е по-скоро първата думичка като „мама“, „баба“ и така нататък, като до същинското проговаряне има значително време, така че ако вашето дете издава само звучи, не се тревожете, неговото детско развитие е изцяло в нормите си. 

Сън 

Дойде ли краят на безсънните нощи? За съжаление, гаранция и еднозначен отговор за това, мили недоспали мами, няма. Говори се, че има бебета, които заспиват в 9 вечерта, не пият адаптирано мляко през нощта и се събуждат чак в 7 часа. Но честно да ви кажем, ние не сме ги виждали. Най-често срещаният случай със съня на бебето на 8 месеца е следният: заспиване рано, ако вече е установен режим и ритуал преди заспиване, леко събуждане вечер, което с приспиване с овладява, и продължителност до около максимум 9 часа. От друга страна, все още е рано да се говори за по-дълъг обеден сън, типичен за по-големите деца. Бебето на 8 месеца все още има нужда не само за един продължителен от максимум 13 часа нощен сън, но и от около едночасови или двучасови от една до две дремки през деня. 

Хранене на 8 месечно бебе и примерно меню

Според СЗО това е максималната възраст за започване на захранването на детето с твърда храна. Бебе на 8 месеца, което е само на кърма или адаптирано мляко, няма да получава необходимите за сегашното му детско развитие и здраве хранителни вещества. От друга страна, на тази възраст детето все още има нужда от мляко. Естествено, най-добрият начин за задоволяване на тази нужда е чрез кърмене, но при липса на кърма на ден ще са достатъчни около половин-един литър. Стандартната хипотеза е детето вече да е опитало зеленчукови и плодови пюрета, а и дори да показва конкретни вкусови предпочитания към някои от тях. Ако детето е захранено по нормалните стандарти, тоест на 4, 5 или 6 месеца, вече е позволено да му дадете местни продукти, както и някои зърнени култури. Някои майки се притесняват все още да въвеждат глутен, затова можете да заложите на елда и киноа. На тази възраст бебето обича да яде каши, а педиатрите съветват редовната консумация на жълтък. Все още е рано обаче да се предлага белтък и прясно мляко. Ето и примерно меню за бебе на 8 месеца:

 • Закуска след ставане от сън – около 200 мл кърма или адаптирано мляко
 • Втора, основна закуска – попара с чай Алпинист, масло, един сухар или препечена филийка и сирене / елда с плод (банан, ябълка, круша)
 • Междинно хапване – Плодово пюре или плодов сок
 • Обяд – редува се през ден: местно пюре със зеленчук и млечен продукт, а на следващия – млечно-зеленчуково ястие с четвърт или половин жълтък. От месата за тази възраст се препоръчват пуешко, пилешко и телешко. Все още трябва да избягвате по-тежки меса като агнешко и свинско. От зеленчуците можете да въвеждате по-нестандартни от въведените до сега като патладжан, чушка и домат, но е добре да са преминали през термична обработка
 • Второ междинно хапване – каша
 • Вечеря – 200 мл кърма или адаптирано мляко


Образователни игри подходящи за бебе на осем месеца

Сега е моментът най-накрая да привлечете вниманието на детето с интересни игри. Добре е да заложите на дейности, които да развиват речевите, двигателните и емоционалните му умения. Така например, интересна игра за запазване на равновесие е да криете предмети и да ги търсите заедно. Интересно също е предложението с игри с топка, както и разглеждането на цветни книжки и слушане на детски песнички. Можете да започнете и да учите детето да разпознава предмети, като вземете любимите му играчки, разкажете по нещо за всяка от тях, а след това го карате да посочи тази, която споменете. Сега е време и да научите детето да пляска с ръце, а между другото, на 8 месеца бебето е с доста по-развито емоционално състояние и ако искайте вярвайте, но обича да се смее, така че нека гъделичкането започне сега!

Гимнастика за бебе на 8 месеца

На тази възраст мускулите може да са силни, а ставите по-укрепнали, но това не означава, че не следва да продължавате да стимулирате бебешкото развитие. Предлагаме ви следните типове гимнастика, подходящи за бебе на 8 месеца:

 • Перфектната гимнастика за тазобедрените стави – поставете бебето в легнало положение към тила и започвате да поставяте крачетата в прав ъгъл, а после обратно в изпънало положение
 • Чудесна гимнастика за коремните мускули – започвате отново в легнало положение, като вие сте хванали ръчичките му и го повдигате към себе си, а след това отново го връщане в изходна позиция
 • Идеална гимнастика за цялото тяло – тя прилича на ходене на ръце, като в случая детето е легнало по корема, а вие го държите за крачетата, оставяйки го да се движи чрез дланите си


Ценни съвети и любопитни факти 

Завършваме нашия изчерпателен гид за грижи и внимание към бебето на 8 месеца с няколко бонус съвета от нас и интересни факти, свързани с тази възраст:

 • Ако не сте започнали закаляването на бебето, това е последният ви шанс. Дори да стартирате това начинание късно, не бързайте, а го правете постепенно и поетапно.
 • На 8 месеца децата много често започват да проявяват интерес към вашата храна, тоест храната на възрастните. Не потискайте това желание на детето си, но за целта гледайте да слагате на масата неща, които са му позволени да хапва. Оставете го само да избира и да хваща с пръсти отделни, добре пригодени за уменията му за дъвчене, залъци.
 • Детето става все по-активно и именно на тази възраст започвате да го осъзнавате. Времето ви все повече не ви стига и много пъти се улавяте в желание да си откраднете няколко минутки свободно време, като оставите съкровището си пред телевизора. Педиатрите си категорични, че до възраст година и половина дори образователните детски видеа не са подходящи.
 • Бебето започва да имитира и най-често имитира вас – родителите. Започнете много внимателно да се замисляте за примера, който му давате не само с думите и поведението си, но и с жестове и маниери, защото именно те са най-лесни за имитация от малкото осеммесечно бебе. 

Онлайн магазин за бебешки обувки, сандали, пантофи, буйки, бебешки обувки за прохождане, детски гумени ботуши, чорапи с гумена подметка и аква обувки info@bebuvki.com https://bebuvki.com/catalog/view/theme/bebuvki/images/logo.png Bebuvki.com https://www.facebook.com/bebuvki +359879133318