Регистриране Вход Плащане и доставка Контакти БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКИ НАД 80.00 ЛВ!

Прохождане на бебе - пълно ръководство

Нещо ви подсказва, че онзи сублимен момент на първите самостоятелни крачки на вашето бебе е наближил? Вероятно, освен умиление, присъщо за всеки любящ родител, във вас се надига и лека необяснима паника…Дали не е време да обезопасим апартамента? Ами дали тази маса все пак трябва да я изхвърлим, защото така или иначе не я ползваме, а има толкова опасен ръб, в който отрочето да „заобича“ да се блъска? Кога, откъде и какви бебешки обувки за прохождане да купя? А защо всъщност детето на съседката вече е проходило, а вашето все още пълзи, макар да лежахте заедно в родилното отделение?

Всички тези въпроси са нормални, имайки на предвид, че неуморно правите нужното, за да бъде бебето ви щастливо и здраво. Но истината е, че за предстоящото прохождане на вашето дете, като за начало е важно да знаете само следните факти и информация, с която да се запознаете! Ами да започваме, докато паниката не ви е обзела отново и не решите да смените целия апартамент само и само бебето ви да проходи навреме, без инциденти и заобиколено от много любов и щастливи моменти!

Кога прохождат бебета?

Кога прохождат бебетата

Бебето не се развива по часовник и закъснението месец, два, а и три не би следвало да е проблем. Съществуват обаче и уплашени родители от факта, че детето им прави първите си крачки твърде рано – например на възраст около 10-11 месеца. Но никое бебе не се движи по график, а се развива със собствено темпо. В същото време, в медицината се смята, че нормалният период за прохождане е около първия рожден ден. Едновременно, с това, съвсем ненормално е, ако детето ви проходи с месец или два по-рано, както и ако „отложи“ този момент до 15-месечна възраст. 

Разлика в прохождането на момичета и момчета

Да, такава разлика съществува и между другото, тя е налична и при проговарянето. Смята се, че момиченцата се развиват по-бързо, а от тук и правят първите си самостоятелни крачки на по-ранна възраст от момченцата. От друга страна, това е заключение направено от практиката, но не винаги важи при всички. Има много случаи на проходили момченца около 11-месечна възраст, както и напълно здрави, но проходили стабилно около 15-месечна възраст момиченца. 

Подходящи обувки за прохождане на бебе

Подходящи обувки за прохождане на бебе

Ако вече сте тръгнали на шопинг за бебешки обувки за прохождане или старателно проучвате най-добрите марки и производители в областта, съвсем не сте подранили. Истината е, че от обувките за прохождане зависи много и то не толкова срока, в който детето ще се научи да прави първите си самостоятелни крачки, колкото с това да улесните и обезопасите целия процес по научаването. Нещо повече – ортопедите и педиатрите са на мнение, че неудобните, обувките за прохождане от изкуствени материи или с неправилно подбран размер, сериозно могат да навредят на правилното развитие на бебешкото стъпало, да създадат дискомфорт, който да демотивира детето да ходи, а дори и да му причинят увреждания като мазоли, изкривявания, синдрома на плоско стъпало и други. За щастие, пред вас е най-лесният наръчник за избор на перфектните обувки за прохождане на бебе:

  1. Бебешките обувки за прохождане задължително трябва да са изработени от естествени материали (най-добре е да е комбинация от памук и естествена кожа), защото са меки, удобни, леки, а освен това не спарват и не причиняват дразнения на кожата. 
  2. От особено значение е правилно да вземете размера на детето. Избягвайте покупки с мисъл за бъдещето, защото с големи обувки се пада лесно, а тесните изцяло ще убият желанието на детето да ходи. Най-лесният начин да измерите номера на обувки на детето е да отбележите крачето му върху лист с хартия, като към дължината добавете 1 см за повече комфорт и удобство. 
  3. Препоръчително е бебешките обувки за прохождане да имат стабилизатор за пета или така наречения твърд заден форт. Степента на гъвкавост е нож с две остриета. В стремежа да закупят най-доброто за детето си, много родители отиват по-далеч от нужното в търсене на наистина гъвкави бебешки обувки за прохождане. Гъвкавостта до степен огъване на обувката на две без особено усилия обаче е вредна. Тя води до нестабилност и неестествени крачки, та дори и да са първите.
  4. Не избирайте популярни марки, а се придържайте към производители, специализиращи в изработката на анатомични или именно бебешки обувки за прохождане. В този важен момент от значение е не как ще изглежда детето, а как ще се чувства. 

Упражнения спомагащи прохождането

Упражнения спомагащи прохождането на бебе

А сега е ред и на вашата роля в процеса по подпомагане на детето да направи първите си самостоятелни крачки. Не се тревожете, защото от вас не се изискват кой знае какви специални умения, а само любовта, вниманието и мотивацията, която ще дадете на детето. Ето няколко изпитани трика и упражнения, с които да подпомогнете прохождането на вашето мъниче:

  1. Докато детето е в период на лазене, започнете да качвате интересни за него предмети на по-високи места, които да се опита да достигне. 
  2. Винаги изкарвайте детето от количката, дори когато не умее да ходи, за да стимулирате желанието му да познае света. За целта посещавайте интересни места и стойте зад него, хванали бебешките лакти. 
  3. Отличен вариант за симулиране на прохождането са и ролевите игри след баня под формата на масаж (тип буба лази, гъделичкане и т.н.), който допълнително подсилва мускулния тонус. Движенията по време на масажа трябва да са отгоре-надолу, плавни и с еднакъв ритъм. 
  4. Игрите със сапунени балони почти винаги имат успех поне да накарат детето да се раздвижи!
  5. Играйте с детето на театър или имитирайте животни. Малките мъници много обичат също да имитират хората около себе си, а те най-често са мама и татко. Постепенно, увеличавайте сложността на движенията, без да прекалявате или да забравяте за фактор „безопасност“.

Нашите пожелания за прохождане 

Единственото нещо, което ви желаем в този изключително важен за вас момент, е любов! Дарявайте детето с любов и то ще се чувства сигурно без значение пред какъв нов сублимен момент е изправен в своето развитие. Да, качествените обувки за прохождане и обезопасяването на апартамента, не са маловажни фактори, но само с родителската подкрепа моментът на първите самостоятелни крачки е толкова щастлив и истински за едно бебе!


Вижте още статии в блога ни

Онлайн магазин за бебешки обувки, сандали, пантофи, буйки, бебешки обувки за прохождане, детски гумени ботуши, чорапи с гумена подметка и аква обувки info@bebuvki.com https://bebuvki.com/catalog/view/theme/bebuvki/images/logo.png Bebuvki.com https://www.facebook.com/bebuvki +359879133318