Регистриране Вход Плащане и доставка Контакти БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКИ НАД 80.00 ЛВ!

Най-ранните признаци и симптоми на бременност

Преди заветните две черти на аптечния тест за бременност е възможно очакващите майки да бъдат сигнализирани, че може би, най-накрая, чудото или случайното щастие се е случило. Женското тяло е повече от необикновено и много често, още преди да е рано за отчитане на тези въпросни две черти на теста за бременност да установите красноречиви (или не чак толкова) симптоми на бременност.

Важно е да се отбележи, че най-ранните признаци на бременност могат да се припокриват с тези на ПМС, както и с настъпването на месечния цикъл. Ето защо много жени остават разочаровани, установявайки, че те са били фалшиви. Все пак, когато повечето от ранните симптоми на бременност са налице, си струва да си помечтаете, но най-вече да си запазите час при гинеколог или поне да отидете до близката аптека, за да си купите тест за бременност.

За повече информация, а и за да си отговорите на най-значимия за вас в момента въпрос „Бременна ли съм?“ продължавайте да четете. Имаме какво интересно да ви споделим, а дори и да ви дадем насоки, за да си отговорите на въпроса, следейки знаците на тялото си, а не само женската си интуиция. Макар че, да, тя рядко лъже…

Кога настъпват първите симптоми на бременност?


Медицински погледнато, тялото на жената започва да се променя от момента на оплождането на яйцеклетката. Друг е въпросът е, че тази промяна невинаги е реално осезаема за дамите. Нещо повече – в забързаното ежедневие днес, много жени дори не обръщат внимание не само на най-ранните, но и на първите стандартни симптоми на бременност.

Симптомите се задълбочават, естествено, и стават по-очевидни точно преди настъпване на очаквания цикъл. Именно тук се случва и това застъпване, за което говорихме. Тези първи симптоми на бременност са много сходни с предменструалните симптоми, но част от тях са напълно различни и като усещане и като проявление.

Най-ранните симптоми на бременност

Най-първият симптом на бременността, тоест този, свързан с оплождането, е болката. Тя се дължи на самия процес на имплантиране. Болката обаче не винаги е силна. Често тя се определя само като дискомфорт в корема и наподобява на предменструална болка. Това усещане продължава точно толкова, колкото продължава и средния до тежък ПМС, тоест около 10 дена преди очакваната дата на началото на цикъла.

Всяка една на пет жени получават и зацапване, причинено от кървене в следствие на оплождането. Това имплантационно кървене обаче често се пропуска от стандартните симптоми на бременност, защото може да премине с урината, а понякога дори да е толкова леко, че да не се забележи и върху бельото, ако е тъмно.

Според проучванията, сред най-ранните симптоми на бременност, настъпващи почти веднага след оплождането на яйцеклетката, застава и умората. Тук става въпрос за рязко спадане на жизнената енергия у жената. Тя обаче не винаги го отчита като бременност, особено днес, когато постоянно сме изморени и подложени на стрес. Умората продължава да бъде част от основните ранни симптоми на бременност, като през първия семестър прогресивно се засилва, а през втория – рязко изчезва и родилките дори често се радват на прилив на енергия.

Кои са първоначалните симптоми на бременност ?


Следват допълнителни симптоми, които все повече карат жената да бъде сигурна, че е бременна. Най-често те се появяват дни преди очаквания цикъл, както и в случай на закъснение на такъв:

1.      Променено излъчване. Честно казано, на някои жени им личи толкова, че са бременни още през първите дни след зачеването, че понякога околните виждат очакваното чудо преди тях. Това различно излъчване се дължи главно на хормоналните промени. При жените хормоните и техните стойности влияят най-скоростно върху общото състояние на тялото от който и да е друг орган. Що се касае до самата промяна в излъчването, хората най-често я наричат „сияние“.

2.      Внезапно задъхване при извършване на обичайни за жената физически натоварвания. Спортистките споделят, че разбират за наличие на бременност именно по този симптом. Тъй като те тренират редовно и са напълно наясно със способностите на тялото си, рязкото отпадане и дори задъхване, без да са болни, ги навежда на мисълта за…бебе!

3.      Още болки. Болката в корема продължава да бъде водеща сред ранните симптоми на бременност. Тя обаче се засилва осезаемо. Много жени дори я възприемат за гинекологичен проблем, ако бебето не е планувано, защото понякога е нетърпима – остра или тъпа и продължителна. Болка обаче се появява и в областта на кръста, а често и в гърдите. Напрежението в гърдите е типично и за ПМС, така че и това не е особено достоверен симптом за бременност, ако се появява без други налични такива.

4.      Главоболие. За съжаление, ако го изпитвате в начална бременност, ще трябва да се борите с него до самия й край. Главоболието е често срещан симптом на бременност. Той също се дължи на хормоналните проблеми.

5.      Странно, необичайно и нетипично дори за ПМС променливо психологично състояние. Знаете, че преди цикъл много жени сякаш яхват метлата. Промяната в настроенията на бременните обаче е малко по-различно. Те преминават от сълзи в смях със скоростта на светлината, често са разсеяни и това ги дразни, а понякога дори изпадат в умиление без конкретна причина малко след като са били силно разстроени. И за този симптом на бременност обвиняваме хормоните.

Топ най-сигурни симптоми на бременност


Почти всичко изброено до тук по един или друг начин се припокрива със симптомите на месечния цикъл. Съществуват обаче и симптоми на бременност, които са повече от сигурни. Те се различават от знаците за тежък ПМС, а ако са налични в съвкупност могат да са по-достоверни и от аптечния тест за бременност. Вижте за кои точно симптоми говорим:

1.      Потъмняване на зърната. Зърната започват да се подготвят за кърменето. Макар да ви звучи рано, това не е точно така. Има бременни, които установяват протичане на течност от гърдите. Това е коластра. И между другото, няма нищо нередно или притеснително, ако се случи и на вас.

2.      Сутрешно гадене. Не става въпрос за инцидент, а за ритуал. Той се превръща в такъв през идните седмици (пожелаваме ви, бъдещи майки, да не са месеци). Гаденето не е свързано с никакви налични храносмилателни проблеми или консумация на необичайна/съмнителна храна. То ви връхлита изведнъж и ви причинява силен дискомфорт поне половин час след това.

3.      Запушен нос. Макар това да е по-обичаен симптом за последния триместър (хрема без наличие на болест), той може да се появи и в началото. Сам по себе си запушеният нос не говори нищо, но ако наблюдавате и други симптоми на бременност, може би, чудото наистина се е случило.

4.      Същото можем да кажем и за повишената телесна температура. Тя не надминава 37.2 градуса, но не спада и не спада. Неприятно, но се надяваме, днес, една бъдеща майка да не вземе под внимание този симптом на бременност като знак за коронавирус, вместо да се зарадва за предстоящото щастие.

5.      Запек. Две от пет жени са страдали поне един месец от запек по време на бременност. Той обикновено е сред първите симптоми на бременност. Чревната флора се нарушава както от увеличаването на матката, така и от хормоналните проблеми.

6.      И разбира се, закъснение на месечния цикъл. Тук е важно да отбележим, че под закъснение, което може да бъде един от сигурните симптоми на бременност, трябва да разбираме поне порядъка от 5 дена. При закъснение от 10 дена на цикъла, е почти сигурно, че или сте бременна, или има нарушение в половата система или женските хормони. С две думи, време е за тест за бременност или направо отивайте към своя личен гинеколог.

Възможна ли е бременност без симптоми?

Напълно! И историята познава стотици случаи на жени, които са бременни, без да разберат за това седмици наред. Бременността не винаги трябва да е свързана с главоболие, запек или какъвто и да е род болка. Тези симптоми на бременност, от друга страна, могат да настъпят в по-късен етап. При всички случаи, възможна е дори бременност и с наличие на цикъл. В случая говорим за цветна бременност. Тя може да се различи по степента и продължителността на кръвотечението. При нея зацапването е леко и спира за няколко дни, а след това настъпва отново. Цветната бременност обаче често крие рискове за плода и майката, така че веднага трябва се извърши консултация с лекар.

Ако след този материал, подозренията ви за наличие на бременност звучат още по-основателно, свържете се с гинеколога си. 

Онлайн магазин за бебешки обувки, сандали, пантофи, буйки, бебешки обувки за прохождане, детски гумени ботуши, чорапи с гумена подметка и аква обувки info@bebuvki.com https://bebuvki.com/catalog/view/theme/bebuvki/images/logo.png Bebuvki.com https://www.facebook.com/bebuvki +359879133318