Регистриране Вход Плащане и доставка Контакти БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКИ НАД 80.00 ЛВ!

Превенция на алергии при най-малките

Алергените са навсякъде около нас и поставянето на детето „в балон“, пазейки го от всичко, не представлява никаква гаранция, че ще го опазите.

Превенцията на алергии при най-малките, все пак, си има свои принципи, които можете да следвате, за да намалите риска от реакции и дори хронични алергични състояния. Ето какво да направите:

1. Акушер-гинеколозите са на мнение, че предпазването на децата от алергии започва още в най-ранна възраст, тоест още от зародиш. Спазването на здравословна диета по време на бременността е препоръчителна, защото намалява риска от хранителни алергии при бебетата с до 65%. Все пак, тя не е сигурна гаранция, че детето няма да има хранителни алергии на 100%, но пък си струва да опитаме.

2. Ранното захранване може да доведе до хранителни алергии при децата. Смята се, че всяко захранване с твърда храна преди четвъртия месец е рисково. Особено висок става рискът, ако първата твърда храна на такава крехка възраст съдържа глутен.

3. В тази връзка, добре е дори да захраните детето след 6 месец (както съветва СЗО), първата лъжичка да е продукт без алергени. Специалистите препоръчват тиква, ябълка, елда и ориз.

4. Колкото по-дълго кърмите, толкова по-малък е рискът от алергии при децата. В случая говорим за всякакъв тип алергии. Кърмата съдържа стотици антитела и полезни за силния имунитет на детето вещества. Не го лишавайте от тях освен ако не се налага поради ваши здравословни проблеми.

5. В случай, че в рода на детето има случаи на алергии към насекоми (най-често ужилвания), сенна хрема или друго подобно сериозно алергично състояние, винаги имайте под ръка антихистаминов препарат.

6. Чистият въздух, зеленината, природата и изобщо селската среда и всичко извън големия мръсен град трябва да се „въвежда“ при детето от най-ранна възраст. И по-късно, когато порасне, старайте се да му предоставите максимално от всички тези блага. Статистиката сочи, че в селските райони у нас децата с алергии са с до 40% по-малко от тези в големите градове.

7. Поддържайте чистота у дома, но с позволени средства. Преминете към почистващи средства с натурални съставки, а ако е възможно дори чистете с добре познатите подръчни средства като сок от лимон, сода за хляб, сапунена вода, спирт и оцет. Обикновено най-ефикасните почистващи препарати, които буквално отстраняват петното без никакво търкане, са и най-токсични.

8. Спазвайте определена и препоръчана от педиатъра ви схема за захранване. Добре е да не бързате с въвеждането на никоя храна, особено алергени като ядки, някои млечни продукти, мед, ягоди и т.н.

9. Задължително се обърнете към специалист в случай на съмнение за алергична реакция максимално бързо!

Този материал има единствено информативна цел и не е написан от медицинско лице. Винаги се обръщайте към специалисти по повод въпроси, които касаят здравето на вашето дете!

Прочетете още интересни статии свързани с отглеждането и развитието на бебетата в блога ни!

Към блога на BeBuvki

Онлайн магазин за бебешки обувки, сандали, пантофи, буйки, бебешки обувки за прохождане, детски гумени ботуши, чорапи с гумена подметка и аква обувки info@bebuvki.com https://bebuvki.com/catalog/view/theme/bebuvki/images/logo.png Bebuvki.com https://www.facebook.com/bebuvki +359879133318