Регистриране Вход Плащане и доставка Контакти БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКИ НАД 80.00 ЛВ!

Подходящи играчки за бебе 0-12 месеца-какво казват експертите?

Разбира се, ползите от играчките настъпват само и единствено ако са подбрани подобаващо. А правилният избор започва със съобразяването с възрастта на детето. Защото за всяка година, а дори и за всеки месец от развитието на малчуганите си има подходящи играчки. Останете с нас, за да разберете повече по темата.

Подходящи играчки за бебе на 1-2 месеца

Въпреки че за мнозина родители това е твърде крехка възраст, истината е, че и за нея си има добри попадения в сектора с детски играчки. Особено в днешни времена, в които пазарът не само че е достатъчно обширен, но и съобразен с основните изисквания на педиатричните организации и експертите по детско развитие. Конкретно за бебе на 1-2 месеца най-подходящи са онези предмети и аксесоари, които привличат жадния му за новите цветове поглед. Същото важи и за слуха, който започва да се развива и което ще усетите, когато видите, че мъничето ви разпознава гласа на мама и тате. Ето няколко идеи за играчки за бебе на 1-2 месеца:

 • Мека играчка за гушкане, с която да успее да изгради рутина за сън в нормален час, а и да започне да различава деня от нощта;
 • Въртележка (може и с звуци), която да закачите над леглото със същите цели.

Подходящи играчки за бебе на 3-4 месеца

На три месеца бебето започва да се интересува още повече от заобикалящия го свят. Ще видите, че може да бъде и леко изнервено, поради до болка познатите колики. Ето защо в този етап от развитието на детето са нужни всякакви успокояващи играчки. Добри алтернативи продължават да са всички плюшени аксесоари, като за момичетата спокойно могат да се изберат първите кукли (разбира се, задължително от меки материи и без никакви пластмаси). Други варианти за играчки за бебе на 3-4 месеца са:

 • Всякакви аксесоари, които да развият рефлекса за хващане (чудесна идея са гумените играчки);
 • Меки книжки. Със същия успех можете да развиете и любовта към литературата на мъничетата, като закупите и такива за баня;
 • Меки играчки със стискане, които издават звуци, а защо не и да пеят.

Подходящи играчки за бебе на 5-6 месеца

На тази възраст много често възрастните казват, че бебето се „очовечва“. В действителност то е много по-развито и възприема много по-ясно заобикалящия го свят. Ето защо първите реални, истински занимателните играчки е добре да се купят на тази възраст.

За жалост обаче този период е свързан и с един от най-неприятните моменти в отглеждането на новородено – поникването на първите зъбчета. Често той съвпада и със захранването, което допълнително може да разстрои все още чувствителното коремче на детето. С играчки може и да успеете да подобрите настроението на леко нацупеното си понякога бебче. А ако не, със сигурност, ще му привлечете интереса със следните предложения:

 • Залъгалки и гризалки (най-добре от силикон или друг несъдържащ пластмаса и вредни бои и химикали материал), за да облекчи болката и сърбежа във венците;
 • Пеещи играчки. Експертите твърдят, че предлагайки музика на детето в тази ранна възраст, родителите значително повишават шансовете с да отгледат едно наистина емоционално дете;
 • Разказващи приказки любими приятелчета (книжки с говор, плюшени играчки и други). Майчиният глас е незаменим в тази задача за отглеждане на дете, но понякога и мама се уморява, нали?

Подходящи играчки за бебе на 6-7 месеца

В този период повечето педиатри съветват родителите да се съсредоточат в развитието на опорно-двигателния апарат на новороденото. Ето защо всякакви играчки, които насърчават движението са от полза. Тук, разбира се, няма как да става дума за бънджи, колело или нещо друго екстремно за 6-7 месечно бебе. По-скоро можете да заложите на някое от следните предложения:

 • Сет за активна гимнастика;
 • Сортери, които развиват фината моторика, но също така и логическото мислене;
 • Пъзели с големи части;
 • Всякакви други интерактивни играчки, включително с музика и светлина (по-шумни), защото вече не са опасни да изплашат вашето любопитно мъниче;• Всякакви интересни неща, които видите в магазина, но задължително без малки части. Споменаваме това, защото на тази възраст бебетата са наистина много любопитни и има голям риск бъдещите инженери да поискат да разглобят някоя играчка, за да видят какво има в нея.

Подходящи играчки за бебе на 7-8 месеца

Не се колебайте да сте по-смели в избора си на играчки в тази възраст. Макар още да са бебета, те вече са по-здрави, силни, а и донякъде разбиращи от думата „Не“. Ето защо това е идеалният момент за всеки татко да купи заветната първа количка на своя син. Момичетата на тази възраст ще проявят суета и ще харесват да се оглеждат в огледалото. А и като цяло за всеки пол на 7-8 месеца за бебе са подходящи и:

 • Големи пъзели за сглобяване;
 • Музикални килимчета (време е за пълзене, не мислите ли?);
 • Конструктори с по-големи части;
 • Кукли.

Подходящи играчки за бебе на 9-10 месеца

Всичко, което се отваря и затваря, пее и танцува, говори и се смее е любимо на едно бебе на тази възраст. На 9 и 10 месеца обаче продължава задачата да полагате усилие в развитието на фината моторика да е на първо място. Ето защо можете да заложите на по-трудни сортери. Други предложения за тази възраст са:

 • Ролеви играчки за професии, включително музикални инструменти;
 • Първите образователни таблети, телефони и други устройства с екрани (едва ли ще отречете, че детето не гледа във вашите, така че вземете нещо подходящо за неговата възраст);
 • Играчки за бутане, защото е време да направят първите си самостоятелни крачки.

Подходящи играчки за бебе на 11-12 месеца

На 11 и 12 месеца е подходящи да закупите първите играчки, за които ще бъдете сигурни, че детето ще е осъзнато. Това са както музикални и интерактивни приспособления за учене на нови думи, така и други развиващи двигателната активност аксесоари. Люлеещите се кончета и люлки също са чудесна идея да накарате бебето да стане и да започне да се движи само. Със същата идея можете да заложите и на интересни колички и кукли из цялата стая, за да стимулирате желанието за първите самостоятелни крачки. Други чудесни варианти са:

 • Дървени играчки по Монтесори;
 • Строителни блокчета;
 • Влакчета с вагони за нанизване;
 • Цветни книжки за разглеждане.
Всяка възраст в растежа на бебето е неповторима и по своему красива и запомняща с. Разбира се, вие можете да направите тези моменти не само прекрасни, но и полезни за развитието на вашето дете. А какво по-подходящо от играчките да съчетаете приятното и практичното? И за финал ви даваме най-важният съвет: не е важно детето ви да има много играчки. Важното е да има подходящите, които му допадат и които са здравословни за неговата възраст.

Онлайн магазин за бебешки обувки, сандали, пантофи, буйки, бебешки обувки за прохождане, детски гумени ботуши, чорапи с гумена подметка и аква обувки info@bebuvki.com https://bebuvki.com/catalog/view/theme/bebuvki/images/logo.png Bebuvki.com https://www.facebook.com/bebuvki +359879133318