Регистриране Вход Плащане и доставка Контакти БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКИ НАД 80.00 ЛВ!

Какво да правим при първото падане на бебето?

Първото падане на детето е истински кошмар за една майка. След шокът и паниката настъпва една агония на обвинения. Но вие не сте лоша майка – понякога падането е неизбежно, колкото и нащрек да сте били през цялото време. Освен това, малко са фаталните падания или поне опасни. И все пак – нормално е да се уплашите и още по-нормално е да знаете как да реагирате в подобна ситуация. Вижте всичко, което трябва да знаете за първото падане на детето, преди да се обвините, че сте лоши майки:

 1. Първото нещо, което трябва да направите е да го вдигнете, да го гушнете и да го успокоите. В повечето случаи детето реве неистово, защото се е уплашило, а не защото нещо го боли. Тази уплаха моментално трябва да се преодолее, а именно с вашето успокояване. В противен случай, когато бебето започне да се учи да ходи, може да се присети за този случай и дори най-специалните обувки за прохождане да не му помогнат, защото проблемът ще е психологически.
 2. Ако имате и най-малкото съмнение, че детето се е ударило лошо, по-добре е да го заведете при педиатърката. Дори тя да не е на смяна и да не работи, не се притеснявайте да отидете до спешното. С бебе няма кой да ви върне.
 3. Огледайте бебето за рани, синини, подутини и кръв. Всичко това ще е важно за лекаря, когато му обяснявате какво се е случило.
 4.  Ако няма никакви видими знаци за сериозен удар и решите да пропуснете посещението при лекаря, наблюдавайте в следващите 24 часа детето. Следете за сънливост и отпадналост, загуба на апетит, силен плач без причина за повече от час, повръщане. При тези симптоми се появява съмнение за мозъчно сътресение и ще трябва да потърсите незабавно лекарска помощ.
 5. Добре огледайте мястото, откъдето е паднало детето. Следващия път трябва да избегнете подобна опасност като или сложите някакви предпазни мерки, или просто никога повече не оставяте там детето без надзор.
 6. Ако видите синина или подутина, наложете лед, а ако е кръв – промийте с риванол или спирт до намесата на професионална лекарска помощ. В случай че имате съмнение за счупен крайник, направете всичко възможно детето да не мърда, докато не пристигне лекарския екип.

Децата падат и стават. Това е нещо напълно нормално. Разбира се, ако става въпрос за бебе нещата са малко по-опасни и сериозни и все пак, реагирайте нормално и навременно, за да избегнете каквито и да е рискове за здравето му. По-долу ще ви дадем съвети за какво да внимавате в случай на падане на бебе, както и как да избегнем подобни ситуации.


От къде да внимаваме да не падне бебето

Макар и да са с ограничени двигателни способности, не подценявайте бебетата. Може и да си мислите, че е напълно безопасно да ги оставите за минутка-две на леглото и да скокнете до другата стая, за да вземете нещо, но подобен риск би могъл да създаде редица опасности. Най-често, падането на бебето е свързано с основните места, на които го оставяме за преобличане, смяна на пелена, хранене, почивка (включително и за майката), приучаване към нови позиции и движения като сядане, ходене и т.н. В тази връзка и най-често трябва да внимаваме за евентуално падане на бебето от следните места:

Падане на бебе от легло

Степента на опасност в подобна ситуация зависи главно от височината на леглото и подовата настилка. По-ниските легла и настилка, покрита с килим или мокет, намаляват до максимална степен опасността от комоцио при деца, сътресение на мозъка при бебе и т.н.

Падане на бебе от стола

Столовете са по-високи от леглата и спалните, затова и степента на опасност детето да си удари главата отзад или да се нарани по друг начин е по-висока. В тази връзка, главата съвсем не е най-застрашената зона от сериозен удар. При падане, детето може да подвие ръка и да я навехне. Падането върху крачето също може да завърши с леки до средни травми.

Падане на бебе от спалня

Това е най-често случващата се ситуация. Обикновено, тя се получава в следствие на вземането на детето да спи при родителите си. Ето защо много специалисти съветват да не причувате детето си към подобен навик, защото рано или късно може да се случи падането и дори сътресение на мозъка при бебе.

 Бебето падна от дивана

Не се тревожете, ако се случи подобно нещо. Диваните са сравнително ниски, а и обикновено, при подобна ситуация вие сте наблизо и можете да овладеете нещата. Разбира се, за целта ще трябва да сте наясно с някои основни реакции, необходими при падане на бебе от страна на родителя. Най-важната сред тях е да следите за състоянието на детето след падането. Признаците, за които да сте с повишено внимание, са тези на сътресение на мозъка, защото реално леките удари не са толкова опасни, че да ви притесняват. Не забравяйте – бебетата могат и да изглеждат крехки, но всъщност са гъвкави и доста често понасят по-силно болката и от възрастните.


Какво представлява сътресение на мозъка?

Сътресение на мозъка представлява една от трите основни вида травми на мозъка. То е познато още и като комоцио. Освен сътресение, мозъкът може да получи и следните травми: контузия и кръвоизлив в черепа. Най-често, комоцио или сътресение на мозъка се възприема като най-малко опасна мозъчна травма. Останалите две крият реален риск за живота и може да доведе до необратими или трудно обратими последици за човешкото здраве. Добрата новина е, че поради по-високата степен на еластичност в детските кости и все още неоформената фонтанела на бебетата намалят значително опасността от сътресение на мозъка. Въпреки това, в случай на сътресение на мозъка при бебе е необходимо веднага да го заведете на лекар, ако прояви следните признаци:

 •  Болки в главата
 •  Цицин
 •   Хематом
 •  Кръвотечение
 •  Световъртеж 

Следенето за симптомите и наличие на реални белези от травмата трябва да продължи в рамките на минимум 72 часа, защото някои от признаците не се проявяват веднага след инцидента.

Какви могат да бъдат последствията от сътресение на мозъка при бебета?

В случай, че всички симптоми на комоцио са налице незабавно заведете детето на лекар. Препоръката ни не е само с цел ваше лично успокоение, но и навременно предотвратяване на нежелани последици за развитието и здравето на детето. Най-честите вреди в следствие на сътресение на мозъка при деца са следните:

 •  Продължителен стрес и усещане за страх
 •  Загуба или частично намаляване на някои от сетивата
 •  Оток в мозъка
 •  Временна парализа
 •  Апатия
 •   Раздразнително настроение през по-голямата част от деня
 •   Сънливост или нарушения в съня
 •  Невъзможност за концентрация и нарушена памет


Какво препоръчват лекарите при лечение на комоцио?

Естествено, най-доброто решение, което можете да вземете, ако станете свидетел на всички симптоми на комоцио при бебе, е да го заведете при лекуващия лекар или в спешно отделение. Медицинско лице най-добре ще разчете признаците на сътресение на мозъка, а освен това, най-опитно ще отхвърли или потвърди риска от евентуални негативни последствия. Обикновено, лекарите съветват следните последващи мерки като начин за лечение на комоцио при деца (включително и за най-малките):

 • Повече почивка без будене на детето освен ако сънят му не е прекалено дълъг и необичаен като продължителност за конкретното дете
 • Предоставяне на релаксация за мозъка, което ще рече да не затормозявате детето с нови неща за учене, твърде ярка светлина, прекалено много шумове и силни емоции
 • Предоставяне на дневната доза свеж въздух
 • Увеличаване на приема на витамини и минерали чрез естествени източници (качествена храна)
 • Често проветряване на стаята, в която спи детето
 • Гушкайте и успокоявайте бебето, когато изпадне в силен плач или истерия, защото е много вероятно, те да са в следствие на преживяната уплаха или стрес 

Вижте още интересни статии от блога ни

Онлайн магазин за бебешки обувки, сандали, пантофи, буйки, бебешки обувки за прохождане, детски гумени ботуши, чорапи с гумена подметка и аква обувки info@bebuvki.com https://bebuvki.com/catalog/view/theme/bebuvki/images/logo.png Bebuvki.com https://www.facebook.com/bebuvki +359879133318