Регистриране Вход Плащане и доставка Контакти БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКИ НАД 80.00 ЛВ!

Никнене на зъби при бебе – Симптоми и признаци

Нещо повече – за един родител е повече от лесно да прецени, че новороденото е в етап на никнене на зъби. Палитрата от видими празници и цялостното настроение на бебето са повече от красноречиви, че предстои поредица от безсънни нощи и не особено жизнерадостни дни. Все пак, важно е да сте наясно с конкретната клинична картина на тази фаза от детското развитие, защото понякога наличните симптоми биха могли да са признак на заболяване или усложнение.

Кога никнат зъбите при бебетата?

Ако вече сте задавали този или свързан с детското развитие въпрос на своя педиатър, вероятно сте чули класическия отговор „Всяко бебе е индивидуално“. В това твърдение не бива да търсите нито небрежност от страна на лекаря, нито какъвто и да е източник на съмнение. Абсолютно вярно е, че всяко дете преминава по пътя на своето физическо, емоционално и социално развитие напълно индивидуално. И това важи с пълна сила и за етапа на никнене на зъби при бебе. Интересно е, че специалистите напоследък забелязват все по-ранен начален етап в пробиването на първите млечни зъби. Ако преди това се случваше в периода 6-8 месец, то сега той е изместен към 4-6 месец. Трябва да имате в предвид обаче, че по-късното никнене на зъби при бебе, тоест след 9-тия месец, например, не е нещо притеснително или индикиращо за забавено развитие. Напротив, все още дори битува становището, че колкото по-късно започнат да пробиват млечните зъби, толкова по-здрави ще са постоянните. Към този момент обаче няма кой знае колко категорични доказателства за това твърдение. То е по-скоро следствие от наблюденията на педиатрите в практиката.

На какво може да се дължи ранното никнене на зъби при бебета?

Съществуват всякакви митове и легенди, обясняващи ранното никнене на зъби при бебета. Те обаче едва ли ви вълнуват. Като съвестни родители бихте искали да чуете научното обяснение на този феномен. Към днешна дата повечето специалисти се съгласяват с тезата, че ранното никнене на зъби при бебе е следствие на генетична предразположеност. Те добавят и следните допълнителни фактори:

 • Ендокринни аномалии, които обаче в хода на бебешкото развитие най-често се израстват;
 • Тежка инфекция на майката по време на бременност, която може да причини и обратния феномен – твърде късно никнене на зъби;
 • Специфичен режим на хранене по време на кърмене;
 • Естествени еволюционни изменения на средата в отделни географски региони;
 • Нетипично (в повечето случаи не представляващо здравословен риск) локализиране на зъбните фоликули.

В какъв ред се появяват зъбите?

И тук спокойно можем да дадем стария, но златен отговор „Всичко е индивидуално“. Но докато възрастта варира във все по-широка времева граница, първите млечни зъби обикновено са все едни и същи, а именно предните. Педиатрите обикновено посочват следната примерна последователност, като при наличие на някакво отклонение от нея не означава опасност или признак за аномалия в развитието:

 • Долни предни резци;
 • Горни предни резци;
 • Горни странични резци;
 • Долни странични резци;
 • Първи кътници;
 • Кучешки зъби втори кътници (могат да избиват чак до детската градина).

Възможни симптоми и признаци при никнене на зъби при бебе

За да се уверите, че наличните симптоми при вашето бебе са признак именно за този период от неговото развитие, първо трябва да разберете как изглеждат венците при никнене на зъби. Именно венците дават най-точен отговор при съмнение дали се касае за този естествен процес или за заболяване. Причината е, че голяма част от симптомите при никнене на зъби се припокриват с тези на обикновена простуда или вирусна инфекция. Ако обаче някой от следните симптоми е придружен със силно подути, възпалени и изключително чувствителни венци, вероятно се касае за пробиване на млечен зъб:

 • Обрив при никнене на зъби. Най-често той е в зоната около устата и се причинява в следствие на естествения симптом „повишено слюнкоотделяне“ при никнене на зъби.
 • Кашлица при никнене на зъби. Тя се дължи именно на повишеното количество произведена слюнка, която не може да бъде преглътнатата, а кара бебето да се задавя. Задължително е обаче при поява на кашлица, дори да видите признаци за никнене на млечен зъб, да се отбиете до педиатъра за преглед със слушалка и да се отхвърли съмнение за вирус или белодробен проблем.
 • Венци при никнене на зъбки – при по-болезнен процес може да се стигне и до кървене и образуване на гной. В този случай е необходимо веднага да се свържете с педиатъра си, за да се предприемат действия срещу евентуален риск от инфекция.
 • Разстройство бебе зъби. Диарията също е признак на този етап от детското развитие. Тя може да е придружена и от обрив по седалищните части.
 • Температура при никнене на зъби. Важно е да се уточни, че тя може да достигне до 37.5 градуса по Целзий. Ако обаче температурата е по-висока, вероятно се касае за инфекция и е важно да посетите своя педиатър.
 • Сополи при никнене на зъби. Хремата също е заблуждаващ симптом, който поставя родителите в състояние на съмнение дали се касае за първи млечен зъб, или за обикновена настинка. За съжаление много често двете клинични картини се преплитат и се обострят едновременно. Причината е, че при никнене на зъби имунитетът пада и детето става много по-податливо към вирусни и бактериални щамове.
Какви може да са причините за болезнено никнене на зъби?

Няма строго определена причина за по-неприятното преминаване през този процес както за родителите, така и за самото бебе. И тук важи правилото, че всяко дете се развива индивидуално, а наред с това и, че има индивидуален праг на поносимост на болка. Бебетата, които по принцип са по-нервни, е нормално да са още по-раздразнителни при никнене на зъби. В много редки случаи става дума за някакви сериозни аномалии, които превръщат появата на първите млечни зъби толкова драматична и травмираща за цялото семейство.

Как да успокоим бебето при никнене на зъби?

По-опитните майки единодушно ще ви отговорят „С търпение!“. Преминали през този период, те са вече напълно наясно, че за дискомфорта няма универсално лекарство. Вие като родители просто трябва да се въоръжите с търпение и да правите всичко необходимо да облекчите лошото настроение и физическите симптоми на своето дете. Добрата новина е, че това е само период и рано или късно той ще отмине (подобно на бебешките колики). В допълнение, в днешни дни има не малко натурални обезболяващи при никнене на зъби с временно облекчаващо действие. Освен тези конвенционални продукти, можете да пробвате и следните изпитани техники за успокоение на бебето през този критичен период:

 • Предлагане на гризалки и залъгалки, с които детето буквално да чеше сърбящите и дразнещи венци;
 • Гелове с лидокаин (те не са особено препоръчителни, но в някои случаи са единственото възможно успокояващо средство);
 • Чай от лайка;
 • Температуропонижаващи средства с болкоуспокояващ ефект, но сами такива, които са разработени специално за най-малките;
 • Често кърмене;
 • Ако вече се храни с твърда храна, нека тя да е охладена (в никакъв случай гореща);
 • Всяка ваша успокояваща техника, която е работила срещу безсъние и колики – песнички, люлеене, носене на ръце, пускане на успокояваща музика и други.
Никненето на зъби е един от най-тежките и за родителите, и за бебето периоди. Той може да причини сериозно раздразнение във всеки у дома, а и значително да намали общия брой часове сън за цялото семейство. Въпреки това, не бива да се тревожите твърде много, ако бебето ви постоянно плаче и нервничи. В случай че видимо неговото състояние се дължи на никнене на зъби, просто стиснете своите, дайте му своята максимална любов и грижа. Скоро всичко ще премине и бързо ще забравите за този момент!

Онлайн магазин за бебешки обувки, сандали, пантофи, буйки, бебешки обувки за прохождане, детски гумени ботуши, чорапи с гумена подметка и аква обувки info@bebuvki.com https://bebuvki.com/catalog/view/theme/bebuvki/images/logo.png Bebuvki.com https://www.facebook.com/bebuvki +359879133318