Регистриране Вход Плащане и доставка Контакти БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКИ НАД 100 ЛВ!

Нещата, които в никакъв случай да не казвате на една млада майка

Да станеш майка за първи път е емоционален момент, който крие едновременно най-съкровените щастливи мигове за всяка жена и редица вътрешни конфликти, причини за усещане на безсилие и страх, а понякога дори и фактор за тревога. Безспорно, всяка подкрепа, получена от заобикалящите я – както най-близките, така и бегло познати или дори непознати – е от съществено значение за куража, от който реално всяка майка има нужда (дори да не е млада или неопитна).

Същевременно, съществуват теми и фрази табу, които е по-добре никога, ама никога нито да загатване, нито директно да хвърляте върху младата майка. Някои от тях ще отключат в нея сериозни притеснения и зародиш на емоционален срив (да, точно така, нервите на младата майка са изопнати до такъв предел, че и една дума може да я докара до подобно състояние), но могат да отключат и неподозиран звяр в една на пръв поглед спокойна и уравновесена дама.

Затова, първо, за да не си навличаме подобен гняв, и второ, за да дадем подкрепа на всяка жена, която се радва на триумфа си да бъде майка, нека не й навираме тези ужасяващи неща в лицето:

    1. Почивай си и даже спи, докато спи и детето
Ако си мислите, че 20-минутен сън може да е здравословен или да навакса пропуските от безсънните нощи на една майка, чието отроче категорично отказва да поспи за повече, смело отправете подобен съвет. Последствията са ви за вас…

    2. Изглеждате толкова щастлива, кога ще работите за второ?
Има нещо точно до болка в този глагол, защото от една страна, в България буквално трябва да се работи, за да си позволиш дете, но от друга обаче – с подобен въпрос можете безвъзвратно да накарате една майка никога повече да няма деца, ако първото й я изтощава до краен предел.

    3. Особено „приятни“ за младите майки са препоръките да оставят децата си на бащите и да отидат някъде да си починат
Честно казано, ефектът от подобен съвет пост-фактум може да накара доста млади майки да не ви говорят повече. Обикновено, заварената ситуация у дома след подобна „почивка“ граничи с гледката, оставена след бомбена атака. Малко след като й се наслади, майката е готова да предприеме втора такава атака, но срещу мъжа си…

    4. Когато една майка работи в промеждутъка между детската истерия, краткия следобеден сън и бясната смяна на скоростта на взривоопасната за психиката на възрастните квартална детска площадка, не е ок да твърдите, че майката, всъщност, си почива, докато работи…
Първо, защото силите й в буквален смисъл са изстискани като грозното пате, което детето отказва да хвърли в боклука, въпреки че прилича на парцал, недостоен даже за миене на тоалетна и въпреки другите хиляди плюшени играчки в стаята си. И второ, защото в 80% от случаите, майката не работи, защото е кариерист, ами защото има финансовата необходимост от това да се превърне в машина!

    5. „Какво послушно дете!“
Забравете за тая реплика, ако ще бебето в количката, което виждате пред себе си, да ви прилича на ангелче, неспособно да се разплаче даже ако не е яло цял ден. Никой, ама никой си няма и на идея какво може да сътвори това дете у дома, когато е останало с майка си – онази жена, която буквално върти на малкия си пръст!


Следва продължение…

Онлайн магазин за бебешки обувки, сандали, пантофи, буйки, бебешки обувки за прохождане, детски гумени ботуши, чорапи с гумена подметка и аква обувки info@bebuvki.com https://bebuvki.com/catalog/view/theme/bebuvki/images/logo.png Bebuvki.com https://www.facebook.com/bebuvki +359879133318