Регистриране Вход Плащане и доставка Контакти БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКИ НАД 100 ЛВ!

Най-важните витамини и минерали, които трябва да приема детето до 2 годишна възраст

Днес, ще ви разкажем за най-ваните витамини и минерали, които трябва да приема детето ви в нормални и разумни количества, за предпочитане от естествен източник, ако са на възраст до 2 години.

1. Желязо
Желязото е необходимо както за пълноценното развитие на мозъчните клетки на детето, така и за тонуса на цялостния организъм. Ето защо липсата му е признак за наличие на анемия, която в ранна детска възраст може да се окаже сериозен здравословен проблем. Недостигът на желязо до 2-годишна възраст би могъл да допринесе и за проблеми в нервната система в по-напреднал етап от развитието на детето. Добрата новина е, че кърмата е идеален източник на достатъчно количество желязо, а след като бебето е захранено, то може да си го набавя и чрез повечето зърнени каши.

2. Калций
Както се досещате, калцият е важен за здравите зъбки, които с ужас очаквате да започнат да никнат, както и за здрави кости, които пък ще допринесат за безпроблемното и навременно прохожда на детето, особено ако вече сте се запасили с най-добрите на пазара бебешки обувки за прохождане.

3. Цинк
Цинкът играе ключова роля в изграждането на имунитета, като едновременно с това той е този, който позволява бързото възпроизвеждане и самолекуване така да се каже на клетките. От друга страна, цинкът е важен за предпазване от инфекции, а когато е наличен в необходимите количества в тялото спомага и за правилното функциониране на стомашно-чревния тракт.

4. Витамин Д
Както калцият, така и витамин Д спомагат за правилното развитие на костите. Липсата му може да доведе до рахит в ранна възраст на детето. За тази болест вече сме говорили нашироко, така че можете да прочетете повече за нея в нашия материал тук.

5. Витамин Е
Tози витамин е важен за половата система, а от друга страна, той е мощен антиоксидант. Трябва обаче да сте особено внимателни с него и с храните, в които се съдържа, защото предозирането с витамин Е може да има доста сериозни последици.

6. Витамин С
Витамин С е важен с това, че той дава тонус на детето, спомага за изграждането на здрави мускули, подпомага за правилното функциониране и възпроизвеждане на съединителната тъкан, а и играе и особено значима роля в редица процеси, свързани със здравата кожа.

7. Витамин А
И витамин А е важен за здравата и хубава кожа, нервната система, мускулите и костите, но от друга страна, той е необходими и за очите. Зрението на детето е много деликатна тема и често тя е свързана именно с разумните количества витамин А, които то усвоява с храната. Не е удачно да давате витамин А под формата на синтетични хранителни добавки в ранна възраст – освен ако не е предписано от лекар, разбира се.

Онлайн магазин за бебешки обувки, сандали, пантофи, буйки, бебешки обувки за прохождане, детски гумени ботуши, чорапи с гумена подметка и аква обувки info@bebuvki.com https://bebuvki.com/catalog/view/theme/bebuvki/images/logo.png Bebuvki.com https://www.facebook.com/bebuvki +359879133318