Регистриране Вход Плащане и доставка Контакти БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКИ НАД 80.00 ЛВ!

Най-добрите минерали и мултивитамини за деца

Днес, ще ви разкажем за важните и препоръчителни, а и най-добрите витамини и минерали, които трябва да приема детето ви в нормални и разумни количества. Важно е да отбележим, че според педиатрите винаги за предпочитане е тези полезни вещества да бъдат доставяни до детския организъм по естествен път, а не под формата на хранителна добавка. Минералите и мултивитамините за деца, които ще разгледаме, са полезни за почти всяка възраст, като дневната доза се определя от навършени месеци (респективно години) и тегло в килограми. 

Най-важните минерали и най-добрите витамини за деца за силна имунна система

Имунитетът на новороденото и бебета, обикновено, силно зависи от продължителността на кърменето. Майчината кърма съдържа имуностимулиращи тела, а и важни витамини и минерали като желязо, калций и други. От друга страна, с постъпването на детето на ясла/детска градина, имунитетът му бива атакуван от огромно количество нови зарази, инфекции и вируси, поради което често, педиатрите препоръчват продукти с цел превенция като черен бъз в комбинация с бетаглюкани, засилен прием на зеленчуци и плодове, богати на калий, витамин С, А и Д. На по-големите деца спокойно могат да се дават мултивитамини за деца, включително и без рецепта, а само с препоръка от фармацевт. 


Най-добрите витамини за деца

Витамини за деца от най-ранна възраст 

Смята се, че децата под 2-годишна възраст най-добре усвояват необходимите витамини и минерали от майчината кърма, а след отбиване, е препоръчително да са с естествен източник, а именно чрез консумацията на пресни плодове и зеленчуци. Ето кои са задължителните витамини за деца до 2-годишна възраст:

 • Желязото е необходимо както за пълноценното развитие на мозъчните клетки на детето, така и за тонуса на цялостния организъм. Ето защо липсата му е признак за наличие на анемия, която в ранна детска възраст може да се окаже сериозен здравословен проблем. Недостигът на желязо до 2-годишна възраст би могъл да допринесе и за проблеми в нервната система в по-напреднал етап от развитието на детето. 
 • Калцият е важен за здравите зъбки, които с ужас очаквате да започнат да никнат, както и за здрави кости, които пък ще допринесат за безпроблемното и навременно прохожда на детето, особено ако вече сте се запасили с най-добрите на пазара бебешки обувки за прохождане
 • Цинкът играе ключова роля в изграждането на имунитета, като едновременно с това той е този, който позволява бързото възпроизвеждане и самолекуване така да се каже на клетките. От друга страна, цинкът е важен за предпазване от инфекции и вируси, а когато е наличен в необходимите количества в тялото спомага и за правилното функциониране на стомашно-чревния тракт. 
 • Витамин Д спомага за здравословен растеж на костите. Липсата му може да доведе до рахит в ранна възраст на детето. За тази болест вече сме говорили нашироко, така че можете да прочетете повече за нея в нашия материал тук. 


Рахит при бебетата - симптоми, лечение и профилактика

 • Витамин Е е важен за половата система, а от друга страна, той е мощен антиоксидант. Трябва обаче да сте особено внимателни с него и с храните, в които се съдържа, защото предозирането с витамин Е може да има доста сериозни последици. 
 • Витамин С е важен с това, че той дава тонус на детето, спомага за изграждането на здрави мускули, подпомага за правилното функциониране и възпроизвеждане на съединителната тъкан, а и играе и особено значима роля в редица процеси, свързани със здравата кожа. 
 • Витамин А е важен за здравата и хубава кожа, нервната система, мускулите и костите, но от друга страна, той е необходими и за очите. Зрението на детето е много деликатна тема и често тя е свързана именно с разумните количества витамин А, които то усвоява с храната. Не е удачно да давате витамин А под формата на синтетични хранителни добавки в прахообразна форма или таблетки за смучене в ранна възраст – освен ако не е предписано от лекар, разбира се. 


Мултивитамини от плодове за бебе

Ролята на омега-3 мастните киселини до най-добрите витамини за деца

Омега-3 мастните киселини са специфични елементи, които не са нито витамини, нито минерали, но ползата им е близка, а в много случаи дори и надвишава тази на съвременните мултивитамини за деца. Можем да набавим детския организъм с омега-3 мастните киселини по естествен път най-лесно чрез подходяща диета, включваща рибни продукти, авокадо и някои видове ядки. В миналото те са били приемани от децата като хранителна добавка със задължителен характер – рибено масло – както днес фолиевата киселина е задължителна за бъдещите майки. Омега-3 мастните киселини полезни мазнини са от особено значение за нормалното функциониране на храносмилателната система, за нервната система и мозъчната дейност, както и за покачване на мускулна маса. Последното полезно свойство на тези хранителна вещества дава обяснение защо рибеното масло се е смятало за задължителен елемент в бебешката диета за здравословен растеж и нормално развитие. 


Как да набавим омега три мастни киселини за бебето

Как да осигурим приема на най-добрите витамини за деца на нашите мъничета

След като разбрахте колко е важен приемът на омега-3 мастните киселини, различните по вид минерали и витамини, е време да обобщим този материал с малко съвети за това как да ги осигурим на своите деца. 

 • Кърмете бебето, колкото се може по-дълго. 
 • Не прибягвайте до закупуване на таблетки за смучене или други синтетично получени мултивитамини за деца без консултация с педиатър. 
 • Осигурете здравословен хранителен режим на детето си, като залагате на сезонни плодове и зеленчуци. 
 • Доверявайте се на надеждни и опитни фармацевти, които са сертифицирани да препоръчват витамини за деца. 
 • Предозирането с витамини е синдром, който най-често се случва именно при децата. Обикновено, той се дължи на свръх прием на витамини или минерали от даден тип, извлечени по изкуствен път. Следвайте указанията за прием на продукта, дадени от производителя и/или педиатъра си, за да избегнете сериозни странични ефекти като интоксикация, смущения в нервната система и др. 
 • Изградете си тактика за прием на таблетки за смучене, сиропи, прахообразни субстанции и други за детето от най-ранна възраст. В много случаи родителите се затрудняват с тази задача и давайки на сила добавката, рискуват за в бъдеще да намалят и минималните си шансове да осигуряват на децата си лекарства или добавки. 

Хранителният режим и приемът на добавки с най-добрите витамини за деца са ключови за тяхното развитие и качество на живот. Не подценявайте тези фактори за отлично телесно и душевно състояние, защото те са път към доброто настроение, разумната физическа активност и интелектуалния прогрес на вашето дете. 


Вижте още интересни статии в блога ни

Онлайн магазин за бебешки обувки, сандали, пантофи, буйки, бебешки обувки за прохождане, детски гумени ботуши, чорапи с гумена подметка и аква обувки info@bebuvki.com https://bebuvki.com/catalog/view/theme/bebuvki/images/logo.png Bebuvki.com https://www.facebook.com/bebuvki +359879133318