Регистриране Вход Плащане и доставка Контакти БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКИ НАД 80.00 ЛВ!

29 суеверия за бебета ( Традиционни и Забавни)

Въпреки огромният и очевиден напредък на съвременната медицина, майките – от момента на двете чертички та до пускането на детето на училище – преминават през серия от деликатни моменти и вътрешни преживявания, които биха могли да замъглят съзнанието и да преобърнат представите за нормалното и ненормалното. Дали поради шокът от бума на хормоните по време на бременност, или поради хроничното недоспиване, модерната майка и до днешен (макар и да не си го признава) вярва в какви ли не бабини деветини по повод отглеждането, развитието и състоянието на своя наследник. Някои суеверия за бебета са доста забавни и приятен повод за усмивки и смях между младите майки, но други не просто звучат абсурдно, ами дори биха могли да доведат до сериозни негативни последици. В следващите редове, ще се постараем максимално да запазим сериозния тон и ще ви предупредим, че съвсем не е нужно да връзвате червен конец против уроки на ръката си докато четете. Вместо това, ще се опитаме да ви позабавляваме за най-нелепите суеверия за бебета, както и да ви върнем малко назад с любопитна информация относно най-старите народни вярвания, свързани с бъдещата майка, раждането и появата на детето. 

Топ суеверия за бременност, в които и до днешен вярват бъдещите майки

В 21 век е нормално да се убедим в евентуална бременност чрез аптечен или кръвен тест, но според старите народни поверия, съществуват десетки видове алтернативи. Нека ви разкажем за някои от тях, а междувременно споменем и допълнителни суеверия за бременност: 

 • Ако по време на бременност постоянно разливаш вода, бебето ще е лигаво. Може и да има резон в това суеверия. Ако сте непохватна, че постоянно да разливате напитките си, генетично ще предадете тази си черта на детето и в бъдеще, за да предотвратите поредното петно на килима, ще предпочитате да наливате чай, вода, сок, фрапе, а по-нататък и ракия след работа на детето си, тоест ще го разглезите!
 • Според народните поверия, на бременната й е забранено да прави каквото и да е било с ножица, защото така може да отреже пътя на детето си към щастието. Мили мами, ходете си с вампирския маникюр до раждането, забравете за рязането на каквито и да е пакети и целофани – ползвайте си зъбите, какво толкова – защото от това зависи щастието на вашето дете!
 • Освен маникюра, ще трябва да оставите на самотек и прическата си, защото на бременните им е забранено да се подстригват според старите суеверия за бременност. В противен случай, бебето ще се роди преждевременно. Ако обаче в 8 месец се погледнете в огледалото и видите момиченцето от Предизвестена смърт вместо себе си, от уплаха пак е възможност да родите преждевременно. Вие си преценете!
 • Една бъдеща майка не трябва да прескача нищо, иначе ще има тежко раждане. Вървете си спокойно напред, като кон с капаци, в България „всеки прави път“ на бременната жена, спъвайте си се на воля в името на лекото раждане, пък каквото ще да става!
 • Ако бременната яде тайно, бъдещият й наследник ще бъде страхлив. А ако бременната яде явно, без да спира, можем категорично да й кажем, че е супер смела да не й пука как изглежда във времена, когато външният вид има такова голямо значение!
 • Ако бременната случайно изяде яйце, което се оказва с два жълтъка, ще има близнаци. Вероятно, на жените, които се подлагат на инвитро процедури, им се предписва хранителен режим с яйца от щастливи кокошки, които снасят с по два жълтъка. 
 • Ако бременната яде често риба, детето най-вероятно ще проговори по-късно! Ами, естествено, през другото време ще мълчи като риба!
 • Ако искате да избегнете родилните болки, мили момичета, и не ходете на йога, не практикувайте метода на правилното дишане по време на бременността, не избирайте секцио, не запазвайте самообладание, камо ли пък да искате упойка, ами просто сложете брадва под възглавницата си, докато спите.
 • И за да не си помислите, че само нашите народни поверия, свързани с бременността, са извратени, да ви кажем няколко от различни краища на света. Според китайците, бременната не трябва да ползва лепило, за да не си докара усложнения по време на бременност. Със същата цел, в Латинска Америка, се смята, че бременната не трябва да участва в ремонта на къщата. Абе, бременна да си по тези места, лежиш си цял ден и даваш указания на мъжа си как да залепи новите тапети в хола!


Суеверия при бременност

Суеверия за пола на бебето, защото 3D ехографът си е голяма глупости, нали?

Не ви трябват уреди, за да разберете пола на бебето. Следващите народни поверия ще ви онагледят плана за интериор на детската стая и ще ви дадат насоки за бебешките дрешки, с които да се заредите:

 • Завържете на конец халката си от сватбата и легнете по корем с пръстена върху него. Ако се върти в кръг ще имате момиче, ако се движи настрани като махало – момче. Ако нямате брак, мислете му, детето най-вероятно ще има проблеми с половата идентичност.
 • Ако взирайки се в огледалото, зениците ви се разширят, ще родите момче. А може и просто да сте прекалили с успокоителните…
 • Ето ви една нашенска бабина деветина за определяне пола на бебето: вземете моля няколко скилидки чесън и започнете да го ядете. Ако не усещате типичния лют вкус и не ви пари на очите, ще имате момиче. Но пък след това преяждане е възможно и да нямате партньор в леглото си тази вечер.
 • Ако носът ви порасне в 9 месец, ще имате момиче. А след раждането ще имате нужда от Д-р Енчев!


Суеверия за пола на бебето ехограф

Популярни и умопомрачителни суеверия за новороденото 

До тук добре – ядем чесън, познаваме пола на бебето, а междувременно, избягваме да прескачаме стълбите, минаваме ги от раз, че иначе тежко ви, мили родилки по време на раждането. Какво обаче да правим и да не правим, когато бебето се роди според народните вярвания?

 • До 40-тия ден, никой не бива да вижда детето (да, и детските консултации с педиатър са строго забранени!). Трябва да му се върже червен конец против уроки, за да го пази от зли очи. Само че малко се объркахме – нали трябва да го пазим от всякакви очи, този червен конец да не е срещу изнервения полудял и стигнал до нервна криза поглед на недоспалата майка?
 • Дрехите на детето не бива да се оставят да съхнат след залез слънце, защото иначе злото ще ги облече. Зарежете тая работа, директно започвайте да калявате новороденото си бебе. Оставяте го да спи голо, ако няма сухи и чисти дрехи, а щом дойде изгрев слънце, вместо да спите след тежко будуване цяла нощ, почвайте да перете!
 • Ако искате детето ви да спи, съответно и вие да спите, изпразвайте банковата сметка и купувайте злато! Защото за добър сън, детето трябва да спи със златна паричка под възглавницата.
 • Ако нямате злато, минете едно ниво надолу – пробвайте със сребро. Ако детето има неспокоен сън и не иска и не иска да заспива, трябва просто да го изкъпете в топла вода, където преди това няколко часа е бил накиснат сребърен пръстен. Е, то ако така ставаше….
 • За да има бебето коса, понеже и така генетично му е заложено да е плешиво (още няма коса, а е на 3 месеца, пък свекърът май е плешив, а не се прави на мутра с тази бръсната глава), трябва да му натриете половин килограм стар лук или чесън.
 • Най-благоприятна е майчината кърма на пълнолуние! Разбрахте ли?! През другото време, глад и диета да не затлъстее…
 • Новороденото не трябвало да се прескача, за да се избегне вероятността да остане малко завинаги. Така че ако тръгва да пада или е в риск да се нарани, оставете го в името на бъдещия баскетболист в семейството!

Суеверия за новородено бебе

И за финал – още суеверия за бебето без значение от навършените месеци

Последната доза народни поверия за бебето са най-култовите бабини деветини, които можете да чуете. 

 • Не трябва да целувате бебето по стъпалата, иначе ще проходи късно (Ужас, авторката на тази статия още сега си признава, че го правеше след всяко ежедневно къпане. Добре че му взе перфектните скъпи бебешки обувки за прохождане. Сигурно са били вълшебни и затова детето й проходи малко преди първия си рожден ден.)
 • На малките деца не трябва да се позволява да играят с огън, за да не се напикават през нощта. Тук даже не знаем какъв коментар да оставим…
 • Бебето не трябва да се вижда в огледалото, преди да навърши една годинка. Чака го тежка болест или нещастна любов. Леле, че ние цялото население на земята значи сме с тежки болести и влюбвания…(Как да спреш детето да се лендзи пред огледалото, като толкова много му се радва и се смее пред него?)
 • Ако не искате да урочасате бебето, крийте го от сини и зелени очи. Ако вие сте светлоока майка, директно го давайте на бащата да се грижи за него, връщайте се на работа, но не и преди да обясните на половинката как се ползва помпата за кърма. Споко, все някак ще се справи, важното е да предпазим детето от уроки!
 • За да проходи по-бързо детето, майката трябва да мушне метла между краката му, а после да я счупи и изхвърли пръчките на всички посоки. Ние много говорим за прохождането, но не знаехме, че то е по-важно от хигиената на новороденото!
 • Когато детето за пръв път се изправи на крака, трябва да се прокара нож по пода между бебешките стъпала, за да разрежеш невидимите пътища. Така от първото му шаване да си го научиш колко важна е майчината реплика „Стой мирно!“.
 • За да не хваща много болести, на първия рожден ден детето се краде и се носи в чужда къща. Детето може и да не хване болести, ама майката след такова преживяване, може и да се влоши психически…
 • Ако първото дете каже първо „мама „, то следващото дете в семейството ще бъде момиче, а ако детето каже първо „татко“ – следващото дете ще е момче. Ние познаваме едно дете, чиято първа дума бе „дай“. Е, братчето му не стана нито бирник, нито служител на НАП. 

А вие знаете ли някое умопомрачително суеверие за бебета, с което да се конкурирате в нелепата класация по-горе? 


Вижте още интересни статии в блога ни

Онлайн магазин за бебешки обувки, сандали, пантофи, буйки, бебешки обувки за прохождане, детски гумени ботуши, чорапи с гумена подметка и аква обувки info@bebuvki.com https://bebuvki.com/catalog/view/theme/bebuvki/images/logo.png Bebuvki.com https://www.facebook.com/bebuvki +359879133318