Регистриране Вход Плащане и доставка Контакти БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКИ НАД 80.00 ЛВ!

Мускулен хипертонус при бебето - всичко, което трябва да знаете

Познат още и под името мускулна хипертония, мускулният хипертонус представлява постоянно напрежение, повишен мускулен тонус при бебе, изразяващ се в силно свити крайници през цялото време (включително и най-вече на пръстите на крайниците). Най-честите симптоми на състоянието се изразяват в затрудняване при изпълнение на пълно движение на ръката или крака от бебето. Това се дължи на така наречената повишена устойчивост към пасивните движения. 

Какво трябва да знаете за мускулния хипертонус при бебетата

На първо място, мускулният хипертонус забавя общото мускулно и скелетно развитие, но също така може да причини и деформация. Мускулният хипертонус често е посочван като една основна причина или за късното прохождане, или за изключителната трудност, изпитвана от детето да направи първите си крачки: дори с помощта на качествени и надеждни бебешки обувки за прохождане. Все пак, ако се овладее навреме, мускулният хипертонус в никакъв случай няма да засегне детето ви по нито един от изброените начини. 

Признаци и симптоми 

Но нека поговорим в детайли за самото състояние, за да знаете какви симптоми да търсите, кога да се обърнете към лекар и най-вече какви лечебни или рехабилитационни мерки да предприемете.

  • Бебета с повишен мускулен тонус се извиват на дъга. 
  • Наличието на твърде стегнати мускули при бебе, също, се възприема като симптом на заболяването.
  • Ако бебето си извива главата назад, има вероятност от около 80% то да страда от повишен мускулен тонус.
  • Същото важи и ако бебето си изпъва краката. Този симптом не трябва да се бърка с ритането на крачетата по време на колики, защото болките в стомаха биха могли да предизвикат същата спонтанна реакция на тялото. 

Последно, но не по важност, добре е да се знае и какво може да доведе до бебешкото състояние мускулна хипертония. Неонтолозите твърдят, че основно, мускулният хипертонус се предполага още през самата бременност. Най-често става въпрос за намален приток на кислород до бебето, увиване около пъпната връв и силни съкращения на матката, а също така и риск от спонтанен аборт, ако такъв е бил наличен по време на деветте месеца.

Лечение при повишен мускулен тонус

В случай, че забележите всички тези признаци за повишен мускулен тонус при бебетата, незабавно потърсете помощ от специалист или се обърнете директно към своя педиатър. Той най-бързо и достоверно ще постави диагнозата мускулен хипертонус, а и ще ви насочи към подходящи профилактични мерки или конкретно лечение. Най-често лечението на повишен мускулен тонус включва следните мерки:

  1. Прием на лекарства се назначава само в много тежки случаи. 
  2. Обикновено, традиционните мерки за справяне с проблема повишен мускулен тонус при бебе са по-чести разходки и слънчеви бани.
  3. Лекарите съветват и редовно да се проветрява стаята, в която спи детето. Свежият въздух е важен за общото развитие на бебето, включително и когато става въпрос конкретно за мускулатурата. 


Според лекарите, ако спазвате точните предписания на своя педиатър, повишеният мускулен тосну ще изчезне до месец-два или поне част от симптомите вече няма да са налице. 


Вижте последните статии от блога ни

Онлайн магазин за бебешки обувки, сандали, пантофи, буйки, бебешки обувки за прохождане, детски гумени ботуши, чорапи с гумена подметка и аква обувки info@bebuvki.com https://bebuvki.com/catalog/view/theme/bebuvki/images/logo.png Bebuvki.com https://www.facebook.com/bebuvki +359879133318