Регистриране Вход Плащане и доставка Контакти БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКИ НАД 80.00 ЛВ!

Кога започват да гукат и да се смеят бебетата?

Кога ще ви каже, че ви обича? Преди да се случат всички тези сюблимни моменти обаче, ще бъдете запленени от малко по-простички, но толкова красиви спомени като първото гукане или първия смях. Ако се чудите кога да ги очаквате, останете с нас. В редовете по-долу ви даваме отговор на въпроса кога започват да се смеят и да гукат бебетата.

Какво казаха експертите, когато ги попитахме кога започват да гукат и да се смеят бебетата?

Трудно е да се определи с точност кога едно бебе издава първия си гукащ звук или кога ще се разсмее. Всички знаем, че подобни въпроси са строго зависими от индивидуалното развитие на всяко едно конкретно дете. Разбира се, има определени времеви граници, в които то влиза, ако всичко с неговото психично и физическо здраве е в норма.

Тук е важно да отбележим, че гукането трае сравнително кратко като период. Може би, най-много 4 седмици. Все пак това е достатъчно дълго време, за да може всеки член от семейството да му се наслади. Според експертите, гукането предхожда смеха, но в практиката има немалко случаи и на обратната зависимост.

Стандартно, бебето започва да гука в периода от края на третия и началото на петия месец. Той съвпада и всъщност се дължи на научаването на гласните звуци. Когато гука, бебето всъщност „практикува“ вече дочутите и интересни за него да произнесе „а“, „у“, „о“, „и“ и така нататък. Обикновено, след този кратък едномесечен период се появява и така нареченото тананикане. То продължава много по-дълго време и се свързва с процеса по „изучаване“ на отделните съгласни звуци.

Смехът буквално може да се появи по всяко време. Ако детето страда от тежки колики и болезнено никнене на зъбки, то няма да е в особено настроение за усмивки. Ето защо и смехът при него леко ще се забави, но все пак ще се случи. Освен че следва гукането, той се появява и остава. Във времето смехът се модифицира и по дължина, и като звук.

Какво може да означава отклонението?

Трябва ли да се притесняват родителите, ако бебета им още не гукат, а вече наближават средата на петия месец? Всъщност, не. Изобщо не трябва. Това е често срещан синдром при родените преждевременно, но също така и когато детето изпитва някакъв вътрешен дискомфорт. Този дискомфорт изобщо не бива да бъде определен като родителска грешка или някакво сериозно здравословно отклонение. Бебето може да изпадне в продължително раздразнително състояние и от една прашинка, закачила се едвам забележимо на бузката му.

Можете да споделите своите притеснения за все още непоявилото се гукане или първия смях на педиатъра. Той със сигурност ще знае предварително дали има основателна причина да се тревожите и ако тя е налице, вече я проследява. При всички случаи не бива да сравнявате развитието на вашето дете с това на околните. Много по-адекватно е да се консултирате с личния педиатър.

Значи ли ранното гукане и смях и ранно проговаряне?

А ако бебето започне да гука на месец или на два? Или ако за първи път се разсмее на три месеца? Какво значи това? Дали няма да проговори по-рано? Еднозначен отговор на този въпрос не съществува. Има сериозна логика да се очаква такова дете да каже първите си думички преди навършването на една годинка, но не е задължително и ако не го прави, това отново не е повод за притеснение.

Началото на проговарянето по-скоро зависи от периода, в който детето произнесе (или поне видимо започва да се опитва) първите си срички. Тук става дума за истински срички и не е задължително дори да се сещате от какви думи са те, а не просто поредица от звуци.

Първо гукане, първи смях – това са все прекрасни емоции, които родителите споделят със своите бебета! След като ги преживеете, ви очакват още много такива!

Онлайн магазин за бебешки обувки, сандали, пантофи, буйки, бебешки обувки за прохождане, детски гумени ботуши, чорапи с гумена подметка и аква обувки info@bebuvki.com https://bebuvki.com/catalog/view/theme/bebuvki/images/logo.png Bebuvki.com https://www.facebook.com/bebuvki +359879133318