Регистриране Вход Плащане и доставка Контакти БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКИ НАД 80.00 ЛВ!

Кога бебето започва да разпознава мама?

Безспорно обаче за една жена няма по сюблимен момент, когато чуе от устата на собственото си дете думата „мама“. Малко преди това обаче тя ще усети нещо още по-вълнуващо. Ще осъзнае, че нейното бебе я разпознава и реагира на нейния глас и лице. Е, да, следва и периодът на силен плач, когато мама излезе само за пет минути от стаята, но това е друга тема.

По-важното в днешния ни материал е да разясним кога детето се ориентира за познати лица. Именно майката е тази, която той смята за най-близка. И тук татковците не бива да се сърдят. Те не трябва да забравят, че бебетата вече са изградили връзка с майката от престоя в корема. И все пак – кога бебето започва да разпознава мама? Кога да очакваме, че ще ни се усмихне рано сутрин след ставане?

Кога бебето започва да разпознава мама – има ли универсален отговор?

Според експертите точен период не може да се посочи. Естествено е, че моментът зависи от много фактори. Сред тях има чисто социално-емоционални (не всяка майка има възможността да е неотлъчно до бебето си, а понякога дори поради стечение на обстоятелствата е форсирана да се разделя с него за часове). Съществуват и чисто физиологични причини да не може да се посочи конкретен момент за това кога едно дете започва да разпознава майка си. Все пак, всяко бебе се развива строго индивидуално, а и е отделна личност. Някои се развиват по-бързо, други по-бавно.

Според медицинските експерти обаче е нужно родителите да знаят кога бебето би трябвало вече отдавна да е започнало да разпознава майка си. Ако признаци за това няма, е препоръчително да се вземат мерки. Така например, най-адекватното решение е да се посети лекар и да се проследи дали всичко в здравословно отношение при детето е наред или просто то не обича да показва реакциите си, включително и когато види мама.

Смята се, че след навършване на 2 месеца бебета вече разпознават силуети и контури. Това означава, че ако майката се грижи постоянно за детето си, на 2 месеца и половина то трябва да реагира, когато я види. Разбира се, тази последователност зависи и за бащата, ако и той активно участва в отглеждането на дето от сутрин до вечер.

А кога бебето започва да се обръща на името си?

Малко по-късно настъпва и този момент. Бебето започва да се обръща, когато кажеш името му. Това е отработен рефлекс. Освен да проследява развитието на слуха, в него прозират и чисто социалните качества на детската личност, която се развива пред очите ви.

Някои бебета не реагират прекалено явно при изричане на имената им. Погледите им обаче се придвижват при обръщение. Това не означава, че не чуват или не са се развили. Това по-скоро означава, че вече проявяват характер. При всички случаи обаче на третия месец, ако достатъчно често повтаряте името на детето си от раждането му, то трябва да се обръща, когато му го кажете.

Кога да очакваме първата комуникация, ако не с думи, то поне с жестове?

За първите думи ще трябва да почакате минимум една година след раждането. Факт е, че има деца, които проговарят по-рано. Има и такива, които до две години изричат много неща, но на свой си език.

По-важното за речевото развитие на едно дете е на 8-9 месеца да може да общува с жестове. Те се изразяват не само със сочене, пипане и дърпане. Понякога жестът може да е непринудено захващане на вашия пръст или ръка. Друг път да си служи с помощни материали, като използва предмети около вас.

Това развитие в комуникационните умения на детето се проследява и от педиатъра. На всяка следваща консултация с лекаря ще забележите, че той или тя започва да дава все по-различни сигнали на бебето и разбира се, да търси отговор на тях.

Тук е важно да споменем, че личният пример е най-важният елемент във вашата подкрепа в това развитие. Смята се, че родителите, които много четат или просто говорят на бебетата, отглеждат един истински бъдещи „бърборко“. Който бързо ще се научи да си служи с по-сложни думи. Обратната тенденция важи с пълна сила: ако сведете речта само до тази, идваща от екрана, не очаквайте детето ви да проговори рано или да има богат речник през първия ден в детската градина.

Музиката е не по-малко важна в развитието на детето. Тя влияе положително върху всички мозъчни функции, ако се прилага като част от възпитанието на новороденото. Има изследвания, които доказват, че майките пеели на своите деца, се раждат, ако не на музиканти, то поне на емпатични и чувствителни деца тийнейджъри.

Нашият финален съвет към вас е да не сравнявате своето бебе с околните. Въпреки това, ако педиатърът ви смята, че детето ви има нужда от допълнителен стимул, защото изостава в развитието на дадено умение, да му го предоставите с пълната си любов и грижа. Родителите са най-добрите учители на своите деца. Те са примерът, който искаме да видими в света наоколо. Затова е и важно на първо място да научим децата си на всичко, което можем, а от там насетне само да се надяваме то да е здраво и щастливо!

Онлайн магазин за бебешки обувки, сандали, пантофи, буйки, бебешки обувки за прохождане, детски гумени ботуши, чорапи с гумена подметка и аква обувки info@bebuvki.com https://bebuvki.com/catalog/view/theme/bebuvki/images/logo.png Bebuvki.com https://www.facebook.com/bebuvki +359879133318