Регистриране Вход Плащане и доставка Контакти БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКИ НАД 80.00 ЛВ!

Кърмене на новородено бебе (пози, време, режим и количество)

Ползите от майчината кърма са не просто официално признати и доказани със стотици проучвания, но се проповядва като най-здравословната храна за бебето от древността. Самият Омир е казал, че „малкото дете, родено вчера, живее от млякото и обичта на майката“. И сигурни сме, всяка кърмеща (или някога кърмила) майка ще признае, че кърменето е любов! Отъждествяването на кърмата с майчината обич е неоспоримо. Но трябва да признаем, че само по себе си, кърменето не винаги е идеално, не винаги е лесен за майката, а понякога и за бебето процес. Обикновено, проблемите с кърменето са в началото, понякога, за съжаление, и поради липса на правилните насоки, може и да са в дългосрочен план, а самото кърменето – преждевременно приключило. 


Кои са основните проблеми, на които може да се натъкне и майката, и новороденото във връзка с кърменето?

Невъзможност на бебето да засучи веднага от майчината гърда. 

Ненавременно (тоест веднага) поставяне на бебето на майчината гърда, за да засучи.

Необходимостта от лечение на бебето, поради което се пристъпва първо към захранване с изкуствено мляко от шише с биберон. 

Необходимостта от лечение на майката с лекарства, които са несъвместими с кърменето, съответно налагащи нуждата от захранване първо с адаптирано мляко. 

Трудни за засукване зърна на майчините гърди. 

Трудно установяване от майката на удобна поза за кърмене. 

Майката може да изпитва болка по време на кърменето, включително и да страда от синдрома на разранените зърна.  

На практика, всеки от тези проблеми обаче е разрешим. Много е важно кърмачката обаче да предприеме действия по справяне с тях, колкото се може по-скоро. Най-често се препоръчва консултант по кърмене. Помощ от акушерка, майка, приятелка или дори материал с инструкции също биха свършили работа. В този материал, ще се опитаме да ви дадем такива насоки, но имайте на предвид, че те не са писани от медицински лица и специалисти, затова не бива да подценявате изключителната подкрепа, която бихте получили от професионални консултанти по кърмене. 

Режим на кърмене при новородено

Препоръчително е веднага след като бебето излезе от корема на майката, при възможност (тоест при липса на нужда от медицински интервенции и процедури), бебето да се постави на гърдата на майката. Това е една от най-сигурните гаранции, че бебето ще се научи от рано да засуква майчината кърма. Що се касае до честотата на кърмене на новороденото, в теорията и практиката битуват две основни теории. Според една от теориите новороденото трябва да се поставя колкото се може по-често на гърдата. Тук също доводът е свикване и приспособяване на бебето към зърната на майката. От друга страна, тази теория се застъпва с идеята за кърменето на поискване. При него не се спазват конкретни схеми и часови интервали за хранене на детето. Много често този принцип действа успокояващо на детето, когато е нервно, та дори и не поради глад. Другата теория обаче препоръчва кърменето да е през три часа (минимум и не повече от пет часа). При тази теория дори се застъпва идеята за ранното отвикване на детето от нощното хранене. За много майки това е отличен вариант да си спестят нощните будувания. Трябва да ви кажем обаче, че тази практика не винаги е увенчана с успех. Имайте на предвид, че бебето е свикнало „да стои на тъмно“ в корема на майката и не може веднага да свикне с идеята кога е нощ и кога е ден. 

Какво е препоръчителното количество за кърма при новородените?

Каквото и да е то, в началото бебето няма да успява да се нахрани от раз с необходимата за него доза кърма. Ето защо на кърмачките се препоръчва да са търпеливи. На практика, за новороденото е нужно не повече от 20 милилитра кърма на хранене. Това количество се равнява на около 3 чаени лъжички. С всеки изминал ден обаче количеството се увеличава значително, поради което и обикновено най-голямото покачване на телесната маса при бебета е именно през първия месец. Само след две седмици бебето ще има нужда от близо 900 милилитра дневно. Тук е важно да спомене, че в началото бебето ще бъде захранено с коластра. Ще я различите от кърмата по това, че не е бяла, а гъста жълта течност, понякога може и да е по-водниста, но цветът определено е различен от млякото. Коластрата е изключително важна за бебето. Тя съдържа невероятно голямо количество витамини и минерали. Майките не трябва да се притесняват от коластрата, смятайки, че това не е кърма и няма да могат да кърмят. Напротив – те смело трябва да я „предлагат“ на бебето. 

Колко време се кърми новородено?


Въпреки че вече споменахме няколко насоки по тази тема, ще уточним и затвърдим твърдението, че в началото процесът може да е труден, мъчителен и бавен и за двете страни. Много е важно обаче кърмачката да не се притеснява (най-малкото защото стресът намалява, а понякога и спира кърмата) или да се отчайва. С времето бебенцето и майката ще свикнат един с друг, ще се напаснат един с друг и кърменето ще е лесно и дори приятно. Въпросните 2-3 чаени лъжички, нужни на новороденото, могат да отнемат и половин час. Особено ако майката не успява да установи правилната и удобна за себе си поза. Тази тема е в основата на следващия ни абзац с важни насоки за кърмене на новородено. 

Удобни пози за кърмене на новородено

В случай че хормоните ви са играели зашеметяващо за съзнанието и психиката ви, докато сте били в родилното, и сте пропуснали важните уроци и съвети, предоставени от акушерките там, ще се опитаме да възстановим информация за вас тук. Под удобна поза за кърмене на новородено е важен принципът на двустранност. С други думи, позата трябва да е еднакво удобна и за бебето, и за майката. Ето и няколко предложения и съвети от нас:

Позата на прегръдката. Позиционирайте мъничето си в отворени обятия. Разперете ръце сякаш ще прегръщате някого и настанете детето в удобна и за него поза. 

Седналата поза. За някои майки е по-удобно да кърмят седнали, в които няма нищо лошо стига наистина да постигат комфорт по този начин. Добре е столът да е мек, но и да ви позволява да бъдете в стабилна поза. 

Кожа до кожа в легнало състояние. Това е страхотен начин да се справите с трудността на бебето да засуче от млякото. Легнете по гръб и поставете детето върху себе си. Оставете го да се успокои и да му стане приятно от вашата топлина и допир. След това бавно, с нежни и плавни движения насочете устичката му до гърдата си. Постепенно то ще засучи. 

. Хванете детето с противоположна ръка на гърдата, от която ще сучи, по начин, по който да позволите на главичката да се позиционира удобно на вашата длан. Това е страхотен начин да успявате сами да направлявате нагоре и надолу бебенцето, докато засучва. 


Най-често задаваните въпроси, свързани с кърмене на новородено бебе


Какво да правя, ако бебето е захранено с биберон и не иска да засуква?

Пробвайте със силиконови накрайници за гърдите. Те имитират биберона на шишето. 

Какво да правя, ако гърдите ми са разранени?

Не спирайте да кърмите. Силиконовите накрайници за кърмене могат да помогнат. Съществуват и кремове и гелове, които да успокояват наранените гърди. Четете етикетите, за да се уверите, че продуктите са безвредни за бебето. Задължително се мажете с крем или гел след кърмене и преди ново поставяне на гърда, измивайте добре зърната. 

Колко време е притеснително, ако бебето не е кърмено?

Смята се, че ако детето не е хранено в продължение на 5 часа – новородено имаме на предвид тук – е добре да го събудите. Ако продължава да отказва да се храни, можете да се обадите на педиатъра си за ваше успокоение. 

Притеснително ли е, ако бебето ми иска да бъде кърмено постоянно?

Причините за това може да са две. От една страна, бебето може да е в период на засилен растеж и да има нужда от повече храна. От друга страна, бебето може просто да търси контакт и успокоение с вас. Кърменето в крайна сметка, не е само източник на храна за детето, но и емоционална връзка с вас, майката!


Онлайн магазин за бебешки обувки, сандали, пантофи, буйки, бебешки обувки за прохождане, детски гумени ботуши, чорапи с гумена подметка и аква обувки info@bebuvki.com https://bebuvki.com/catalog/view/theme/bebuvki/images/logo.png Bebuvki.com https://www.facebook.com/bebuvki +359879133318