Регистриране Вход Плащане и доставка Контакти БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКИ НАД 100 ЛВ!

Какво е дисплазия на тазобедрената става при бебе?

Сред най-често срещаните аномалии в оформянето на ставите у бебето е така нареченото медицинско състояние дисплазия на тазобедрената става. Това състояние се характеризира с неправилно развитие или на топката на ставата (бедрената глава), или в гнездото й (ацетабулума), но може такъв да е наличен и на двете места. Прегледът се прави или с ултразвук или с рентген от ортопед. Според статистиката, по-малко от половин процент от бебета са с такава диагноза. И макар тя да звучи изключително страшно, не се тревожете, лечима е, а ако се установи на време лечението е бързо и не толкова неприятно. Също така, ранното диагностициране и преодоляване на проблема е гаранция за навременно прохождане. Обикновено, бебето се преглежда от ортопед още докато е в родилното, ако в съответното здравно заведение има такъв специалист и след това през първия месец от живота си. Важни са и последващите контролни прегледи при ортопеда на възраст от 3 и 6 месеца.

Установяването на диагнозата дисплазия на тазобедрената става до втория контролен преглед на възраст от половин година позволява лечение с специална скоба, наречена „Стремена на Павлик“. Скобата държи бедрата на бебето в позиция, при която ставата е в правилното положение. С течение на времето тялото се адаптира към това положение и тазобедрената става започва нормалното си образуване. Ако обаче дисплазията се диагностицира след първите 6 месеца от живота на бебето е нужна анестизия и поставяне на скоба с метална основа, която има за цел да предотврати вече по-големия брой налични усвоени движения. Ако дисплазията на тазобедрената става се установи след първата година е нужна операция и отново рехабилитация с металната скоба, позната още като метален апарат на Ханаусек.

Освен проблеми с прохождане, липсата на навременно взети мерки срещу диагнозата дисплазия на тазобедренат става при бебета може да доведе и до бъдещ артрит и риск от остеотомия, като последното състояние изисква смяна на цялата става, отново по оперативен път. В тази връзка, бъдете стриктни с редовните си посещения при ортопеда, мили родители. Превенцията е най-доброто лечение!

Онлайн магазин за бебешки обувки, сандали, пантофи, буйки, бебешки обувки за прохождане, детски гумени ботуши, чорапи с гумена подметка и аква обувки info@bebuvki.com https://bebuvki.com/catalog/view/theme/bebuvki/images/logo.png Bebuvki.com https://www.facebook.com/bebuvki +359879133318