Регистриране Вход Плащане и доставка Контакти БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКИ НАД 80.00 ЛВ!

Как да помогна на бебето да седи?

Един от основните и първите моменти на бебешкото съзряване и физическо развитие е моментът, когато бебето започва да седи. Същевременно този период съвсем не е свързан само с моторно-двигателния прогрес на малкото човече, ами и на емоционалното и интелигентното му съзряване. Реално, на въпросът кога започва да седи бебето не трябва да отговаряме само когато заякнат мускулите и костите, но и когато започва да става любопитно за околния свят. Вътрешната мотивация на детето да смени позата от изцяло легнало положение в седнало се корени в желанието да разгледа какво има наоколо, да опознае новото, различното от това, което е виждало досега. 

Аако бебето ви вече седи уверено и само, вероятно е вече време да се ориентирате и да се информирате какви обувки за прохождане да му вземете. Но дотогава, добре е да знаете как да помогнете на бебето да седи…Какво може да направите като родител, за да улесните този процес за детето си:

От колко месеца се слага бебето да седи?

Съвременните педиатрични практики налагат правилото родителите да подпомагат стремежа на детето да седи. За целта се използват разнообразни упражнения за сядане на бебе, както и външни стимулатори като показване на цветни картини, прилагане на звукови закачки и дори вземане на детето в скута, за да се научи да застава в подобна поза. Педиатрите препоръчват родителите да  започнат с упражнението сядане на бебето още в най-ранна възраст. За допълнителна подкрепа се ползват възглавници, пуфове и други приспособления за опора, които обаче е задължително да бъдат достатъчно комфортни и удобни за крехкото бебешко телце. Самостоятелното сядане на бебето обаче не трябва да се практикува преди навършване на 5 месеца. В миналото най-често на въпроса от колко месеца се слага бебето да седи, детските лекари са отговаряли „от 6-месечна възраст“. Същевременно, лично ние не съветваме излишното форсиране на упражненията за сядане на бебе, както и преекспониране на проблеми от типа на „бебе на 7 месеца не може да седи“. Всяко човешко същество се развива по свой собствен начин и е редно да се съобразим с темпото на собственото си дете. 

Как да научим бебето да седи?

В случай, че вече сте решили кога бе да се слага бебето да седи или сте усетили неговият личен стремеж самостоятелно да заема тази поза, можете спокойно да използвате следните съвети и практики за по-лесно справяне с това предизвикателство:

  • Трудно е да се каже с точност кога може да се слага бебето да седи, но е лесно да се посочи индикаторът за неговата готовност да заеме нова поза, а именно детето започва да държи главата си повдигната за продължително време. Този фактор сочи, че вратът и гърбът са заякнали и можете да започнете с упражнения за сядане на бебето.
  • Обикновено, пълзенето, от друга страна, е индикатор за готовност за ходене, но в някои случаи е по-скоро ранно проявление на укрепването на мускулите. Ако детето все още не седи, но пълзи, е време да го научите да заеме и седнала поза самостоятелно. 
  • Отличен вариант за повишаването на общия физически тонус, както и метод как да научим бебето да седи е всяка вечер след баня да практикувате нежен масаж с подходящо бебешко олио или мляко за тяло. 

Упражнения спомагащи сядането

Започнете с нещо лесно – сложете бебето да седне в скута ви, като придържате внимателно главичката му. След като посвикне с тази поза, можете да продължите с по-трудни упражнения за сядане на бебе. Такова упражнение, например, е поставянето на детето в легнало положение по корем върху нещо мекичко (например, одеяло или олекотена завивка). За да задържите по-дълго детето в тази поза, сложете пред него играчки или цветни книжки. Добра опция да научим бебето да седи е и с подпирането върху големи възглавници с твърда основа пред тялото, която да осигури максимална опора. 

Причини бебето да не може да седи

Ако бебе на седем месеца не може да седи не е задължително да става въпрос за някакъв вид заболяване или изоставане в развитието. От друга страна, ако вашето бебе на 9 месеца не седи, вероятно, причините са от по-сериозно естество. Най-често става въпрос за следните прични:

  1. Вие самите не сте му дали тази възможност, тоест бебето не е стимулирано и подпомогнато 
  2. В случай че вашето дете преживява коликите твърде продължително време, седналата поза може да го изнервя допълнително, както и да му причинява повече болки в коремната област
  3. Прекалено високото тегло за възрастта придава тромавост не бебето и то трудно запазва баланс
  4. Детето страда от дефицит на важни за укрепването на мускулатурата витамини и минерали 

Кога е необходимо да потърсим лекарска помощ

Педиатрите са на мнение, че ако бебе на 9 месеца не може да седи е препоръчителен преглед при ортопед. Не е задължително обаче това изоставане в развитието да се дължи на сериозен проблем. Бъдете нащрек и задължително се обърнете към специалист, ако бебето не може да седи с изправени крачета на 11 месеца, тъй като най-вероятно става въпрос за ортопедичен проблем, който може да доведе до късно прохождане. 


Онлайн магазин за бебешки обувки, сандали, пантофи, буйки, бебешки обувки за прохождане, детски гумени ботуши, чорапи с гумена подметка и аква обувки info@bebuvki.com https://bebuvki.com/catalog/view/theme/bebuvki/images/logo.png Bebuvki.com https://www.facebook.com/bebuvki +359879133318