Регистриране Вход Плащане и доставка Контакти БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКИ НАД 80.00 ЛВ!

Как да научим бебето да яде твърда храна?

Истината е, че не е необходимо да сте придобили практика в захранването на бебето, за да преминете през него успешно и максимално здравословно. Причината, разбира се, крие в индивидуалните нужди, ход на развитие и състояние на самото дете. Въпреки това, има няколко основни работещи и приети в практиката като неписани закони и съвети за приучаване на бебето да яде твърда храна. Останете с нас, за да се запознаете с тях.

От кога е подходящо да захраним бебето с твърда храна?

Повече от ясно е, че до определена крехка възраст бебето може само да сучи, но и не да дъвчи и да преглъща твърда храна. Обикновено до навършване на 4-месечна възраст не се препоръчва стартиране на захранването. От СЗО дори посочват по-напреднал период в развитието на бебето – 6 месеца. От друга страна, педиатрите са на мнение, че най-сигурният период да започнете да захранвате детето си, е когато то е готово. За съжаление, проговарянето следва захранването. Така че, ще трябва да търсите значи, които да подсказват, че въпросният момент конкретно за вашето дете наближава.

Няколко са признаците, за които да ви подскажат, че можете да обмислите скорошна покупка на столче за хранене или да прецените дали ще давате купешки пюрета, вместо да ги приготвяте у дома сами. Ето за какво да следите:

  • Детето ви видимо проявява интерес към храната на възрастните. Често бебета дори посягат към чиниите на родителите си.
  • Развили са силни дъвкателни способности. Това можете да го видите, ако са започнали и да пробиват първите зъбчета. Обикновено бебето яростно гризе своята залъгалка.
  • Бебето може да седи стабилно. Уверете се, че позата му е удобна и не залита настрани. В противен случай при захранване е възможен риск от задавяне.
Важно е да отбележим, че терминът „твърда храна“ за различни специалисти значи различно нещо. Някои го отнасят към периода на захранването, тоест към първата лъжица пюре. За други обаче той индикира момента, в който бебето може да дъвче парчета храна, която не е пасирана.

За втория случай е важно да сте убедени, че при поставяне на лъжицата, бебето не изпитва дискомфорт, тоест няма риск от рефлукс. Освен това, отдавна е спряло да всмуква, вместо да препраща поетата хапка от едната към другата буза с явни дъвкателни умения. Имайте на предвид, че през този период е важно да започнете със средно твърда храна – най-добре е тя да бъде сварена, със сигурност не жилава и достатъчно мека, за да бъде смляна от венците или първите поникнали вече зъбчета.

Коя е подходяща за бебето първа твърда храна?

За първа, различна от майчиното или адаптираното мляко, храна се препоръчват всякакви продукти с нисък алергенен индекс. Традиционно това са зеленчуци в сварен вид. Обикновено, майките у нас започват с приготвен на пара картоф, морков, пащърнак или броколи. Позволени са и някои видове пасирани плодове, но по възможност термично обработени за по-голяма сигурност срещу риска от стомашен дискомфорт.

При първите парчета храна, се процедира по сходен начин. Въведените хранителни продукти обаче вместо да са пюрирани, се дават сварени под формата на малки парченца. Отличен метод да съчетаете захранването с предлагането на първата твърда храна, е така нареченият ЗВБ или захранване водено от детето. При него се прескача етапа с пюрета и директно от кърмене се преминава към предлагане на мека (термично обработена или сурова) храна, нарязана на малки парчета. Ключовото тук е детето да се научи на самостоятелност, като започне директно да се храни само с пръсти. Според експертите ЗВБ е по-надеждният метод детето от рано да изгради стабилни хранителни навици и вкусове.

5 съвета да научим бебето да яде твърда храна?

Ако все още изпитвате неувереност да стартирате захранването у дома, не се тревожете. На първо място, не забравяйте, че родителите трябва да са уверени в себе си, когато приканват детето към научаване на нови имения или навици. На второ място, винаги се опирайте на съветите и препоръките на своя лекуващ педиатър. А на трето място, ние разполагаме с няколко тествани във времето съвети за лесно приучаване на бебето да яде твърда храна:

  1. Избягвайте тъпченето насила. Това ще ви изиграе лоша шега в бъдеще. Детето може да остане с трайни неприятни спомени от захранването, а от там да стане доста злоядо. Също така, не забравяйте, че и ние възрастните невинаги ядем като по часовник. Ако бебето ви отказва храна, възможно е просто в момента да не е гладно. Особено ако е топло, никнат му зъби или има друг дискомфорт.
  2. Не е удачно да превръщате храненето в игра. Това също ще ви донесе неприятности в бъдеще. Вместо това, превърнете го в рутина. Най-добре е да го включите във вашия график на хранене. Бебетата са изключително социални и в крайна сметка, те се учат, като наблюдават своите родители, а не като ги слушат какво им се казва.
  3. Предложете поне малко самостоятелност за детето си. Дали ще го оставите да си избира от няколко нарязани парчета храна, или ще се примирате, че след хранене всеки път ще перете, но ще му дадете да държи лъжицата само, бебето ще заобича процеса рано или късно.
  4. Не се отказвайте заради трудности. Някои бебета правят алергична реакция към определени храни. Други са злояди от най-ранна възраст. Трети пък са капризни и ако не им се даде определена лъжица (но вие не знаете за нея, защото те не говорят), не започват да ядат, а само плюят пюрето. Всички тези неща са нормални за периода на захранване. И ако днес не ви се е получило, не се предавайте. Това е само момент. Утре ще е по-лесно и успешно начинанието ви.
  5. Сипвайте нормални порции. Като за бебета. Така ще си спестите разочарованието, че отново не са ви харесали яденето и пари, че трябва да изхвърлите вече сготвеното, но негодно за следващия ден. Не забравяйте: бебетата са малки и затова и порциите им са малки.
Съветът ни е да избирате качествени хранителни продукти или готова бебешка храна. Те са първата твърда храна, която стомахчето на детето ви ще преработи. Не допускайте риска да го затормозите още от първата му сериозна активност.

И, разбира се – успех!

Онлайн магазин за бебешки обувки, сандали, пантофи, буйки, бебешки обувки за прохождане, детски гумени ботуши, чорапи с гумена подметка и аква обувки info@bebuvki.com https://bebuvki.com/catalog/view/theme/bebuvki/images/logo.png Bebuvki.com https://www.facebook.com/bebuvki +359879133318