Как да дадем поле за изява на детския талант

Ето защо същите тези учени са на мнение, че родителите трябва да бъдат изключително внимателни и да се вглеждат и в най-малките знаци за даден талант у детето. Най-общо талантите са делят на три групи – художествено или техническо, психическо или емоционално и физическо.

Колкото по-рано установим наличие на даден талант, толкова по-добре и правилно можем да го развием. Детските наклонности дори могат да се проявят в най-крехка възраст – например по време на момента на прохождане, при проговаряне и изобщо в целия период до 5-годишна възраст.

Най-лесният начин да открием, а в последствие и да развием детския талант, е да му дадем поле за изява. В един момент, например, може да решите, че вашият син е бъдещ гений в изобразителното изкуство, защото още по време на захранване, докато цапаше цялото бебешко столче, с пръсти е рисувало невиждани форми и фигури. Това обаче не означава, че при подобни подозрения трябва изцяло да съсредоточите заниманията на наследника си само с изкуство. Много е вероятно да сте се заблудили и в заблудата, без да искате, да потиснете технически или дори физически талант. Уместният подход е да дадете на детето възможност да се запознае с музиката, включително и с танците, а наред с това и с различни езици, с книгите, като в един момент рязко да смените посоката и да проектирате вниманието му върху спорт. В крайна сметка, дори детето ви да не се окаже уникален талант в нещо, всички тези разностранни занимания и активности просто няма как да му окажат лошо, а само положително влияние.

Винаги следете отблизо детето си по време на всяка от тези разнородни дейности. Опитайте се да му покажете различните страни на музиката, спорта и т.н. Не забравяйте, че бебетата, но после и децата бързо се отегчават от нещо. Съвсем възможно е дори да се отегчат и от сферата, в която имат талант, ако това е първият им досег с нея.

След като установите интереса, а даже и таланта, на вашето дете, направете всичко възможно, за да задържите желанието му да се развива. Не бъдете обаче твърде строги или настойчиви. Ако детето ви има музикални заложби, не очаквайте всеки ден в главата му да има само музика или по цял ден да танцува. Като всяко живо същество и детето ви има нужда от разнообразие!