Регистриране Вход Плащане и доставка Контакти БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКИ НАД 80.00 ЛВ!

8 съвета за правилно изцеждане на кърма

Изцеждането е механично или с помощта на помпа е процес по извличане на кърма от гърдата. Причините за изцеждането са различни. По-важно е да отбележим, че днес процентът на кърмачките, които предпочитат или са намерили изцеждането като единствена оптимална алтернатива за тях, се увеличава стремглаво по сравнение с майките, които успяват да поставят бебето на гърда през необходимите времеви интервали. И макар че изцеждането днес да е значително улеснено като процедура – благодарение на различни по вид и механизъм на действие помпи – мнозина кърмещи жени продължават да изпитват затруднения и не успяват да се справят със задачата. Често, тези затруднения се превръщат и в неоснователна причина (или просто поради безсилие) да се откажат от дългото кърмене на децата им, въпреки наличие на кърма и на нормално здравословно състояние. Кърменето, включително и с помощта на изцеждане, обаче не трябва да е нито трудно, нито невъзможно. И днес, ние ще ви го докажем. 

Защо изцеждане на кърма вместо сучене? 


Причините, както вече отбелязахме, да се стигне до необходимостта от изцеждане на кърма, са различни. Понякога това е индивидуален избор на майката. В други случаи, изцеждането й дава повече гъвкавост в разпределението на все повече увеличаващите се ангажименти в ежедневието. Възможно е дори изцеждането на ръка или с помпа да бъде единствената възможност при определени създали се обстоятелства. Изцеждането на кърма е необходимо, например, когато бебето трябва да бъде нахранено от друг човек – дали защото майката има нужда от малко почивка, да свърши някоя задача, а дори и да се върне на работното си място. Изцеждането на кърма обаче би могло да бъде вариант за дохранване на детето. Това се налага в случаите, когато бебето не успява да засуче добре гърдата, съответно не приема нужното количество мляко и се наблюдава значително разминаване между качените грамове за месец и стандартите за нормално физическо развитие. Гинеколозите съветват майките да изцеждат на ръка или с помпа кърмата си редовно и в случай на прекалено висока степен на лактация. Ако кърмачката усети силно напрежение в гърдите, вдигне температура или почувства друг дискомфорт, задължително трябва да изцеди кърмата, за да се избегнат здравословни рискове като мастит. 

Изцеждане на кърма – на ръка или с помпа?

И още един допълнителен въпрос към тази дилема – ако е с помпа, то с каква, с механична или с електрическа? Истината е, че тук отново става въпрос за индивидуален избор. По-конкретно, жената сама трябва да прецени кой вариант е по-удобен за нея. Въпреки че битува мит, според който по-здравословно е изцеждането на ръка, отколкото с помпа, ние сме на мнение, че такова нещо няма. Кърмата запазва своите свойства, без значение по какъв начин е изведена от гърдите. Нещо повече – ако става дума за намалена лактация, помпата може дори да я засили, тоест да е от помощ за кърмачката. Що се касае до избора между механична или електрическа кърма, и тук майката сама трябва да установи кой вариант е по-комфортен за нея. В действителност, не винаги електрическите помпи са по-удобни. Някои кърмачки намират механичните за по-добър вариант. 

Най-добрите осем съвета за изцеждане на кърма 


Кърменето може да е не просто лесно, но и ако се научите правилно да изцеждате кърмата, дори успешно да го съчетаете с всички свои задачи и ангажименти. По-долу ви представяме някои ефикасни и изпитани метода за по-лесно справяне с изцеждането на кърма:

  • Вслушвайте се в тялото си. Изцеждането не винаги е възможно. Важно е да започнете да улавяте момента на слизане на кърмата. Това е процес, при който вече произведената в млечните жлези кърма достигне до порите на зърната. С времето ще усещате всеки път, когато той настъпва. Това е моментът, когато трябва да се изцедите добре. 
  • Масажите винаги помагат. Масажните движения са подходящи дори в случаите, когато кърмата не може да слезе. При всички положения те са удачен метод да стимулирате лактацията.
  • Същото, между другото, важи и за топлите компреси. Те могат успешно да се заменят и просто с един отпускащ топъл душ. След като излезете от банята, трябва да предотвратите рязкото падане на температурата на тялото, така че може да постоите с топла хавлия за около няколко минути, преди да започнете с изцеждането. 
  • Ако все още не можете да прецените кой вариант е по-добър за вас – помпа или изцеждане на ръка – ще ви успокоим, като ви кажем, че това може и да е за добро. Всъщност, редуването на единия метод с другия може да ви помогне много за стимулирането лактацията. 
  • За да увеличите количеството на кърмата педиатрите и акушерките съветват по-често и за по-кратко време да бъде изцеждането. В действителност, това е по-трудоемкият вариант, защото кърмачката ще трябва да прекарва цялото време между изцежданията в почистване на шишета, помпи и така нататък. Методът обаче е изключително ефикасен, защото чрез него се стимулира секрецията на млечните жлези. 
  • Отново, с цел увеличаване на количеството на млякото, специалистите посочват като задължително изцеждането в най-ранните часове на деня. Факт е и, че това е поредният дискомфорт за майката, която и така обикновено не спи по цели нощи. Сигурни сме обаче, че всяка кърмачка ще преживее като герой и това предизвикателство, защото резултатите от няколкодневно (без прекъсване) изцеждане в часовете около 4-6 сутринта са почти гарантирани. 
  • По повод стреса и напрежението, кърмачките трябва да ги сведат до минимум. Задачата не е лесна, но е наложителна. Доказано е, че стресът е основната причина за липса на кърма или намаленото й количество. Усмихвайте се повече, ако е необходимо помолете за помощ, за да се наспите, да си вземете душ, да релаксирате дори за час-два на спокойствие. 
  • Последно, но не по важност, ако е възможно все пак, от време на време слагайте бебето и на гърда. Сученето е най-ефикасният метод за увеличаване на притока на кърма. По този начин и самото изцеждане ще бъде много по-лесно за вас, а и тези моменти с детето са незаменими! 

Намерете си възможно най-удобната за вас помпа. Ако предпочитате изцеждане на кърма ръчно, задължително се консултирайте с акушерка, майка ви или друг близък човек. Няма нищо лошо в това да помолиш за помощ. Особено когато става дума за толкова красива и сладка кауза!


Онлайн магазин за бебешки обувки, сандали, пантофи, буйки, бебешки обувки за прохождане, детски гумени ботуши, чорапи с гумена подметка и аква обувки info@bebuvki.com https://bebuvki.com/catalog/view/theme/bebuvki/images/logo.png Bebuvki.com https://www.facebook.com/bebuvki +359879133318