Регистриране Вход Плащане и доставка Контакти БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКИ НАД 100 ЛВ!

Етапи на развитие на детето

Етапи на прохождането като ключови моменти в двигателното развитие на бебето

Мнозина смятат, че с първите самостоятелни крачи започва двигателното развитие на детето. Това обаче е много погрешно и дори вредно за родителите възприятие на цялостното оформяне на бебешкия опорно-двигателен апарат. Всъщност, двигателното развитие на всеки човек започва от самото раждане. Не случайно и по време на първите ежемесечни детски консултации, педиатърът изкъсо ви следи и разпитва за това дали бебето движи ръчички (нагоре и надолу, шава ли с пръстчета, има ли добър захват), както и дали свива крачета (особено по време на тежкия период на колики), успява ли само да се обърне по корем, държи ли главата си изправено само. Тези малки стъпки към реалните самостоятелни крачки на детето са важни за цялостното двигателно развитие на бебето, а от там и за безпроблемно и навременно прохождане.

Двигателното развитие на бебето, за които да следим с повишено внимание по месеци

През първите седмици и месеци след раждането бебетата взаимодействат със света посредством вродените си рефлекси. Такива са сученето, извиването с глава при усещане за дискомфорт, стискане с пръстчета в търсене на опора и сигурност от майката. С времето обаче детето започва да се адаптира към околната среда. През това критично време е необходимо родителите да стимулират всячески двигателното развитие на бебето, най-вече за да не изпуснат моментите, които дадени движения се усвояват. Обикновено, педиатрите смятат за нормално бебетата да достигнат следните етапи в двигателното си развитие за съответната възраст по месеци:


  • На 3 месеца – държи главата си изправена само и може да премине от легнало положение в поза по корем
  • На 6 месеца – успява да седи, но с помощта на някакъв вид опора, изпъва гърба си
  • На 9 месеца – седи само, захватът на ръцете е развит
  • На 12 месеца – може да се изправи само
  • На 15 месеца – стои стабилно право и започва или вече е направило първите си самостоятелни крачки

Навременното усвояване на тези движения са гаранция и за навременно и безпроблемно прохождане. То, на свой ред, преминава през определени етапи, които са и съществена част от двигателното развитие на детето.


Прохождане на бебето – етапи и развитие

Според специалисти до третата си година всяко дете трябва да ходи на цяло ходило, а не на пръсти. Затова забавното за много деца ходене на пръсти, трябва да бъде изчистено с помощта на родителите до третата година. Като цяло децата прохождат първоначално хванати за ръка с мама, баба или татко. Така те се чувстват по-сигурни. Когато наоколо има предмети, те ги ползват за упора и с времето добиват смелостта да се пуснат и да направят няколко крачки сами. Внимавайте, обаче защото твърде ранното прохождане понякога води до травми, когато детето падне и се уплаши. Така значително се забавя процеса на прохождането!

Ранно и късно прохождане на бебето


На въпроса кога прохождат бебетата не може да се отговори еднозначно. И тук нещата са твърде индивидуални, за да даваме конкретна число, кореспондиращо с определен брой навършени месеци. От друга страна, за ранно прохождане на дете, със сигурност, може да се говори, ако първите му самостоятелни крачки са били направени на 10 или 9 месеца. Това са доста редки случаи, но все пак такива съществуват. Не съществуват данни за опасност от ранна възраст на прохождане. По различен начин обаче седят нещата с късното прохождане. Педиатрите са на мнение, че ако детето се затруднява да направи първите си крачки само след 18-тия месец, вероятно става въпрос за физиологичен проблем. 

Късно прохождане при бебетата - Причини и Упражнения

Първи етап – до година и половина

Този първи етап за повечето деца започва около навършването на година. Именно в този период детето прави първите си крачки, ходи хванато за ръце с мама и добива смелостта да балансира тялото си само и да ходи самостоятелно. Разбира се не всички деца са еднакво стабилни, но категорично през този период мускулите, ставите и костите на едно дете са готови, за да проходи то само. Именно през първия етап детето се научава да се навежда и изправя само, а по-късно и да кляка. Тук повечето родители прибягват до използването на проходилка, но според специалистите, тя прави детето по-мързеливо и то не стъпва добре само. Така, че ползването и е добре да бъде ограничено! От друга страна, децата, които се затрудняват се стига до прохождане на бебето на пръсти, а то може да е с по-негативни последици и от късната възраст на прохождане.

Втори етап – до третата година от развитието

Етапи на прохождането на бебето, като този са свързани с повече самоувереност, самоконтрол и стабилност. Вашето дете освен, че вече ходи съвсем само, то преодолява препятствия по пътя си, тича и дори балансира носейки различни предмети. Всичко това е усвоено от малчугана до втората му година. През третата година ходенето е усъвършенствано напълно. Детето все повече разчита на тялото си, неговия баланс и сила на мускулите. То се катери, скача активно и се забавлява от това. Но все пак тук е момента да се поставят забрани, за да няма инциденти! Тук е момента да следите и дали детето ви стъпва на цяло ходило, като ходи или стъпва на пръсти. До три години повечето деца стъпват със събрани пръсти и разтворени пети, но това с натрупването на стабилност трябва да изчезне. Ако забелязвате, че проблема остава е нормално да се свържете със специалист ортопед, за да предотвратите късното прохождане на детето.

Трети етап – до четвъртата година на детето

Етапи на прохождането, като този финален етап са свързани с изграждането на фината моторика и координация. На тази възраст детето ви вече трябва да може, да балансира на един крак и дори да скача на него. Ходи уверено, стабилно и тича също така уверено и бързо. Ходилата му вече започват да придобиват характерния свод и детето е напълно съвършено динамично.През всичките три етапи на прохождането е добре да подсигурите крачетата на вашите деца с качествени обувки за прохождане, като Ricosta,Pediped и Titanitos, които са специално пригодени и изработени за първите стъпки на вашето дете и последващото му развитие.

Разлика в прохождане на момчетата и момичетата

Такава реално не съществува и е изключително погрешно да се смята, че едните прохождат преди другите. Определено, и тук важи фразата „всичко е до дете“. Нещата наистина са индивидуални и макар да се смята, че момичетата изпреварват момчетата, тази зависимост не е доказана. Нещо повече, вярва се, че и ако едно проходи по-късно, ще проговори по-рано и обратното. Истината е, че между двата етапа в общото детско развитие няма кой знае каква връзка или такава поне не е доказана на научно ниво.


Обичаи при прохождане на бебе

Ще завършим този материал с нещо интересно и забавно, а именно с най-любопитните и може би, дори странни обичаи, свързани с прохождането на детето у нас или с така наречения прощъпалник.

    1. Прощъпулникът е най-популярният обичай у нас (и сред други славянски и балкански народи), свързан с прохождането на бебето. След като детето направи първите си крачки само, майката събира роднини и близки, за да отпразнува събитието, меси сама питка за повода, а ролята на детето е да мине без чужда помощ по опънат бял чаршаф, стигайки до цял куп наредени предмети, символизиращи дадена професия. Според поверието, избраният от детето предмет е избраното за бъдещето му призвание.
    2. Църквата не отрича обичая, макар и той да не е строго християнска традиция, а напротив – поставила е дори определени дни като задължителни, на които да се направи прощъпулника: понеделник, сряда или неделя.
    3. Според стария обичай при месенето на питката от майката и помощник с двама живи родители, детето трябва да стъпи в замесеното тесто преди печене, за да се оформи стъпалото му.
    4. Детето трябва да бъде стимулирано да тръгне по белия чаршаф към предметите, символизиращи дадена професия, като пред него се търкулне готовата питка.
    5. Питката се чупи едва след като детето само измине целия път по белия чаршаф и се раздава за здраве с мед и сирене, като първото парче, естествено, е героят на прохождането.
    6. Прощъпулникът си има различни наименования според различните краища на страната. В Сливен той се казва пристъпник и наред с основната традиция, в детето на обувката се слага и златна монета за късмет, в Петрич – проходницата е типична с игра на тичащи около проходилото бебе деца, които трябва да замахват остър предмет към детето, докато майката не ги почерпи с питатата.

А как протече прощъпулникът на вашето дете? Споделете, ще ни е повече от интересно да научим за празника на прохождането на бебето във вашето семейство!

Вижте още интересни статии в блога ни

Онлайн магазин за бебешки обувки, сандали, пантофи, буйки, бебешки обувки за прохождане, детски гумени ботуши, чорапи с гумена подметка и аква обувки info@bebuvki.com https://bebuvki.com/catalog/view/theme/bebuvki/images/logo.png Bebuvki.com https://www.facebook.com/bebuvki +359879133318