Регистриране Вход Плащане и доставка Контакти БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКИ НАД 100 ЛВ!

Да се справим със стреса постъпване в ясла

В днешния ни материал ще ви дадем напътствия, които биха ви помогнали да намалите или изцяло да елиминирате стреса на детето при постъпване в ясла. Ето какво е добре да обмислите и направите по въпроса:

 1. Започнете да подготвяте детето към промяната няколко месеца преди настъпването й
  Ефектът на изненадата в случая ще е единствено и само негативен, ако без да сте казали нищо на детето досега, просто един ден го събудите и го оставите на непознато за него място. Това е най-рисковата ситуация, водеща към стрес, която сами ще създадете. Вместо това, започнете да разказвате на мъничето си няколко месеца предварително къде ще ходи скоро, какво ново ще прави там и колкото хубаво ще бъде.
 2. Добре е преди постъпване в ясла детето да има контакти с други деца
  Замислете се, че досега вашето дете се е срещало предимно с възрастни. Близката среща с така да се каже себеподобни може да е стресова за него. Дори случайни запознанства в парка с майки с деца на възраст близка до възрастта на вашето ще са от полза.
 3. Започнете редовно да сменяте домашната среда
  Двудневна ваканция при баба и дядо, преспиване у приятелка заедно с детето, а даже и една семейна почивка в напълно различна среда от тази вкъщи ще елиминира чувството за принадлежност у детето единствено и само към родния дом. Всяка промяна е стресова – дори при възрастните – когато нейните елементи така да се каже не носят и минимален спомен или познато чувство.
 4. Проучете режима на яслата и се пробвайте да го приложите още у дома
  Не е нужно да спазвате всички правила в яслата предварително. Добре е поне да започнете да слагате детето да спи на обяд по горе-долу същото време, когато в яслата слагат децата. Хранителният режим също може да се промени с адаптация, показваща близост до менюто в яслата.
 5. Говорете на детето за яслата от рано
  Колкото повече говорите по темата, толкова по-позната ще става тя, тоест стресът ще намалява като евентуален риск. Внимавайте обаче – не ви съветваме да си измисляте истории и да давате празни обещания за неща, които няма да се случат в детското заведение, защото така само ще създадете почва за повече разочарования у малчугана, респективно и стрес. Постъпването в ясла е добре да бъде съобразено с развитието на детето, тоест то да е проходило и да е започнало ясно да се изразява поне с няколко думичка в речника си. Не бързайте обаче да купувате обувки за прохождане и проходилка (или какъвто и да е друг помощен аксесоар) само и само да накарате детето да направи първите си крачки, та да може да го запишете в ясла. Това е процес, който не трябва да се съчетава със сила, а изцяло да е съгласуван с волята на малчугана.

  Успех!

Онлайн магазин за бебешки обувки, сандали, пантофи, буйки, бебешки обувки за прохождане, детски гумени ботуши, чорапи с гумена подметка и аква обувки info@bebuvki.com https://bebuvki.com/catalog/view/theme/bebuvki/images/logo.png Bebuvki.com https://www.facebook.com/bebuvki +359879133318