Регистриране Вход Плащане и доставка Контакти БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКИ НАД 80.00 ЛВ!

Бременност с близнаци по седмици (Симптоми, Хранене и Рискове)

Ако забременяването е чудо, то тогава бременността с близнаци определено е двойно чудо. Няма култура или народ, в която раждането на близнаци да не се смята за истинска благословия, за невероятен късмет, за радост умножена по две. И точно защото е необичайна, бременността с близнаци крие свои особености.

Кога ще  разбера, че съм бременна с близнаци?

Според медицинските експерти многоплодната бременност най-често е следствие на генетична предразположеност. Ако в рода си имате близнаци, щом видите двете чертички на теста за бременност, е много вероятно да очаквате не едно, а две деца! От друга страна, при асистирана репродукция шансът да сте забременяла с близнаци също е доста голям. Съществува и теория, според която под влиянието на прием на определени медикаменти, овулацията при жената става двойна, съответно и бременността е многоплодна. 

Истината е, че много скоро след зачеването се вижда дали сте бременна с близнаци. За разлика от пола на детето, многоплодната бременност се установява значително по-рано. Съществува известна разлика в момента, когато разбирате дали ще имате близнаци. Различието се определя от това дали близнаците са еднояйчни или разнояйчни. В теорията и практиката се приема, че до 2 седмици най-късно след зачеването се виждат еднояйчните близнаци. Разнойячните близнаци се „виждат“ малко по-късно – минимум 3 седмици след зачеването. 

Симптоми при бременност с  близнаци


Съществуват ли обаче и признаци, които могат много по-рано да подскажат на жената, че ще има не едно, а две деца? Всъщност, да! Точно както е характерно за една бременна да усети, че носи живот в себе си, преди да си направи тест за бременност или да посети гинеколог за кръвен тест и преглед на видеозон, така и бременната с близнаци би могла сама да установи състоянието си. Наред с характерните симптоми при бременност – сутрешно гадене, нетипична умора, болки ниско в кръста или нетипична промяна на лицевите черти – при многоплодна бременност се наблюдават следните особени симптоми:

 • Интуиция. Изобщо не се учудвайте на този признак за наличие на близнаци. Звучи странно, но в практиката си много гинеколози твърдят, че жената с многоплодна бременност предусещат двойната радост много по-рано от самите тях. Особено силна и достоверна става тази интуиция, ако дамата има близнаци в родата си (или бащата), както и в случай на асистирана репродукция. 
 • Много по-ранно усещане на движение в корема. Майките с едно дете чакат с нетърпение този момент и обикновено той настъпва минимум след 18-тата седмица. При многоплодна бременност обаче това става доста по-рано, откъдето и жените разбират, че ще имат не едно, а поне две деца!
 • Сутрешното гадене е много по-силно от обичайното за бременните жени. Тук говорим не само за продължителност – при някои родилки до края на бременността – но и като интензитет на дискомфорт. При многоплодна бременност сутрешното гадене дори не е сутрешно. Понякога дори то е целодневно, поради което се назначава специална терапия.
 • Бързо отичане на краката. Това е симптом, който се забелязва доста по-рано, отколкото той се появява при бременните с едно дете. В действителност, с напредването на бременността на жената започва да й тежи и още във третия триместър може да се оплаква от силни отоци в краката. При бременната с близнаци това може да се случи през първия триместър. 
 • Рязко покачване на килограмите. Често то дори не е свързано с повишен апетит и изобщо с повишен прием на храна. Сама по себе си многоплодната бременност предполага много по-високо увеличаване на телесното тегло на родилката. 
 • Умората, свързана с наличие на бременност, също е много по-силна и осезаема, когато жената носи близнаци. Тя се усеща през първите седмици. Много жени с близнаци споделят, че дори са заспивали прави, без да усетят. 
 • Повишени нива на алфа-фетопротеин. Тези нива говорят или за аномалии на плода, или за наличие на многоплодна бременност. За да се изключи първия вариант, гинекологът назначава допълнителни изследвания. 

Хранене и примерно меню 


Споменахме килограмите и повишения апетит и покачване на телесното тегло при многоплодна бременност. Въпреки че много жени все още смятат, че да си бременна означава оправдание „да си хапвам, каквото и когато си поискам“, специалистите в днешни дни не са особено съгласни с подобно извинение. В действителност, бременната жена в никакъв случай не трябва да се лишава от храна, да гладува или да пази диети с цел понижаване на теглото. Напротив – точно сега жената има нужда от максимално количество полезни витамини и минерали, аминокиселини и мазнини. Пълноценното и здравословно меню е от особено значение както за доброто физическо състояние на бременната, така и за правилното развитие на плода…Извинете, на двата плода! 

Най-правилното и препоръчително хранене по време на многоплодна бременност е разумното хранене. Ограниченията са позволени единствено в количествата, но те не трябва да са по-ниски от стандартните количества храна, необходими за един здрав човек в разцвета на възрастта си. Ограничения са позволени и по посока на качеството на храната. Съвсем спокойно можете да си забраните да не прекалявате с полуфабрикати, пакетирани храни, захарни изделия и пърженото. Всичко обаче трябва да е в рамките на разумното. Примерното меню за една бъдеща майка на близнаци включва стандартните препоръки за повече плодове и зеленчуци, полезни мазнини, избягване на силни алергени и сурови меса и морски продукти. 

Бременност с близнаци по седмици

Бременността с близнаци, както разбрахте от редовете по-горе е едновременно същата като нормалната бременност с един плод и малко по-особена в някои моменти. 

 • 1-ви триместър (от 1-ва до 13-та гестационна седмица )– Някои бременни вече могат да усетят първите, типични обаче само за многоплодната бременност, симптоми. Както вече споменахме по-горе, при наличие на близнаци тези първи симптоми са по-силно осезаеми: по-бързо порастване на коремчето, по-силни болки при бременност при бременност с близнаци в момента на разширяване на матката. Възможни са и занижени нива на желязо и начална форма на анемия, както и поява на киселини и запек и по-осезаема хормонална буря, придружена с постоянна смяна на настроенията, необичайни изблици на плач, смях и гняв. 
 • 2-ри триместър (от 14-та до 27-ма гестационна седмица) – В началото на този период ще усетите първите движения в корема си, а в средата вече може да се запасите с хомеопатични и народни средства срещу разширени вени и хемороиди. Жените с многоплодна бременност често страдат от тези симптоми в този период. Интересен е фактът, че в средата на втория триместър зародишите на близнаците са около три пъти по-големи от тези на бременните  с едно дете. В този период, умората може да вземе връх във вашето ежедневие, както и желанието да си похапвате и поспивате повече. Някои майки се оплакват от схващане в крайниците – особено нощем – което е сигнал за тях да приемат по-големи количества храни, богати на калций или просто витамини с калций. За жените с многоплодна бременност края на втория триместър понякога е плашещ, защото те са по-склонни към преждевременно раждане. Ето защо е важно те да се следят за необичайно зацапване на бельото (не само кървене, но и повишено вагинално течение), по-висока от нормалната телесна температура, спазми, които приличат на менструални болки и напрежение в таза. 
 • 3-ти триместър (от 28-ма до Раждането) – Тук е много важно родилката да започне да прави разлика между подготвителни и нормални контракции. При бременната с близнаци това може да е критичен момент и много често при най-малкия риск, тя бива приемана в болница под наблюдение. При всички случаи съветът на повечето гинеколози е физическото натоварване да бъде сведено до минимум в този период на многоплодна бременност. Така или иначе бременните с близнаци обикновено се чувстват прекалено тромави и уморени още в началото на трети триместър. Развитието по посока увеличаване на размерите на двата плода започва да намалява и дори да спира. Причината е, че на близнаците просто вече започва да им става твърде тясно. 

Крие ли рискове бременност с близнаци?


По-изострените симптоми на бременност не са единствената разлика между едноплодна и многоплодна бременност. Бременността с близнаци крие своите рискове. Те не бива да се подценяват, но и не трябва да се възприемат с прекомерен стрес и притеснение от жената. Напрежението за бременните е сред най-нежеланите усещания и рискове, които води до неприятни последствия. Типични рискове при бременност с близнаци са:

 • По-чести случаи на анемия. 
 • Синдром на изчезналия близнак – за съжаление, загубата на единия плод често настъпва още през първия триместър. 
 • Неравномерен приток на кръв при двата еднояйчни близнаци, което може да доведе до спиране на развитието на някой от тях. 
 • За майката може да настъпи риск след раждането – под формата на силно кръвотечение и кръвозагуба – ако по време на многоплодната бременност плацентата е с твърде завишено количество. 
 • Над 70% от близнаците се раждат преждевременно. Това обаче съвсем не означава задължително проблем за бебетата или за майката. 
 • Прееклампсия – единственият наистина сериозен риск при тази бременност. Това е състояние, което уврежда главно майката, а именно с рязко повишаване на кръвното налягане, увеличен белтък в урината или бъбречни и чернодробни нарушения. В случай на прееклампсия някои от близнаците се раждат със заболявания. 

Носите не един, а цели два живота в себе си! Радостта за вас, разбира се, е по-голяма, но не забравяйте, че още докато сте бременна, и отговорността ви в двойна! Успех!


Онлайн магазин за бебешки обувки, сандали, пантофи, буйки, бебешки обувки за прохождане, детски гумени ботуши, чорапи с гумена подметка и аква обувки info@bebuvki.com https://bebuvki.com/catalog/view/theme/bebuvki/images/logo.png Bebuvki.com https://www.facebook.com/bebuvki +359879133318