Регистриране Вход Плащане и доставка Контакти БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКИ НАД 80.00 ЛВ!

Видове болки в корема при бременност

Не всяка родилка е родена под щастливата звезда, за да бъде удостоена с лека и цветуща бременност. Всеки женски организъм е индивидуален, а и всяко малко същество – особено с по-изразен характер – може да покаже чертите си още докато е в корема на майка си. А както знаете, всичко, което се случва с бебето, го изпитва и майката. Това е неразривна връзка, която ще признаят много от вас, остава сякаш до живот. По време на бременност обаче родилката може да изпита дискомфорт и болка от всякакъв тип (особено болки в корема при бременност). Така наречените „симптоми“ и „странични ефекти“  на най-хубавия момент за една жена са безкрайни. И може би, е логично всичко това да бъде така. Приемаме тези болки и неприятни усещания за цена, която си заслужава да платим в името на най-голямото щастие на земята. Едновременно с това обаче, търпението не трябва да се бърка с навременната реакция. Някои болки биха могли да бъдат сигнал за проблем. Колкото по-бързо той се овладее, толкова по-добре. А справянето с проблема винаги започва с осъзнаването му. И така, да поговорим нашироко за евентуалните и възможни болки в корема при бременност.  

Кои са най-честите места на болки и спазми?


Болката в корема е прекалено общо понятие. Дори да не сте бременна, ако имате такава болка, лекарят винаги ще ви накара да я опишете и най-вече да се опитате да я локализирате. В коремната област се намират няколко органа и навременното установяване откъде произтича напрежението или спазмите е най-добрата гаранция за бързото възстановяване и назначаване на правилната терапия. Най-често при бременност болки и спазми се наблюдават в долната част на корема. Това е така, защото обикновено техният произход е матката. С напредване на времето обаче болките постепенно се изместват и то по посока нагоре. Обикновено, те се дължат на увеличаване на плода, тоест бебето започва да заема повече място в корема, а и да рита, често дори неудържимо, поради което се засягат, механично, и съседи органи като бъбреците, например. Общоприето обаче е нормалните, тези, които не носят рискове и последствия за бременната и плода, а са в следствие на бременност, болки да бъдат ниско долу в корема. Техният произход и причина намират отражение в различните типове усещания – тъпи болки, спазми, остри болки и други. 

Болки ниско в корема при бременност

В действителност, те са основния тип болка при бременност. При болки в корема при бременност ниско долу причината може да бъде различна. Така например, през първите няколко седмици те се дължат на самото имплантиране на ембриона. По-слабите жени (с тесен таз) изпитват такива болки през целия триместър, защото разширяването на матката за тях е по-голямо от една страна, а от друга – по-осезаемо. Болките ниско в корема могат да се дължат и на бушуването на хормоните. Част от тях водят и до мускулни спазми. Обикновено, най-силно се усещат спазмите в корема, затова и болката ниско долу продължава доста дълго време. Добре е всяка болка ниско в корема, а и в която и да е част от тялото да се обсъди с личния гинеколог, колкото се може по-скоро. За съжаление, болки в корема при бременност ниско долу биха могли да са и индикатор за спонтанен аборт. 

Болки високо в корема при бременност 

Обикновено, болките високо в корема при бременност са от храносмилателно естество. Най-често става въпрос за стомашни проблеми, аномалии или напълно естествени странични ефекти от състоянието да носиш дете в себе си. Жените, които по принцип страдат от констипация, често имат още по-слабо действаща храносмилателна система, а от там се стига до подуване, газове, нередовен стомах и разбира се, болки високо в корема. Честото повръщане сутрин обаче може също да доведе до подобни усещания. Напрежението и гаденето изтощават много организма. Ако гаденето е налично и през втория триместър, когато се усеща най-силно умората като ефект от бременността, тези болки високо в корема са много вероятни. 

Болки в кръста и корема при бременност

Не е задължително да се бие тревогата, но обикновено, такива болки са симптом за отлепяне на плацентата. При всички случаи, ако получите болки в кръста и в болки в корема при бременност едновременно, свържете се с лекаря си, колкото се може по-скоро. Навременната реакция ще предотврати най-фаталното развитие на събитията, а именно преждевременно раждане. Имайте на предвид, че дори при отлепяне на плацентата, не е задължително да изгубите плода, ако реагирате час по-скоро. Обикновено, родилката постъпва в болница за задържане на плода и до края на бременността пие специални лекарства, а освен това й се препоръчва да намали движенията. 

Болки в корема при бременност - други евентуални проблеми 


Съществуват две заболявания, които може и да не носят риск за бебето, но са сериозни за самата родилка. Те също са със симптом болки в корема при бременност. Обикновено, при наличие на инфекция на пикочните пътища или бъбречна недостатъчност в следствие на бременност могат да се получат такива неприятни усещания. Друга възможна причина за дискомфорта е така наречената прееклампсията. Това е състояние на значително и рязко покачване на кръвното при бременност.  Болестта може да доведе и до промени в кръвоносните съдове, но пък може навреме да се установи след рутинните изследвания. Заболяването е типично с наличие на белтък в урината и променени стойности на ензимите на черния дроб и бъбреците. 

По какво се различават болките в корема през различните месеци?


Болките в корема при бременност не са еднотипни, макар и по-голяма част от тях да са ниско долу и да са придружени с крампи, спазми и дори преминаване на дискомфорта и напрежението към областта на таза и кръста. Вижте различните видове болки в корема при бременност месец по месец до самото настъпване на раждането: 

  • Първи месец: Болките обикновено са силни и в 90% от случаите се дължат на имплантирането на ембриона. Както вече споменахме, при жените с тесен кръст те са допълнени от напрежение в кръста поради разширяване на матката. През първите седмици е възможно съвсем леко зацапване, което е нормално, както и парене при уриниране, слабо изтичане на течност от влагалището. 
  • Втори месец: Смята се, че това е критичен период, поради което всички болки в корема при бременност във втори месец, както и придружаващи допълнителни симптоми, следва незабавно да се обсъдят с лекуващия лекар. Напрежението в корема продължава, като се наблюдават и спазми. 
  • Трети месец: Според повечето специалисти първоначалните болки в корема при бременност изчезват през третия месец. Всъщност, твърди се, че след края на третия месец родилката навлиза в така наречения най-благоприятен период, без кой знае какви странични ефекти и симптоми. Все пак, болките през трети месец в корема са възможни и обикновено са свързани със стомашни проблеми, включително гадене и запек. 
  • Четвърти месец: Болки в корема при бременност в четвърти месец най-често се дължат на повишено кръвно налягане. То трябва да се следи редовно, за да се избегне риск от прееклапсия. 
  • Пети месец: Напрежението в корема в този период обикновено се обяснява с вече нарасналия корем на бременната. По-слабите жени, които не качват много килограми по време на бременност, могат да усетят болката да преминава и в кръста. В случая този дискомфорт се дължи по-скоро на умора и тежестта върху тялото. 
  • Шести месец: Тук биха се появили болки в корема, които да чакате с нетърпение. Точно така, много е възможно, те да се дължат на ритането на бебето. Именно през шестия месец то се активизира. Все пак, някои бебета са с доста силно изразен спортен дух още от корема на майките си, така че те да му мислят. Болки от ритане със сигурност ще има. 
  • Седми месец: Обикновено болките в корема при бременност в този месец се свързва с разтягането на мускулите и връзките. Ако коремът е много твърд, добре е да се приема магнезий и да се почива повече. Обсъдете всякакъв дискомфорт със своя лекуващ лекар, защото времето напредва и сега вашата задача като родилки е да задържите максимално дълго време плода в корема си до настъпване на термина. 
  • Осми месец: Този месец е толкова критичен, колкото е и вторият. Между другото, раждане в осми месец е много по-рисково от раждане в седми месец. Много гинеколози започват умишлено да увеличават редовните консултации с бременните, за да проследяват всякакви признаци за евентуално скорошно раждане, както и да наблюдават наличие на симптоми, включително и болки в корема. Възможно е да се появят така наречените „фалшиви контракции“, които се наричат подготвителни за раждане. 
  • Болките в корема от тук насетне, скъпи бъдещи майки, почти винаги сигнализират, че съвсем скоро ще видите своето съкровище! Лично ние ви съветваме и при най-малкото съмнение или болка, да си вземете багажа и да отидете директно към болницата. 


Онлайн магазин за бебешки обувки, сандали, пантофи, буйки, бебешки обувки за прохождане, детски гумени ботуши, чорапи с гумена подметка и аква обувки info@bebuvki.com https://bebuvki.com/catalog/view/theme/bebuvki/images/logo.png Bebuvki.com https://www.facebook.com/bebuvki +359879133318