Регистриране Вход Плащане и доставка Контакти БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКИ НАД 100 ЛВ!

Бебе на 9 месеца - Режим на хранене и примерно меню

Вашето бебе е вече на 9 месеца и сигурно се чувствате далеч по-уверени като родители в своите грижи и начин на отглеждане. Все пак и без значение дали сте млад и/или неопитен родител, добре е да се информирате предварително какво предстои от тук нататък, защото, убедени сме, искате да подходите не просто адекватно и с любов, но и според съвременните педиатрични стандарти и препоръки от педиатрите. В редовете по-долу ще намерите ценна информация за факторите, на които трябва да обърнете по повод развитието на бебе на 9 месеца, както и опорни точки за родителските ви грижи и на какво да обърнете особено внимание.

Промяна в майката през фокуса на грижите за бебе на 9 месеца

Ще започнем с тази информация, опирайки се на твърдението „спокойна и щастлива майка, спокойно и щастливо бебе“. Ще трябва обаче да ви разочароваме, защото безсънните нощи вероятно не са стигнали своя край. Вярно е, че първоначалният нормален рефлукс, овладян през първите месеци, и бебешките колики би трябвало да са отминали, но предстоят други „терзания“ за организма на вашето мъниче като никнене на зъби, евентуално злоядство със захранване с твърда храна и отбиване от майчината кърма. Преминаването към адаптирано мляко, между другото, е добра алтернатива за по-лесно свикване с промяната в хранителния режим на детето. С изтичането на 9 месеца кърмене настъпва и удобен момент за вас като майка да се замислите да отбиете детето, с което ще улесните себе си, ще нормализирате нормалния ритъм на своя живот, а и дори ще получите възможността да възвърнете формата и социалните си контакти. Какво казват педиатрите за едно бебе на 9месеца по време на профилактичните прегледи

Детската консултация продължава да е минимумведнъж месечно (в случай на здраво бебе, ако има придружаващи заболявания, епрепоръчително по-чести посещения при педиатъра). На тези срещи за майката еважно внимателно да слуша лекаря и да взема на предвид всички негови съвети. Напрофилактичния превод по повод навършване на 9 месеца, както и на предишните,ще бъде измерен ръстът и тегло в килограми на детето, възможно е поставяне наваксини и общ преглед на двигателните умения. През деветия си месец от появатана този свят, детето трябва да качи около половин килограм като максимум (200като минимум), а височината се покачва с около 2-3 сантиметра.  Педиатърът проверява и за наличие напоникнално първо зъбче. Имайте на предвид, че ако на тази възраст детето всеоще няма поникнали зъби, това не е повод за притеснение, а напротив – смята се,че колкото по-късно излезнат зъбите, толкова по-здрави ще са те в бъдеще. 

Развитие при бебе на 10 месеца


Бебе на 9 месеца – двигателно развитие

Деветмесечните бебета, честно казано, са изключително различни от гледна точка на своите двигателни умения. Зачестяват случаите на преждевременно прохождане, което може да прояви първите си признаци именно на тази възраст. Ако детето е стабилно във вертикално положение е вероятно то да проходи доста преди да навърши една година. При всички случаи, бебе на 9 месеца вече може да седи (включително и със затруднение, ако няма дълго време опора зад и пред себе си), да движи координирано крайниците си, както и да прави опити да се изправя. Интересно е, че сред движенията на бебето в 9 месеца като типично е усвояването на „безопасно падане“. В повечето случаи бебетата на тази възраст сами се научават да падат по дупе по инстинкт и да слизат от високо с приплъзгайки се назад. 9 месеца е идеална възраст за бебето да опита помощни средства за прохождане, ако смятате да ползвате такива, както и да започнете качествено и детайлно проучване на добрите производители и марки обувки за прохожданеБебе на 9 месеца – примерно меню

Съвременните практики за захранване на бебето най-общо казано се делят на две групи. Една част от майките днес предпочитат ранно захранване на 4 месеца, докато други предпочитат дългото кърмене и преминаване към твърда храна след навършване на 6 месечна възраст. При всички случаи, педиатрите са на мнение, че бебе на 9 месеца вече трябва да бъде захранено. От тук следва и възможността да ви представим и примерно меню за дете на тази възраст. Важно е да се отбележи, че бебе на 9 месеца е добре да се храни 5 пъти на ден, като всяко хранене да е приблизително в грамаж от 200 грама:

  • Ранна закуска (сутрешно хранене непосредствено след събуждане) – кърма или адаптирано мляко, около 200 грама
  • Късна закуска под формата на твърда въведена храна – може да представлява както плодово пюре, така и комбинация от плод или зеленчук, а при въведени млечни продукти и попара.
  • Обяд – педиатрите съветват обядът да бъде комбинация от две ястия, като едното е добре да бъде супа. Другият вариант е малък десерт с плодове (в този случай, не е добре късната закуска да представлява отново комбинация с плодове, за да не се създадат киселини) плюс основно ядене. Ако в обедното меню има включени само млечно-зеленчукови комбинации, можете да добавите и жълтък. Месото, което можете да давате на 9 месечно бебе, трябва да е по-леко и диетично: пуешко, пилешко и заешко. Възрастта е подходяща и за въвеждане на риба.
  • Следобедна закуска – най-често, се препоръчва каша. Бъдете внимателни с избор на каша за бебе на 9 месеца. Глутеновите каши все още не са препоръчителни. Изчакайте детето да навърши поне 11 месеца, за да ги въведете, и заложете на оризова, царевична или каша от елда.
  • Вечеря – в зависимост от възрастта на захранване с твърда храна. Ако детето е захранено по-късно, добре е вечерята да бъде млечна (адаптирано мляко или кърма с бисквита за по-хранителна консистенция). Ако детето е захранено на 4 месеца, можете да минете на леки супи (най-добре зеленчукови). Бебе на 9 месеца – нови преживявания и насоки за родителския фокус 

На 9 месеца бебето претърпява сериозни катаклизми в интелектуален и емоционален аспект, така че не се учудвайте, ако от тихо бебе детето ви се е превърнало в неукротимо създание, което ви тероризира с постоянен плач и минимален сън през нощта. Профилактичните прегледи ще установят дали тази нервност се дължи на физиологичен проблем или на „съзряване“ на детето, като втората причина е по-често срещана. Детето вече значително добре различава характера и начина на обгрижване от мама и татко и е много вероятно да започнат и първите класически бебешки манипулации. Изграждането на „характер“ може да ви се стори твърде силно като термин, но е истина, че на 9 месеца бебето изостря любопитството си и започва да осъзнава желанията си (нормално е, например, при по принцип здрав сън, детето да ви събужда през час с плач, защото по някаква причина сте изпуснали едно от петте му основни хранения за деня). В тази връзка, сънят на 9 месечно бебе е ключов момент в грижите, които полагате. Сега е правилният и подходящ момент не само да отбиете бебето, ако имате такива планове, но и да спрете нощните хранения. За да се справите с тази задача, просто се старайте да давате на детето нужното количество храна през деня. Постепенно, започнете да налагате „ясления“/“градински“ режим на мъничето, за да ви е по-лесно по-късно: със спане на обяд, приучаване към гърне, махане на биберона. 

Развитие на бебе на 9 месеца – заключение 

9 месечната възраст е изключително деликатна за малките ни мъници. Това е възрастта на много новости за едно дете – първото зъбче, опитите да проходи, често дори и изричане на първи думички и въвеждане на нови храни. Едновременно с това, 9 месеца е и възрастта, през която бебето спира със стари навици – спане през няколко часа за сметка на един-единствен сън на обяд с максимум една къса дрямка през деня, отбиване от майчината гърда, махане на памперс или биберон. Опитваме се да ви кажем, че на 9 месеца бебето има нужда от помощ, вашата помощ. Това е моментът, когато ще му помагате да се научи на новостите в ежедневието му, ще направите първите му самостоятелни крачки заедно, ще го извеждате по-често и на по-разнообразни места навън. Изживейте тези мигове не само отговорно, но и с вълнението на майка, което заслужавате! 


Вижте още интересни статии в блога ни

Онлайн магазин за бебешки обувки, сандали, пантофи, буйки, бебешки обувки за прохождане, детски гумени ботуши, чорапи с гумена подметка и аква обувки info@bebuvki.com https://bebuvki.com/catalog/view/theme/bebuvki/images/logo.png Bebuvki.com https://www.facebook.com/bebuvki +359879133318