Регистриране Вход Плащане и доставка Контакти БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКИ НАД 100 ЛВ!

Развитие на бебе на 7 месеца - сън, примерно меню и гимнастика

С навършването на 7 месеца, вашето бебе не просто вече изглежда като едно доста по-оформено малко човече, но и придобива нови умения, които ще ви носят поредните поводи за радост и гордост. От друга страна, поради засиленото ниво на активност на детето, се заредете с още повече енергия, тъй като грижите се увеличават, но с тях и родителското ви умиление при всяко махане с ръчичка, плезене и…нека да не издаваме изненадите от сега, а пристъпваме едно по едно към нещата, които да очаквате през 7-мия месец след раждането на бебчето ви!

Какво казват педиатрите за едно бебе на 7 месеца по време на профилактичните прегледи 

Както знаете, до навършването на една годинка, всеки месец бебето трябва да преминава през стандартен контролен преглед – детска консултация – при педиатъра си. Така че когато детето ви навърши 7 месеца, задължително посетете личния му лекар. Често, педиатрите назначават допълнителни изследвания (освен стандартното вземане на мерки и запознаване с нови храни, които можете да въвеждате, ако сте започнали захранването). Те обаче не трябва да ви притесняват. Става въпрос за напълно рутинни посещения при офтамотолог или кардиолог. Понякога, се вземат и проби с урина и кръв. В имунизационния календар е възможно да бъде предвидено и поставяне на нова ваксина. След нея е добре да следите детето в рамките на поне 72 часа за алергични реакции, както и за повишаване на температурата. Обичайно, последният признак не е фрапантен или притеснителен и отшумява за максимум един ден. 

Умствено и емоционално развитие на бебе на 7 месеца


Дори детето да не умее да казва нито една дума все още (естествено, че е рано), то ще започне да повтаря определени звуци, с които да се опитва да се изрази. Разбира се, за вас в началото ще е трудно да разграничите тези звуци, но едно ще е ясно – бебето вече започва да се ориентира със звуците, които чува. И то лично ще започне да ви разбира. Ето защо сега е моментът да започнете и емоционалното и умствено развитие, като го стимулирате с повече говорене, пеене на песни и дори обясняване на простички неща. Според специалистите, колкото по-рано се заемете с речниковото обогатяване на детето, толкова по-умно и емоционално интелигентно ще се развива то през следващите години. Друга група учени пък са категорични, че музиката влияе изключително положително на бебешкия мозък. Много родители правят първите си експерименти с определяне на вкусовите предпочитания на детето на тази възраст. Освен слухът и речта, за детето започва и скоростно развитие на зрението. Бебето на 7 месеца вече вижда доста по-далеч от преди, поради което и ще наблюдавате все по-често любопитните му очички и сочене с пръст към неща от заобикалящия го свят. За съжаление, това е твърде крехка възраст да се надявате да залъжете детето с играчка, с която то ще си играе с часове наред, докато вие се опитвате да свършите нещо я по работа, я в домакинството. Децата на 7-месечна възраст са изключително любопитни и все по-разбиращи, поради което всичко им омръзва доста бързо и скоростно се насочват към нови обекти за изследване. 

Физическо развитие на бебе на 7 месеца


На 7 месеца ще установите колко много всъщност се е развило детето ви във физически аспект. От една страна, главата му вече е оформена и фонтанелата се е затворила. От друга обаче, двигателните му способности стигат до ниво да си служи идеално с ръцете – сочи, хваща, вдига – и дори да усеща по-голяма стабилност под краката си, подпирайки се на вас или на околните мебели. Повечето бебета на 7 месеца седят доста стабилно, а някои започват и да пълзят. Най-голямото предизвикателство за децата на тази възраст е да се научат да се изправят сами, затова лично ние ви съветваме да не спирате да ги мотивирате и помагате в това им начинание. 

 • Килограми: Средното тегло на бебе на 7 месеца за момчета е около 8 килограма и половина, а за момичетата – 8 килограма. За последния месец бебето трябва да е наддало поне половин килограм. 
 • Ръст: Средният ръст на бебе на 7 месеца за момчета е между 70 и 73 сантиметра, а за момичета – между 65 и 70 сантиметра. За последния месец бебето трябва да порасне с минимум 3 сантиметра. 
 • Зъби: Честито! Първите зъбчета не просто започват да никнат, ами и да ви карат да полудявате. Не се тревожете, ако бебето започне да изпада в неистов плач и да се буди често нощем. Това не е нощният терор, с който ще се сблъскате доста по-късно (около година и половина, две), ами стандартната болка, изпитвана при прорязване на венеца от първите зъбчета. Ще познаете момента по силното лигавене на детето. 

Развитие при бебе на 8 месеца

Хранене при бебе на 7 месеца


Ако все още кърмите и получавате осъдителни погледи от околните, забравете ги и не им обръщайте внимание. Препоръката за кърмене до 6-месечна възраст е по-скоро като ориентир. Майчината кърма в този период стандартно все още е доста хранителна, а за детето сукането и близостта с майката продължава да бъде необходимо. От друга страна, захранването е добре да е започнало, а ако все още не е, без паника. Захранване на 7 месеца не е толкова късно. Все пак, практиката сочи, че на тази възраст детето вече е опитало твърда храна – обикновено първите препоръчителни зеленчуци и плодове, преминали през термична обработка и под формата на пюре. Ако захранването при вас е започнало, на 7 месеца можете да преминете към „по-нестандартни“ зеленчуци и плодове като чушка, домат, броколи, тиквички и дори варива. В тази връзка, моментът е идеален за каши. Започнете обаче с безглутенови и постепенно добавяйте, ечемик и овес. На 7 месеца е редно детето да е опитало и меса. Хубаво е да оставите свинско и телешко за финал – след 1 година – така че сега заложете на заешко, пилешко и пуешко. 

Примерно меню 

Ако всичко със захранването при вашето бебе е минало успешно и по класическите схеми, можете да използвате нашите идеи за примерно меню с цел разнообразяване на храните и ястията, които приготвяте у дома, респективно купувате в готов вид:

 • Закуска: ако детето става рано сутрин, започнете с кърма или адаптирано мляко, а чак след това преминете към нормална закуска, която може да е попара или каша с плод
 • Следобедна закуска: друг вид каша или плодово пюре с извара
 • Обяд: зеленчукови пюрета или зеленчукова супа + жълтък (една четвърт) или местно пюре 
 • Вечеря: млечно хранене, което може да е кърма или адаптирано мляко с формула за по-големи деца

Сънят при бебе на 7 месеца

Ако все още бебето се буди нощем за мляко, добре е да започнете да го отучвате от това. Целта е не да го държите гладно, а да му помогнете да изгради навик за продължителен нощен сън. В тази връзка, на 7 месеца децата трябва да спят през нощта поне 10 часа. Все още е рано за изграждане на навици за обеден сън, тъй като бебетата на тази възраст стават доста по-подвижни от преди, поради което и по-бързо се уморяват и то няколко пъти на ден. Дрямката обаче е доста по-къса от преди и вместо два съня на обяд, детето ще спи за около един час след закуска и още толкова след обяд или в късния следобед. 

Гимнастика за седем месечно бебе


Препоръчително е да не спирате с масажите вечер след баня и с подходящо олио или лосион за тяло (в зависимост от сезона, тъй като през по-топлите дни от годината, олиото може да предизвика неприятно запушване на порите на бебешката кожа). Усилията ви ще бъдат щедро възнаградени, когато детето започне да прави първите си опити за прохождане с обувки. С гимнастиката преди лягане, а и със специални упражнения за закаляване на мускулите, ще дадете увереност и сила на детето в бъдеще. Добра практика е помагате на детето да се изправя само, както и да го подкрепяте в движенията от една точка до друга, опирайки се на вас. Когато и двамата се изморите, преминете към гимнастика за затвърждаване на стабилна седнала поза. Придържайте детето в добра позиция, като му гукате, пеете или разсейвате да не се раздвижи за някъде. 

Подходящи игри за бебе на 7 месеца

На 7 месеца, както вече казахме, бебето разбира много повече и освен това става все по-любопитно. Ето защо, игрите съчетават не само идеи за раздвижване и придобиване на нови умения от фината моторика, но и умствени „задачи“. Ето няколко интересни предложения за игри за бебе на 7 месеца:

 • Скрийте предмета и дайте на детето да го намери само (под възглавниците в леглото, в няколко различни кутии, в ъглите по стаята)
 • Събиране и нанизване на предмети едно в друго – в магазина можете да намерите супер идеи за сортери, но ако искате да си направите сами тази игра с подръчни материали, просто дайте на бебето няколко пластмасови чаши или купички и го вижте как ще се забавлява до насита
 • Рисуване с храна – дори да не сетите да му покажете тази игра, почти всяко бебе ще се научи само да я играе. Не се изнервяйте за петната и бъркотията. Това са хубави моменти, щастливи! Покривки и нов килим винаги можем да си купим, но тази детска смеховка няма да я видим пак толкова искрена!

Често задавани въпроси за бебе на 7 месеца

Завършваме нашия материал с няколко теми, които често вълнуват майките на бебетата на 7-месечна възраст. Надяваме се, разясненията ни да са ви полезни, колкото е била полезна и информацията, предоставена ви дотук:

 • Колко трябва да яде бебе на 7 месеца – Смята се, че порциите ще са максимум 5, минимум 5, а като количество средно по 150 мл/гр на хранене
 • Какво може да яде бебе на 7 месеца – Прието е да се въведат всякакви зеленчуци (без пикантни) и месести плодове, без цитруси. Детето на тази възраст е добре да е опитало поне 1 вид месо. Много подходящи са кашите, защото те засищат, а бебето на 7 месеца става по-лакомо от преди, защото изразходва повече енергия 
 • Причини да не може да седи – Не се притеснявайте, ако бебето не седи добре на 7 месеца все още. Причините могат да са много, включително и неправилно позициониране (в началото е добре да има опора), превишаване на килограми, интерес към пълзенето пред седенето 
 • Защо бебето не се обръща – Според педиатрите най-често причината е чисто и просто страх. Бебето може да има нужда от стимулиране или вече се е обърнало, но нещо го е стресирало от тази нова поза и ще трябва време да го преодолее, с ваша помощ разбира се!


Онлайн магазин за бебешки обувки, сандали, пантофи, буйки, бебешки обувки за прохождане, детски гумени ботуши, чорапи с гумена подметка и аква обувки info@bebuvki.com https://bebuvki.com/catalog/view/theme/bebuvki/images/logo.png Bebuvki.com https://www.facebook.com/bebuvki +359879133318