Регистриране Вход Плащане и доставка Контакти БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКИ НАД 80.00 ЛВ!

Развитие на бебе на 6 месеца – Сън, Хранене и Килограми

Когато бебето чукне 6 месеца, съвременните родители често си създават празник за първи половин рожден ден или поне се отдават на едни силно емоционални моменти, свързани с тези първи емблематични месеци от раждането на детето им. Но истината е, че с навършването на 6-месечна възраст, за самото бебе настъпват не по-малко физиологични, интелектуални и психологични промени. В този материал ще ви разкажем повече за тях, като наблегнем на темите за сън, хранене, мерки и очаквания за вашето дете на половин годинка. 

Физическо развитие при бебе на 6 месеца

Важно е да се уточни, че ако до този момент бебето наддаваше – и на килограми и на ръст – значително, от шестмесечна възраст то започва да спада. Ето защо родителите не трябва да се притесняват, ако по време на следващите редовни детски консултации се наблюдава по-ниско увеличаване на ръста и теглото. От друга страна, съществуват средни стандарти за килограмите и сантиметрите на детето в тази възраст. Имайте на предвид, че те са само ориентировъчни, защото всяко бебе се развива строго индивидуално, включително и в случай на недоносване или съпътстващи заболявания. Все пак, добре е да сте наясно със средните мерки на детето на 6 месеца, както и за някои специфики във физическото му развитие. 


 • Ръст. Твърди се че, ръстът при момичетата на 6 месеца варира около 65 сантиметра, а за минимален се смята 64 сантиметра. От друга страна, средният ръст на момчетата на 6 месеца е 67.5 сантиметра. За минимален допустим ръст, който не трябва да ви тревожи, се посочват 66.5 сантиметра. 
 • Килограми. Смята се, че нормалното средно тегло за момичета на тази възраст е около 7.3 килограма, като за минимално се приема 6 килограма и половина. При момчетата средното тегло е около 8 килограма. Притеснително е, ако е то е под 7 килограма. 
 • Отклонения от ръст и тегло. Имайте на предвид, че това, наистина са само ориентировъчни мерки. На 6-месечна възраст, значителен брой от днешните бебета вече са захранени, макар и с малко хранителни продукти, поради което, тези, които все още са само на кърма, могат да изглеждат (но само да изглеждат) по-недоразвити, поради по-малко отчетеният ръст, респективно тегло. Обикновено, когато разминаванията със стандартите на СЗО са големи, педиатърът може да предложи преминаване към захранване с твърди храни или диета. Всъщност, според специалистите от СЗО, именно 6 месеца е идеалната възраст за започване на захранването. 
 • Зъбки. Според педиатрите, навършвайки 6 месеца у бебето вече могат да се видят първите признаци за никнене на зъбки. В днешно време обаче често наблюдаваме изпреварване на този период и още на 4 месеца венците на детето да се подуват и зачервяват. Освен тези, знаци за скорошно поникване на първото зъбче са и обилното слюнкоотделяне и опит за чесане на венците с различни предмети, ако детето е усвоило добре захватните умения. Последно, но не по важност, много е вероятно, напоследък да наблюдавате бебето по-капризно и нервно от обикновено. Възможни са и чести пробуждания през нощта. Всичко това отново се дължи на никненето на зъбките. За да намалите диксомфорта, бихте могли да изпробвате гелчета за венци с натурални съставки. Внимание – голяма част то тези продукти в аптечната мрежа днес съдържат лидокаин. В никакъв случай не купувайте подобни гелчета за зъбки без предварително да се консултирате с педиатъра си. При някои деца се наблюдава и повишаване на телесната температура. В този случай се препоръчват и темепературопонижаващи средства с болкоуспокояващ ефект. Те обаче също трябва да бъдат съгласувани с мнението на детския личен лекар. 

Какво казват педиатрите за едно бебе на 6 месеца по време на профилактичните прегледи?

Профилактичният преглед на 6 месеца може да се окаже малко по-дълъг от обикновено. Това обаче не трябва да ви притеснява. Освен вземането на мерките – включително и за обиколката на главата и гърдите – ще се направи по-щателна оценка на физическото здраве като анамнеза на слуха и зрението. В тази връзка, очаква се на тази възраст фронтанелата да се е затворила или поне процесът да достига своя край. С посещението при педиатъра не приключва прегледа на 6-месечното бебе. В повечето случаи след приема на ваксините за тази възраст – против хепатит В – личният лекар на детето ще назначи изследвания на кръв и урина. Те са изцяло превантивни. Цели се проследяване на нивата на хемоглобин, брой леквоцити и хематокрит и други. Последно, но не по важност, педиатърът ще ви даде и първите насоки за захранване на вашето дете. Моля, имайте на предвид, че според препоръките на СЗО кърменето трябва да продължи поне до 6 месеца. Ако вие и вашият педиатър сметнете, че детето може да премине към твърдите храни, това не означава, че е задължително да спирате с кърменето. Двете могат чудесно да се съчетаят. Ако кърмата обаче вече не е достатъчно хранителна, което за съжаление няма как да се определи с точност, е добре да се премине към адаптирано мляко. За кисело мляко обаче е все още рано. В следващите редове ще ви разкажем по-подробно за частта с храненето на вашето вече пораснало детенце на половин годинка. 

Хранене през шестия месец на бебе

Специалистите от Световната здравна организация твърдят, че най-показателните признаци за готовността на бебето да преминат към етапа на захранване, тоест добавяне на твърда храна към майчината кърма и/или адаптираното мляко в дневното меню, са следните: 

 • Бебето вече спокойно държи главата си в изправено положение 
 • Бебето вече не просто може да седи, но и се задържа значително дълго в тази позиция, включително и в случаите, когато е подпомогнато от меки възглавници или удобна облегалка на столчето за хранене 
 • Бебето не е затруднено да поема с горната си устна подаваната от лъжичката течна храна (в началото можете да пробвате с вода или мляко)
 • Бебето няма никакви сериозни здравословни проблеми, които налагат отлагане на етапа на захранване, и се движи в нормите на физическото си развитие 
 • Бебето видимо проявява интерес към храната, която вие, възрастните, консумирате 

Не се обезкуражавайте, ако първите опити да предложите твърда храна на детето, са безуспешни. Най-важното в този момент е да уловите точния момент. Ако видите, че детето не желае да поема от лъжичката каквото и да е било, оставете за друг път. 

Захранване при бебе на 6 месеца. Основни препоръки.

Обикновено, захранването започва с продукти, които не са алергени. Най-често, това са варени зеленчуци и някои плодове. У нас се препоръчват варените картофи, пъщарнак, тиква, банан и други. От изключително значение е при въвеждането на нов продукт да се оставя няколко дена разстояние до следващия въведен такъв, за да се проследи дали детето не проявява алергична реакция към дадена храна. Захранването започва постепенно и в количествено отношение. Започнете с две-три лъжички дневно, а на следващия ден увеличете до пет, а на третия ден – детето може да изяде половин бурканче от зеленчуковото пюре, ако ползвате готови бебешки храни. Когато детето откаже новия продукт го спрете и се опитайте с друг, подобен по състав и произход. Не забравяйте, че сега е времето да превърнете храненето в приятно занимание, за да не отгледате злояди дете, така че всякакви опити за насилствено въвеждане на нов продукт са по-скоро с отрицателен ефект. Съветът на педиатрите е при въвеждането на нови храни да редувате плодове със зеленчуци, за да не развие бебето вкусови предпочитания само към едните, а в бъдеще да отказва тотално другите. 


Примерно меню за бебе на 6 месеца

В случай, че вече сте започнали захранването на своето бебе, тоест сте следвали по-старата тенденция за захранване от 4-месечна възраст, по-долу можете да видите примерно меню за детето, по което да се водите. 

 • Закуска: първата ранна закуска е добре да бъде адаптирано мляко или кърма, като на тази ранна възраст втората по-късна закуска отново са същите продукти, но в по-малко количество. 
 • Обяд: препоръчва се зеленчуково пюре, като през ден към него се добавя четвърт сварен жълтък. В дните, в които не се добавя жълтък, пюрето може да включва и малко мляко или кърма. Децата, които вече са захранени с месо, могат да заменят този млечно-зеленчуков ден с местно-зеленчуков ден, като от месата за тази възраст се препоръчват само пилешко и пуешко. 
 • Следобедно хранене: най-добре е да се предлага плодов пюре. Може да го смесите с малко мляко, когато плодът го позволява, както и да започнете да въвеждате каши, като на 6 месеца все още не се препоръчват зърнените култури от глутеновата група. Добър вариант е елдата. 
 • Вечеря: отново кърма или мляко, като дозата може да е значително по-голяма от тази за закуска, за да се започне постепенно отбиване, респективно спиране на нощното хранене. 

Сънят при бебе на 6 месеца

Като казахме сън, добре е да знаете, че от 6-месечна възраст на детето и вие ще можете да започнете да си връщате пълноценния непрекъсван нощен сън. Това обаче не е толкова лесна мисия, колкото си мислите. Особено важно е да знаете, че през деня детето продължава да спи. Общо за деня бебето на 6 месеца се нуждае от минимум 18 часа сън. Повечето деца започват да спят до 10 часа през нощта, но все още се будят. Събуждането не винаги е продиктувано от глад. Голяма част от родителите правят грешката да хранят по няколко пъти детето нощем, след като то се събуди, бъркайки необходимостта от храна с болките от никненето на зъбки. Имайте на предвид, че сега те не просто започват, ами се и усещат най-силно именно след 6 вечерта и особено силно нощем. Трудното приспиване денем, а и преди нощния сън, би могло да се дължи на невъзможността детето да изхаби достатъчно енергия през деня. И макар бебето все още да не може да ходи и да стои стабилно, това не означава, че няма нужда от игри и занимания в светлите часове на денонощието. 


Подходящи игри за бебе на 6 месеца

Да, такива не просто съществуват, ами те са от особено значение за правилното физическо и емоционално развитие на вашето бебе. Ще се опитаме да ви дадем няколко интересни предложения, макар че повечето от тях са по-скоро ресурс за вдъхновение, което да използвате и да измислите свои собствени активности с мъничето и така да започнете да изграждате връзката си с него. 

 • Най-добрите примери за насърчаване на детето за прохождането започват с игри, свързани с пълзене и изправяне. За целта дори вече можете да закупите бебешки буйки за прохождане, особено ако бебето ви е зимно или се притеснявате, че у дома подовите настилки не са особено безопасни и топли. Сега е моментът да предложите първите играчки на детето, оставяйки ги на разстояние от него и стимулирайки го да се предвижи, за да ги разгледа. 
 • Имитираме животни. Това е добра игра за развитието на речевите умения на детето. Опитайте се да го заинтригувате да повтаря след вас, като сега е моментът, в който да започнете да пеете и разказвате приказки на бебето по-често. Не, то съвсем не е малко и повярвайте, ни запомня повече, отколкото си мислите. 
 • На 6-месечна възраст кубчетата и всякакви предмети за подреждане са изключително полезни за децата. С тях те ще развият фината си моторика, а освен това ще развият умения за пространствено ориентиране и разпознаване на форми. 
 • Имитацията на движения също е чудесен начин да се забавлявате с бебето. Всичко обикновено започва с пляскането с ръчички, но можете и да затрудните упражнението с докосване по нослето и да го мотивирате то да докосне вашето. 


Често задавани въпроси за бебе на 6 месеца

По-долу ви представяме кратки отговори на най-често задаваните въпроси, свързани с развитието на вашето бебе на 6 месеца. Ако имате допълнителни въпроси, не се колебайте да се свържете с нас, за да напишем допълнителен материал и във връзка с техните отговори. 

Колко пюре трябва да яде бебе на 6 месеца?

Смята се, че на тази възраст количеството храна, която детето е редно да изяде в рамките на 24 часа трябва да е равна на една осма от теглото му. Според СЗО в съотношението пюре към кърма или мляко консумирано през деня трябва да е в полза на кърмата или адаптираното мляко. 

Какви са основните причини за запек при бебе на 6 месеца?

Най-често те се дължат именно на захранването. Ако стартирате въвеждането на твърди храни сега, подобни физиологични дискомфорти са напълно възможни. В случай на запек от повече от два дена, прекратете за известно време твърдите храни. След нормализиране можете да продължите въвеждането на нови продукти. Възможно е обаче и майчината кърма да променя своя състав и с това да причинява запек. Много бебета преминават на адаптирано мляко на 6 месеца. От него рядко се причинява запек, а напротив – то им действа разхлабващо, ако досега са били само на кърма. 

Какви са подходящите играчки за бебе на 6 месеца? 

С цел безопасност ви съветваме да наблегнете на плюшените играчки. Ако имате по-леки кубчета обаче, сега е идеалният момент да ги извадите. Все още не се препоръчват играчки с прекалено много светилни и музикални ефекти, както и дървените. 

Колко спи бебе на 6 месеца?

Общо за деня, както вече споменахме, сънят на бебето достига до 18 часа, като вечерният сън се нормализира, достигайки до 10 часа с едно или две прекъсвания. 

Колко вода трябва да пие бебе на 6 месеца

Според СЗО на 6 месеца детето вече трябва да се е научило да пие поне малко вода през деня. Оптималното количество за едно денонощие е приблизително 400 милилитра.

Какво може да яде бебе на 6 месеца?

Практически, на този въпрос трудно може да се отговори еднозначно, защото майките днес започват захранването на различна възраст. Ето защо, ако детето е захранено на 4 месеца, то може да консумира много повече по вид продукти от детето, което е започнало с твърдите храни на 6 месеца. Ако трябва обаче да се вземат под внимание препоръките на СЗО за идеален момент за захранване на 6 месеца, както и някои алергенни продукти, които по принцип не са подходящи за бебетата, без значение кога са започнали с твърдите храни, можем да направим следното обобщение. На 6 месеца бебето може да яде повечето видове зеленчуци (без домати, такива със силни миризми като лук и чесън и листни зеленчуци) от типа на моркови, картоф, пащърнак, тиква, броколи и други. Подходящи са оризът и царевичната каша, както и следните плодове: ябълка, круша, банан, сливи и дребни плодове като боровинки и къпини. От месата се изключват тлъстите и жилавите. Най-добре е да се спрете на пуешко и пилешко на този етап.

6 изминали месеца само, а толкова много научихте за вашето дете и родителството, нали? Голямото приключение тепърва предстои, така че ние ви изпращаме още повече мотивация и кураж. Най-хубавото идва, бъдете спокойни и отговорни родители!


Онлайн магазин за бебешки обувки, сандали, пантофи, буйки, бебешки обувки за прохождане, детски гумени ботуши, чорапи с гумена подметка и аква обувки info@bebuvki.com https://bebuvki.com/catalog/view/theme/bebuvki/images/logo.png Bebuvki.com https://www.facebook.com/bebuvki +359879133318