Регистриране Вход Плащане и доставка Контакти БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКИ НАД 80.00 ЛВ!

Бебе на 1 година - Сън, Килограми, Развитие и Игри

Честит първи рожден ден на вашето мъниче. Беше щура, различна, лишена от сън, но пък пълна с толкова много позитивни емоции година, а? Знаем, че в момента главно сте заинтересовани от две основни неща – как да организираме първия паметен рожден ден на вашето дете и как да обезопасим дома! Но преди да се заемете с подготовката на партито по случай 1-ви рожден ден на детето и да отидете на пазар за бебешки буйки за прохождане, нека ви запознаем с всичко, което трябва да знаете за бебето на 12 месеца и неговото физическо развитие, както и храненето, съня, игрите на тази възраст.


Физическо развитие при бебе на 12 месеца

Окончателно, бързият растеж и скоростното наддаване на килограми за вашето дете приключва. Естествено, това съвсем не означава, че бебето няма да качва или расте повече. Все пак е дете! Просто от тук насетне разликата няма да е толкова голяма всеки месец, така че край с купуването на дрешки за всеки месец. В по-общ физиологичен план, развитието на вашето бебе на 12 месеца достига сериозен етап, през който повечето му органи са изцяло оформени и функционират като на нормален възрастен човек, с много условности от гледна точка на крехкия им размер, „опит“ и възможност на клетките да изградят имунитет и бърза способност да се генерират. Като казахме, имунитет, напълно възможно е първите леки настинки да настъпят и при вашето бебе. Не се притеснявайте излишно обаче. Причината се крие в това, че досега детето реално не е имало кой знае какъв достъп до други хора, а на 12 месеца, вероятно, вече се е срещнал с детските площадки и първите си приятелчета.  На тази възраст детето е много по-самостоятелно, може да изразява желанията си, та макар и не с отчетливи думи, възприема света със своите собствени очи и става все по-комуникативно със заобикалящите го субекти, различни от мама и тате. За последните обаче едногодишното дете не просто съзнателно милее, ами и започва да развива така наречената бебешка криза на страха да бъде отделен и изоставен. Не се притеснявайте и по този въпрос, когато ви се наложи да оставите на баба и дядо малкото мъниче. Нормално е в началото да се разстрои и да плаче, но повярвайте ни, кратките раздели и срещи с други близки хора допълнително влияят положително на интелектуалното развитие на бебето. Що се касае до физическото развитие, ето повече подробности за едногодишното дете.


 1. Ръст. Според въведените от СЗО стандарти нормалният ръст при момичетата на тази възраст е 73 сантиметра, като минималните варират около 68 сантиметра. При момчетата средният ръст на 12 месеца 75 сантиметра, а за минимален се смята, също, около 68 сантиметра.
 2. Тегло. Според въведените стандарти средното тегло при момчетата е 10 килограма. За минимално се възприема 7 килограма и половина, като притеснително се смята тегло под 6 килограма и половина. Според СЗО средното тегло при момичетата е 9.7 килограма, а за минимално – 7 килограма. Тук, притеснително може да бъде теглото под 6 килограма.
 3. Зъби. Редно е да има поне едно-две поникнални зъбчета. Рядко се случва така, че дете на 12 месеца да няма зародиши на зъби. Ако обаче това е вашият случай, най-добре е да се консултирате както с педиатър, така и с детски дентален специалист. Обикновено, на 1 година децата имат до 4 зъба, като най-често са предните. По правило, първо, избиват горните, но отклонения от него се срещат постоянно и те не са повод за никакви притеснения. Според препоръките на СЗО при наличие на поне две зъбчета е добре родителите да се започнат и да приучават децата си на хигиенни навици, отнасящи се до устната кухина. Внимавайте обаче със стандартните четки за зъби, защото те биха могли да са прекалено груби за и така раздразнените венци на бебето. Вместо тях, можете да ползвате специални гумени накрайници за родителски пръсти, с които леко да потъркате зъбчетата с паста за зъби. Последната не трябва да съдържа парабени и флуор.
 4. Реч. По въпроса с първите думички, мненията са прекалено много точно, колкото са такива за прохождането. В действителност е редно детето на 1 година да издава поне звучи. Все още е прекалено трудно да се очаква те да говорят, но средно, по-бързо развиващите се деца в речево отношение имат запас от до осем думички, включващи традиционните „мама, баба, тати, ам-ам“ и т.н. Имайте на предвид, че много деца използват този кратък речник до след двегодишна възраст, което отново не е признак за проблем. Много деца проговарят, както се казва, отведнъж в периода между две и три години. Ако детето ви обаче не издава абсолютно никакви звуци на една година, е редно да се консултирате със специалист, включително и логопед. За да стимулирате речевото развитие на своето бебе, съветваме да избягвате телевизията и да наблегнете на постоянното говорене, слушане на песнички и четене на книжки. Много полезни в това отношение са стихчетата и приказките в рими, тъй като поради звънливото им звучене, вниманието на детето по-лесно се привлича и то по-лесно успява да запомни изречените думички.


Какво казват педиатрите за едно бебе на 6 месеца по време на профилактичните прегледи?

Това, всъщност, ще бъде вашата последна ежемесечна задължителна детска консултация. От тук насетне, срещите с педиатрите се разреждат на всеки три месеца или при нужда. На една година, вашият детски лекар ще установи дали детето ви се развива в нормите от гледна точка не само на реч, зъби, ръст, килограми и физически умения, но и нормалното функциониране на редица органи. От 12-месечна до около 14-месечна възраст се слагат ваксина за морбили. И този преглед може да включи профилактично пускане на изследване за кръв и урина, описано в прегледа за 6 месеца. Педиатърът, също така, може по преценка да изпрати детето ви на очен лекар или сам да установи общата оценка на зрението, а също така, и на слуха и психичното развитие.


Сън при бебе на 1 година

Приключиха ли безсънните нощи? Ами не точно, скъпи родители. Ако нощното хранене е проблем, с който вече успешно сте се справили, не се отпускайте, защото ви предстоят редица нови изпитания. На път, например, са да излязат по-трудните задни зъбки, което означава и по-дълго и сериозно раздразнение при децата. Нещо повече – много родители се опитват именно в този период да махнат биберона или памперса, което е похвално, но и задължително придружено с доста безсънни нощи, изпитания на нерви и цял репертоар от детски песни, изпят от вас самите. Типичното за съня на децата на 1 година е настъпването на една съществена промяна. Това е периодът, в който може да настъпи и спад в броя на дневните дремки. Вероятно е досега бебето ви е да спало два пъти през деня, преди да настъпи моментът за продължителния сън през нощта. Най-често, става въпрос за един по-дълъг сън около обяд и един по-кратък след закуска. След навършването на 12 месеца децата започват да изоставят стария си навик да спят след закука, но не се тревожете, работещи от вкъщи родители, за сметка на това, обедният сън става по-дълъг. Нашият личен съвет е да спрете кратката дрямка сутрин и да компенсирате с по-продължителен сън на обяд. Това ще помогне на детето да влезне в яслен и градински режим и когато моментът настъпи, адаптацията в детското заведение ще е далеч по-лесна и безболезнена. Средната продължителност на нощния сън при бебетата на 12 месеца е около 11 часа.Хранене на 12 месечно бебе

На 12 месеца всяко бебе е захранено с твърди храни. В повечето случаи дори на тази възраст децата са опитали почти всичко. Разбира се, изключения правят бебетата, на които по здравословни причини им се е наложило да отложат в известен момент захранването и се движат с известно закъснение в това развитие. Добрата новина за тях е, на 12 месеца е трудно да се получат реакции от негативен тип от който и да е вид хранителен продукт, с изключение на силно алергенните. За всички останали едногодишни бебета отварят и детските частни и държавни кухни. Те са отличен вариант не само защото спестяват време, но и защото изготвят менютата си, водейки се по медицински стандарти, включително и тези на СЗО. Положителната страна на детските кухни е, че детето ви ежедневно приема разнообразна храна. Но не можем да кажем, че домашно приготвената храна е лош вариант. Напротив – няма нищо по-хубаво от прясно приготвеното ядене, в което са се запазили витамините и най-важните минерали за вашите бебетата. Ако предпочитате сами да приготвяте храната на своите деца на една година, ето ви едно просто примерно меню за бебе на 12 месеца: • Закуска: ранната закуска вече отпада и се замества с една основна закуска, която може да включва попара, мляко с бисквити и банан, каша с плод
 • Обяд: добре е обядът да е по-засищащ, тоест да включва месо и зеленчуци, а понякога и с десерт, ако детето е по-подвижно през целия ден. Десертът може да бъде крем на основата на прясно или кисело мляко, както и просто пасирани плодове. Веднъж в седмицата е добре да се включва риба в менюто, а освен това, вече спокойно можете да давате ястия с червени меса. Все пак, редно е да избягвате тлъстите меса.
 • Следобедна закуска: ако детето ви все още яде каша, няма нищо лошо в това да продължавате да му я давате за следобедна закуска. Други, по-леки варианти са филийка с масло или сирене/кашкавал, компот, макарони (сладки и солени) и други.
 • Вечерята е редно да бъде лека. Съветът ни е да се придържате към постни ястия или супи. Все още някои деца ще си търсят млякото преди сън, така че можете да го съчетаете под форма на айран или прясно краве мляко с леката вечеря.


Подходящи витамини за деца на 1 година

Съветваме ви да избягвате все още купуването на витамини от аптечната мрежа. Най-добре е децата да си набавят такива от пресни зеленчуци и плодове. Все пак, някои витамини като витамин Д (особено през зимата) и част от групата на Б комплекс вече трудно се извличат от организма от хранителните продукти и е препоръчително да обсъдите с педиатъра си дали да се вземат като добавка. През зимните месеци и грипните сезони можете да давате витамин С за имунитет.


Подходящи образователни игри за дете на 1 година

Когато детето ви навърши една година, най-накрая имате поле за изява в измислянето на каквито и да е игри. То е вече по-стабилно, подвижно, разбиращо и най-вече ентусиазирано за всякакви лудории. Ето нашите три топ предложения за образователни игри на 12 месеца:


 1. Подаване на топка – с крак, с ръка, с глава, търкаляйки я, както пожелаете!
 2. Танцуване и подскачане на музика. Това ни е любимата игра, защото реално отпуска напрежението при родителите, а ако музиката има текст, детето ще научи и някоя нова думичка
 3. Редене на пъзели, нанизване на сортери, строене на кули от предметиДете на 12 месеца – често задавани въпроси 


Бебе на 1 година не спи - Какво да правим ?

Ако няма температура, стомашни разстройства, придружени с повръщане и диария, е много вероятно, да го мъчат зъбки. Няма универсално лекарство за това раздразнение, но сякаш гушкането, люшкането и пеенето винаги са помагали.


Причини за нервност при бебе на 12 месеца – какви са?

Освен зъбките, които споменахме, е възможно да става дума за емоционални моменти, които децата тепърва започват да преживяват. Все пак, това са първите срещи с големия свят, останалите деца, детските площадки и какви ли не нови преживявания за детето. То все още изпитва трудност да реагира нормално на всички новости поради емоционалната си недоразвитост.


Какво трябва да може дете на 1 година?

Детето трябва да може да седи само, да се изправя, ако не да ходи, то поне да пълзи, да има стабилен захват, да се обръща по корем, да разбира какво му се говори и да произнася поне една-две думи.


Кои са най-подходящите подаръци за дете на 1 година?

Ние съветваме всякакви образователни играчки, които ще задържат вниманието на детето за по-дълго време – кубчета, сортери, книжки, но също така и играчките за навън, като колички за бутане, а защо не и проходилка?


Кои са подходящите храни за дете на 1 година?

Реално повечето храни вече могат да се дават на детето. По-лесно е да ви изброим онези, които да избягвате все още: меки сирена, колбаси, мед, гъби, консервирани и пакетирани храни, повечето морски дарове и шоколад.


 Кои са нормите за тегло и ръст при дете на 1 година?

Средното тегло е 9 килограма и 500 грама, а средният ръст е 75 сантиметра.

Онлайн магазин за бебешки обувки, сандали, пантофи, буйки, бебешки обувки за прохождане, детски гумени ботуши, чорапи с гумена подметка и аква обувки info@bebuvki.com https://bebuvki.com/catalog/view/theme/bebuvki/images/logo.png Bebuvki.com https://www.facebook.com/bebuvki +359879133318