Регистриране Вход Плащане и доставка Контакти БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКИ НАД 80.00 ЛВ!

Развитие на бебе на 1 месец (Хранене и Къпане)

Безспорно, вълнението, но и притеснението около грижите за новороденото са най-силни през първия месец. Често, тези грижи са съпроводени от неоснователни притеснения. От една страна, емоциите са изключителни, а от друга, ако това е първото ви дете, несигурността и липсата на увереност могат да ви попречат да се радвате на първите щастливи мигове с детенцето си подобаващо. Нещо повече – при майката всички тези мисли и чувства са в доста по-силна степен поради все още нерегулиралите се хормони. Прибавете към това и безсънните нощи – новата реалност за вас през идните месеци – и получавате реалната истинска картинка за първите грижи, които дължите и сигурни сме, ще дадете в най-висша форма на любов за своето дете. 

Тук сме да направим преживяването много по-малко стресово. Тук сме, за да ви дадем насоки за всичко, което трябва да знаете относно развитието на бебе на 1 месец. А и за да ви кажем – спокойно, всичко ще бъде наред, като родители вие знаете какво и как да правите, просто трябва да си повярвате повече, а и да получите нужните насоки. Въпреки че ние не сме нито професионалисти, или медицински лица, опитът ни дава основание да ви дадем малко съвети и информация за уменията и нуждите на вашето бебе на 1 месец. 

Физическо развитие на бебе през първия месец


Физическото развитие на бебе на 1 месец е строго индивидуално, но най-големият фактор за неговата посока и параметри, разбира се, са мерките на детето при раждане, самото протичане на бременността и раждането. Важно е да отбележим, че противно на мнението на неопитните родителите, през първите си дни бебето все още се „адаптира“ към света и не се очаква то да наддаде много. Точно обратното – повечето бебета, особено тези родени под 3 килограма, наддават скоростно през първите си четири седмици. Много често дори надвишаването на допустимите норми създава риск за отключване на рахит. Дори това да се случи на вашето дете, не изпадайте в паника, а внимателно изслушвайте съветите и препоръките на педиатъра. Ето по-конкретно детайли за физическото развитие на вашето бебе на 1 месец:

  1. Килограми. Колко наддава бебе през първия месец? Средно, бебето наддава с близо 1 килограм през първите си седмици. Това обаче е много ориентировъчно число. Както казахме, децата, които са се родили с по-ниско тегло, ще „достигнат“ стандартите така да се каже именно сега, така че наддаването може да бъде дори с повече от един килограм. 
  2. Средно, през първия си месец бебето повишава ръста си с около 6 сантиметра. Интересно е, че цифрата е една и съща и за момчета, и за момичета. Очаква се, в следващите два месеца вашето бебе да влезе в нормите според пола си. 
  3. Сега е моментът, когато ще се развива зрението, както и слуха на вашето дете. По време на първия преглед при педиатъра това развитие ще бъде проследено, както и ще се измери обиколката на главата (нещо, което ще се прави и всеки следващ месец).
  4. Освен това, обиколката на гърдите на бебето ще се увеличи с близо 2 сантиметра (най-много три) в сравнение с тази при раждането.
  5. Очаква се пъпчето да падне сега. За целта винаги бъдете готови да дезинфектирате подобаващо мястото. В случай на силно раздразнение, консултирайте се с лекуващия си педиатър. 

Къпане при бебе на 1 месец


Най-голямата суматоха и паника при родителите на бебе на 1 месец настъпва около часа за лягане и по-конкретно, когато дойде моментът за къпане. Майките започват да се притесняват дали няма да изпуснат детето, докато го къпят, някои бащи проверяват по 10 пъти температурата на водата, както и още 10 пъти – в стаята и банята. Разбира се, най-добре е да сте присъствали на ритуала още докато сте били в родилното, но честно казано и най-прилежните „ученички“ на този урок не успяват да си спомнят за нищо свързано с къпането, когато останат у дома сами с голото бебе и пълната с вана вода. Всъщност, няма нищо страшно в къпането на бебе на 1 месец и не, то няма да падне, ако го държите! Ето няколко съвета от нас, за да ви припомним какво най-вероятно са ви научили в родилното:

  1. Честно казано, все още е рано на детето да се къпе във ваничка. Много по-лесно ще ви е да го изкъпете под течаща вода. Някои майки дори го правят направо в мивката. Не, няма нищо страшно в това. Не забравяйте, че детето все още не шава и не ходи, тоест чак толкова четкане и търкане е излишно. Важното е просто бебето да се освежи, както и да свикне с банята като с ритуал преди лягане. 
  2. Докато бебето е на 1 месец можете спокойно да пропуснете и измиващите средства, а да ползвате само вода. Ако детето е с дерматологични проблеми или по-суха кожа, изберете подходящ шампоан/душ гел, като избягвате сапуна. След баня е добре да добавите омекотяващи лосиони и олио, като последното не се препоръчва за летния горещ сезон, тъй като може да запуши бебешките пори и да предизвика сърбеж и зачервяване. 
  3. Масажите са страхотен начин да подобрите кръвообращението, да подобрите бебешкия апетит, а дори и да започнете със закаляването и заякването на мускулите и организма на детето от рано. За бебе на 1 месец се препоръчват по-леки, винаги с плавни движения и извършвани от горе надолу масажни техники. Масажът е много важен за развитието на двигателния апарат, но ако не се осъществява правилно, ще постигнете обратен ефект. Помолете по-опитен родител или педиатъра да ви покаже как да го правите. 
  4. Най-лесният начин да се уверите, че температурата на водата е подходяща за къпане, е тестът с лакът. Не, не лакътя на детето, а вашия. При допир не трябва да ви е нито студено, нито топло, тоест телесна температура. 
  5. Ако бебето плаче, не се притеснявайте, не е задължително причината да е във вас или че правите нещо нередно. Това е бебе на 1 месец и той тепърва свиква с новия свят, включително и с обикновени неща като банята. 

Хранене при бебе на 1 месец

Препоръчителната, единствена и най-здравословна храна за бебе на 1 месец, разбира се, е майчината кърма. В нея има незаменими вещества, които трудно могат да се добият по изкуствен път. Ето защо ние съветваме всяка жена, която има възможност, да го прави – да кърми, особено през първите седмици от развитието на детето. Разбира се, ако това е невъзможно, не се тревожете. На пазара има достатъчно добри, близки до майчината кърма формули адаптирано мляко. 

Колко мляко трябва да пие бебе на месец? Колко често? През какво време? Все още бързате! Не забравяйте, в момента сте в период на адаптация и колкото и да се стараете да спазвате препоръка за хранене през три часа, допускайки само две нощни хранения, и в редовна еднотипна доза от 50 мл, не винаги всичко ще се случва по план. Мнозина специалисти дори препоръчват кърмене на поискване и водене по детето при храненето. При всички случаи съветът ни е между храненията да има поне два часа разлика. По този начин ще избегнете колики и други храносмилателни проблеми. 

Последно, но не по важност, не се притеснявайте, ако бебе на 1 месец връща част от храната. Това са нормални естествени реакции. Ако количеството върната храна е повече от шепа и става редовно след всяко хранене, консултирайте се със специалист, защото може да става дума за рефлукс. 

Бебе на 1 месец – сън 


Колко спи бебе на 1 месец? Положително настроението майки ще ви кажат „Колкото си иска!“, а негативно настроението, наскоро преживяли 6 месеца без 1 нощ продължителен сън от 4 часа без прекъсване, ще ви отговори „То не спи изобщо!“. Ето ви едно реалистично обяснение: бебе на 1 месец все още няма изграден режим за сън. Вие трябва да му помогнете да го изградите заедно. Това ще е трудно в началото, понякога дори невъзможно, особено имайки на предвид, че на тази възраст новороденото все още не прави разлика между ден и нощ. С течение на времето обаче, детето ще влезе в установения ритъм и ще си взима необходимата доза от поне 15 часа сън в рамките на едно денонощие. Имайте на предвид, че този сън не е един-единствен, а разделен на множество дремки през деня. Понякога сънят ще е неспокоен. Сега е моментът да изпробвате всички тактики за приспиване и успокояване, за да сте наясно как да действате в бъдеще. А безсъние ще има – и за вас, и за детето. 

Всичко ще бъде наред! Ще се справите! Когато има любов и внимание, нещата се получават. Грешки се допускат, кашлица при бебе на 1 месец и други леки нездравословни неразположения са нормални неща и не – детето няма да падне от кошарата, затова от време на време трябва да поспите! 

Успех! 


Онлайн магазин за бебешки обувки, сандали, пантофи, буйки, бебешки обувки за прохождане, детски гумени ботуши, чорапи с гумена подметка и аква обувки info@bebuvki.com https://bebuvki.com/catalog/view/theme/bebuvki/images/logo.png Bebuvki.com https://www.facebook.com/bebuvki +359879133318