Регистриране Вход Плащане и доставка Контакти БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКИ НАД 80.00 ЛВ!

Бебе на 5 месеца - Ръст, тегло и захранване

С всеки изминал ден, новороденото ви радва и изумява все повече и повече, нали? Какво се случва обаче с бебе на 5 месеца? Какво ново може да прави? Какво ново вие като родители трябва да правите? В този материал, ще разгледаме всичко важно, свързано с развитието на бебе на 5 месеца. 

Физическо развитие на бебе на 5 месеца

Най-осезаеми са физическите промени на бебето на 5 месеца. Все още, детето наддава значително, а освен това и расте скоростно, така че, да, възможно е да са необходими и нови покупки – дрешки и чорапки, а защо не и обувки за прохождане? Моментът, в който детето ви ще направи първите самостоятелни крачки не е толкова близо, но пък тази покупка е доста важна и свързана с проучване и запознаване с марките на пазара, така че можете да започнете от сега. Все пак, и на 5 месеца бебето е усвоило някои нови умения и следва да показва значителен прогрес в развитието на фината моторика. Ето и повече подробности за физическто развитие на бебе на 5 месеца:

 1. Движение. Основното движение през този период е лапането на ръчички, а дори и на крачетата. Детето ще опитва да сложи всичко в устата си, така че е добре да дезинфектирате предварително (включително и да стерилизирате, ако имате тази опция) на играчките, с които му позволявате да си играе. Бебето вече доста силно и уверено хваща и стиска предмети в ръчичка. Петият месец е възрастта, когато започва бурното физическо развитие на детето. Сега е моментът, когато всяко ново движение буквално ще се случва изненадващо и постоянно. На тази възраст е добре да сте започнали да приучавате детето да седи. За целта, разбира се, и вие ще трябва да му помогнете. За да му е по-удобно, сложете зад бебето възглавничка, а ако е нужно и го подпрете отстрани с меки предмети. Така ще намалите и риска от падане. Мотивиращо би било да сложите и интересна нова играчка пред детето, така ще може да се задържи по-дълго в седнала поза. Последно, но не по важност, на тази възраст, бебето вече може да държи уверено главичката си в изправено положение. 
 2. Ръст. За последния месец е редно педиатърката да отчете, че детето е пораснало с поне 2 сантиметра. Стандартните средни мерки за момиченцата на тази възраст е около 67 сантиметра. Средният ръст при момченцата е около 69 сантиметра. 
 3. Тегло. От последния преглед при педиатърката детето ви ще е наддало с около 700 грама. Обикновено, на тази възраст, момиченцата са с тегло около 7 килограма и до 300 грама, докато килограмите при момченцата варират около 7 килограма и половина и 8 килограма. 
 4. Зъби. Ако се чудите защо детето се опитва да лапне всичко, което му попадне в ръчичката, причината съвсем не се крие само в любопитството му или в усъвършенстването на хващателната способност. Много е вероятно бебето да го мъчи първото никнещо зъбче. Ще разберете това по силно зачервените венци. Рано е да се говори за първите зъбки, макар днес, има и такива случаи и няма нищо нередно в това, ако на 5 месеца детето ви се сдобие с първи зъб. За облекчаване на болката при никнене на зъби на тази възраст е по-добре първо да се консултирате с педиатърката си. Възрастта е твърде крехка, за да са подходящи всички видове продукти за целта. 


Интелектуално развитие на бебе на 5 месеца

Съществува проучване, според което, с навършването на 5-месечна възраст бебето вече започва да показва наченки на бъдещия си характер. На тази възраст се разпознават общителните деца, защото те реагират със звуци и динамични движения при всяко взаимодействие с тях.  От друга страна, по-затворените дечица биха могли да се разплачат или да не покажат никакво внимание към обкръжаващите, с изключение на мама, разбира се. Децата на 5 месеца вече разпознават майчиния глас, а някои дори разпознават и собственото си име. Раздялата с мама вече става болезнена, поради което е препоръчително таткото да отделя повече време за детето, за да не се създава голяма разлика в отношенията с двамата родители. Най-значителните емоционални реакции на децата на тази възраст, между другото, са на шумове. Те се стряскат от силни звуци и същевременно проявяват интерес към песнички, мелодии и когато им се говори. 

Захранване на бебе на 5 месеца

Според СЗО подходящото време за захранване на бебе е в периода между 4 и 6 месеца. Конкретният момент се определя от теглото и развитието на детето, преценката на педиатъра, както и на показания интерес. 5-месечната възраст е идеална да започнете захранването, но ако вече сте го сторили, не сте направили, също, грешка. Не е грешка и да изчакате до 6-месечна възраст. При всички положения захранването трябва да се случва постепенно, с много старание и внимание, както и имайки на предвид всички препоръки на личния ви лекар. Захранването започва с по един продукт на седмица. Стартира се с по две-три лъжички първия ден, удвоява се количеството на следващия и така, докато детето успее да изяде около 100 грама. Следете внимателно за алергични реакции – ситен червен обрив, най-често в областта на бузките и прекратете консумацията на дадения продукт, а също така, се консултирайте по въпроса и с лекаря си. 


Какво може да яде бебе на 5 месеца?

Ако започвате захранването сега, заложете на плод или зеленчук, който да не е алерген: картоф, включително и сладък, тиква, морков, ябълка, круша и други. В случай, че сте захранили детето на 4 месеца, вече можете да преминете към следващите продукти. От зеленчуците заложете на брокол, пащърнак или тиквичка, а от плодовете – бяло грозде, череши, сливи и други. Избягвайте цитрусите, като ги оставите за след първия рожден ден. Вече захранените бебета могат да консумират зърнени каши (безглутенови), както и да опитат първите си зеленчукови-местни супи. От месата изберете по-леките типове – пилешко или пуешко. 

Примерно меню за бебе на 5 месеца

Всяко бебе е индивидуално. Менюто му зависи от килограмите, както и възрастта, от която е започнало захранването. Все пак, ето едно съвсем примерно подходящо меню за бебето на 5 месеца, по което да се водите:

 • Ранна закуска – мляко или кърма (до 250 милилитра)
 • Втора закуска – мляко или кърма (до 250 милилитра)
 • Обяд – зеленчукова супа или местно-зеленчукова супа с позволените типове продукти, средно 100 грама. 
 • Следобедна закуска – мляко (до 250 милилитра) или зърнена каша, средно 100 грама 
 • Вечеря – мляко или кърма (до 250 милилитра)
 • Възможно е все още бебето ви да се буди за нощно хранене (отново, мляко или кърма около 250 милилитра)
 • Средно необходимо количество вода за деня: 200 милилитра 

Подходящи игри за бебе на 5 месеца

На тази възраст бебето започва да проявява интерес към играчките, които обаче ще лапа. Изберете гумени играчки за целта. Интересно за детето е и да се гледа в огледалото. Така ще му покажете кое е носленце, кое ушенце и т.н. На бебетата на 5 месеца слухът е силно развит от предишния месец, поради което може би точно сега е подходящият момент да му четете приказки. Песничките, също, са много подходящи. 


Бебе на 5 месеца – често задавани въпроси

Запознайте се с най-често задаваните въпроси за развитието на петмесечното ви бебе:

 1. Нормално ли е бебе на 5 месеца да не се обръща?
  Това е първата стъпка от двигателното развитие на детето. Обикновено, на 5 месеца то трябва да може да се обръща. Консултирайте се с лекар, ако вашето все още изпитва затруднения с това движение. 
 2. Колко мляко трябва да пие бебе на 5 месеца?
  Препоръчителната доза кърма или адаптирано мляко е минимум 100 милилитра и максимум 250 милилитра. Приемите са от 3 до 5 в зависимост от това дали е захранено. 
 3. 3. Какво трябва да прави бебе на 5 месеца?
  Трябва да реагира на звук и светлина. Трябва вече да може да хваща предмети с ръчички, както и да държи главата си в изправено положение. В повечето случаи бебетата вече успяват да се задържат и в седнало положение с помощта на мама или възглавнички за упора. 
 4. Колко пюре трябва да яде бебе на 5 месеца?
  Приблизително по 100 грама на прием.

Честито! Бебенцето ви порасна, а с него и вашата любов един към друг. Не се отпускайте, следват още по-големи предизвикателства през шестия месец!


Онлайн магазин за бебешки обувки, сандали, пантофи, буйки, бебешки обувки за прохождане, детски гумени ботуши, чорапи с гумена подметка и аква обувки info@bebuvki.com https://bebuvki.com/catalog/view/theme/bebuvki/images/logo.png Bebuvki.com https://www.facebook.com/bebuvki +359879133318