Регистриране Вход Плащане и доставка Контакти БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКИ НАД 80.00 ЛВ!

Ръководство: Развитие на бебе на 4 месеца

Честито! Вашето бебче порасна с още един месец! На 4 месеца ще ви се стори доста развито, сякаш много по-голямо, откакто ви изписаха и пълно с изненади. Нека да поговорим по-нашироко за тези изненади, както и за всичко, което се очаква от вас като родителски грижи. 

Физическо развитие при бебе на 4 месеца

През последните няколко седмици да ви се е струвало, че детето ви расте не с дни, а с часове? Това е напълно нормално. И ще продължи още няколко месеца. През четвъртия месец майките дори споделят, че оставят неносени дрешки на приятелки, защото децата им бързо ги израстват. В тази връзка, проучването за обувки за прохождане можете да си го започнете от сега, но честно казано, не ви съветваме да прибързвате с покупката, защото се очаква и бебешкото краче значително да порасне, а улучването на правилния размер е номер едно фактор за удобството и безпроблемните първи самостоятелни стъпки. 

1. Движение. Пригответе се за двигателно развитие със скоростта на светлина. Бебето започва да хваща пръстите ви, а ако има и играчка под ръка, може дори да се опита да я сложи в устата. Още по-сладки са собствените му пръстчета. Освен това, детето е все по-уверено и започва да държи главата си изправено, когато е в прегръдките ви. Някои педиатри съветват родителите да започнат да слагат бебетата на 4 месеца в седнало положение. Ако вашето не е готово, оставете го за следващия месец. 

2. Ръст. За последния месец детето ще е пораснало с близо 3-4 сантиметра. Средният ръст за момичета е 62 сантиметра, а за момченцата – 63 сантиметра. 

3. Тегло. Педиатрите отчитат ръст в теглото на 4-месечно бебе с около 600 грама. На тази възраст, момиченцата тежат около 6 килограма и 200 грама, а момченцата – близо 7 килограма. 

4. Зъби. Редки са случаите, в които дете на тази възраст има никнещ или вече поникнал зъб. Тенденцията обаче е възрастта за първото зъбче все повече да пада. Ето защо, ако забележите зачервяване на венците и нервност в поведението на бебе на 4 месеца, много е вероятно да следва подготовката ви за безсънни нощи, защото зъбите идват!

Интелектуално развитие на бебе на 4 месеца


Започва моментът, в който детето ще иска да комуникира с вас – и то звуково! Ще станете свидетели на всякакви нечленоразделни умилителни звуци, включително и гукане и дори наченки на смях. Детето започва да се ориентира в обстановката по-лесно, затова и реагира на светлина и различни цветове. Нещо повече – то се усмихва, особено на сън, но и плаче по-често и то с реална причина (разбира се, обикновено става въпрос за механично дразнене, глад или пълна пелена). По повод плакането, бебето на 4 месеца, вече го прави най-вече защото осъзнава, че това е начинът, по който да привлече вашето внимание. Започва да се развива и силната привързаност на детето с родителите, но това не означава, че нямате право да го оставите за малко при баба или дядо. Този подход ще му помогне да свикне и с други хора за в бъдеще и раздялата с мама на по-късен етап да не е толкова болезнена. 

Често задавани въпрос за бебе на 4 месеца


Първите три месеца сякаш протичат монотонно и с не толкова много промени в развитието на бебето, респективно с отговорностите ви към него като родители. На 4 месеца обаче изникват редица въпроси както такива, свързани с храненето, така и с двигателните и интелектуалните способности на вашето мъниче. По-долу ще се опитаме да отговорим на най-често задаваните въпроси, свързани с отглеждането на бебе на 4 месеца и силно се надяваме да ви бъдем полезни в това отношение, както и да намалим притесненията ви. 

 1. Колко трябва да яде бебе на 4 месеца?
  В практиката има различни схеми за количеството храна, която трябва да консумира бебе на тази възраст. Според някои специалисти, се взема на предвид теглото на детето. На всеки килограм се пада 170 милилитра, като общото количество мляко се разпределя равномерно за целия ден, вземайки под внимание възможността и за нощно хранене. Средно, едно бебе на тази възраст се храни до 6 пъти. Обикновено, една „порция“ адаптирано мляко или кърма е около от 160 до 180 милилитра. 
 2. Колко трябва да тежи бебе на 4 месеца?
  Теглото зависи както от пола на детето, така и от придружаващи евентуални заболявания, а и рожденото бебешко тегло. Обикновено обаче се смята, че едно дете на 4 месеца трябва да тежи около 6 килограма и половина. Много често поради невъзможността на бебето да наддаде нужните килограми за този етап от развитието си, педиатрите съветват ранно захранване. Най-ранната възраст за захранване е именно 4 месеца. 
 3. Колко мляко трябва да пие бебе на 4 месеца?
  Въпросът, както вече пояснихме, е строго индивидуален. Трябва да отбележим и друг важен фактор в преценката за количеството мляко на едно хранене, а именно дали бебето все още се буди нощем. Ако детето ви е изградило навика да спи през целия месец, трябва да увеличите приема на мляко през деня, тоест да бъде около 180 милилитра на хранене. Ако детето се кърми на поискване, количеството може да падне и до 150 милилитра, защото така се увеличават броя хранения за деня. 
 4. Какво да правим при разстройство при бебе на 4 месеца?
  В никакъв случай не давайте никакви лекарствени продукти, преди да се консултирате с лекуващия ви лекар или друго медицинско лице. Разстройството е често срещано явление при кърмените бебета. В този случай не трябва да прекратявате да кърмите, по-скоро да ги разредите, за да не натоварвате коремчето. Самите вие избягвайте захарни изделия. Ако бебето е на адаптирано мляко, уверете се, че го приготвяте според указанията на опаковката, защото често такива грешки са причина за разстройството. Възможно е да бъде необходим и да смените млякото на безлактозно. 
 5. Как да се справим с липса на апетит при бебе на 4 месеца?
  Ако тя продължи повече от едно денонощие, се консултирайте с лекар. Причините могат да бъдат различни – от бактериална инфекция до никненето на зъбки. А понякога дори става въпрос за чисто и просто злоядо дете. 
 6. На какво се дължи неспокоен сън при бебе на 4 месеца?
  Причина номер едно е именно причината от горния въпрос – никненето на зъбки. Това обаче не е единственото възможно обяснение. Неспокойният сън може да бъде признак на все още продължаващите бебешки колики, както и други стомашни проблеми. Възможно е детето да сменя режима си, вече разпознавайки деня и нощта. Постарайте се преди лягане да предлагате баня на детето, за да го отпусне, или включете в ход своите трикове – песнички, гушкане и други приспивни методи. Можете да галите бебето, докато спи, както и да го полюшвате на шезлонг или в кошарата, ако е с такъв тип механизъм. Монотонните движения и звукове действат приспиващо на децата. 
 7. Колко трябва да спи бебе на 4 месеца?
  Общото количество сън, нужно на бебе на 4 месеца, е около 15 часа. То се разпределя за цялото денонощие, като нощният сън трябва да е около 10 часа. Обикновено, децата на 4 месеца спят през деня от 2 до 4 пъти.


Надяваме се, бяхме полезни! Върнете се на нашата страница отново, когато детето ви навърши пет месеца, защото и за този период имаме отличен материал, който да ви запознае с всичко важно, необходимо за вас като родители и грижите за вашето бебе! Успех! 


Онлайн магазин за бебешки обувки, сандали, пантофи, буйки, бебешки обувки за прохождане, детски гумени ботуши, чорапи с гумена подметка и аква обувки info@bebuvki.com https://bebuvki.com/catalog/view/theme/bebuvki/images/logo.png Bebuvki.com https://www.facebook.com/bebuvki +359879133318