Регистриране Вход Плащане и доставка Контакти БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКИ НАД 80.00 ЛВ!

Бебе на 3 месеца (Режим и Развитие)

Изминаха три месеца от появата на вашето мъниче и сигурно тръпнете да разберете какво ви предстои от тук нататък. Лично ние вие желаем само хубави и щастливи моменти, с повече сън за мама и повече първи усмивки за малкото съкровище, а за тати – нека продължава да е все така внимателен, информиран и разбиращ. Естествено, да бъдеш родител се учиш, докато си жив. Всеки момент е важен по себе си, труден по своему, но и изискващ да сте осведомени с някакъв минимум от информация и препоръките на експерти. Днес, ви предлагаме нашия кратък преглед и ръководство за грижите, тревогите, красивите моменти и всичко, свързано с развитието на бебе на 3 месеца. 

Физическо и умствено развитие при бебе на 3 месеца

И този месец ще се отбиете до личния ви педиатър за рутинна проверка. Спокойно, всичко е наред. Скоро ще свикнете. През първата година след раждането бебето ще бъде преглеждано профилактично от педиатъра. В този преглед влиза рутинната проверка за физическото развитие на бебе на 3 месеца. Важно е детето да расте според нормите, но не забравяйте, че малките отклонения не са повод за притеснения, защото всички се развиваме строго индивидуално. Обикновено, от първия до третия месец бебето наддава почти със скоростта на светлината. Средно, детето качва по около 20 грама дневно и приблизително 1 сантиметър към ръста си на седмична база. През последните 30 дена бебето е добре да е наддало с около 800 грама. Средното тегло за момичетата е 5 килограма и половина, а за момчетата – малко над 6 килограма. Ръстът при момичетата на 3 месеца е около 60 сантиметра, а за момчетата – 62 сантиметра. 

Хранене и режим при бебе на 3 месеца


Освен данните за конкретното физическо развитие на бебе на 3 месеца на тази редовна профилактична среща с педиатъра обикновено се обсъждат храненето и режима на детето. Добре е майките да продължават да кърмят, ако здравословното им състояние го позволява, и да го правят поне до навършване на 6 месеца на детето. Храненето зависи изцяло от подхода към кърменето на майката. Все още няма конкретно и строго предписание дали е по-добре детето да се кърми на поискване или по часове. Педиатрите не са единодушно мнение по въпроса. По-важното е да слушате вашия педиатър за конкретни препоръки, които той ще направи в зависимост от мерките и теглото, както и общото здравословно състояние на детето. В режима на бебе на 3 месеца, естествено, влиза и сънят, както и ежедневните бани (ако детето ви има кожни проблеми и сте ги коментирали изрично със специалист, къпането може да бъде намалено до 3 пъти седмично). Между другото, сега е времето да започнете да въвеждате някаква рутина в режима на своето дете. Колкото по-рано го направите, толкова по-бързо детето ще влезе в ритъм. Под режим имаме на предвид приблизително равни интервали между храненията, къпане и приспиване преди нощния сън по едно и също време всеки ден. Според специалистите именно около третия месец бебето започва да различава деня от нощта, така че майките могат да отдъхнат и да започнат смело да мечтаят за сън вече. Що се касае до банята, ще отбележим, че можете да продължавате с масажите. Те са изключително полезни за развитието на детето, а и са му доста приятни. В допълнение, вече можете да включвате и други „забавления“ за вашето мъниче. 

  • Подходящи упражнения за бебе на 3 месеца. Крехката възраст налага много условно да говорим за упражнения. В момента малкото бебче се нуждае изцяло от вашата подкрепа за всяко движение. Ако започнете да го стимулирате от сега, ще видите, че фината моторика ще се развие по установените стандарти. Естествено, още е рано за покупка на обувки за прохождане. Леки закачки и упражнение „въртене на педалите на колелото“ с ваша помощ обаче са доста отпускащи за малкото съкровище. 
  • Игри и играчки за бебе на 3 месеца. Ранно е за конструктор, но точно сега е моментът да купите първите играчки на мъничето си. На тази възраст децата харесват всичко шарено и издаващо весели звучи. Дрънкалките и залъгалките са много подходящи. Задължително четете предварително етикетите на артикулите и се уверете, че са предназначени за бебе на 3 месеца. 

Къпане на бебе на 3 месеца

Въпреки че вече споменахме някои подробности във връзка с къпането на детето, ще дадем още допълнителни съвети, защото знаем, че много майки все още изпитват съмнения дали се справят със задачата. Най-важното е да знаете, че в големите жеги е добре детето да се облива поне леко с вода вечер, тоест не е задължително да се използват козметични средства. През зимата можете да замените бебешкото мляко с олио. Тогава кожата се изсушава и такъв продукт ще помогне по посока хидратация и подхранване. Ако все още бебето пищи и не се радва на баните, обмислете да купите играчки за баня. Те много ще се харесат на детето. За целта обаче ще ви е нужна и стойка, на която да поставите бебчето, докато то се забавлява с новите си придобивки. 

Често задавани въпроси 


Убедени сме, скъпи родители, че много от вас продължават да се терзаят с въпроси и да търсят отговорите им в последния момент и притеснени в интернет. Събрахме най-често задаваните питания на младите и неопитни родители на едно място:

Колко трябва да яде бебе на 3 месеца?

Без значение дали кърмите или детето е на адаптирано мляко, добре е да има минимум 6 приема дневно или храненето да е поне на 3 часа (може и на по-големи интервали от време, но не и на по-малки, за да не затормозите кормчето). Смята се, че нормалната за тази възраст доза мляко е около 130 мл. 

Как да държим бебе на 3 месеца?  

В момента бебчето има нужда от вашата близост и между другото, много му харесва да лежи на корема ви. Опитайте тази поза, когато е неспокойно или има колики. Ще видите, че тя върши истински чудеса. 

Какво е нормалното бебе на 3 месеца тегло?

Средно, теглото на бебе на тази възраст е между 5 и 6 килограма в зависимост от пола, теглото му при раждане и общото физическо състояние. 

Колко вода трябва да пие бебе на 3 месеца? 

Някои бебета изобщо не пият вода на тази възраст особено ако са кърмени. Добре е обаче да правите опити и да приучите детето да пие вода. Обикновено, педиатрите казват, че на 3 месеца бебето трябва да изпива поне 50 мл. 

Какво се прави при запек при бебе на 3 месеца?

На първо място е редно да се консултирате с педиатър. Личният лекар на детето знае най-добре какво да предприеме спрямо конкретния случай. Обикновено, се препоръчва лек масаж на коремчето. Ако детето е на адаптирано мляко, лично ние препоръчваме и да проверите дали правилно го приготвяте. В случай на продължителен запек от над 6 дена се преминава към медикаментозно лечение. Преди, нашите баби са правили и топла баня за децата на тази възраст. 

Колко спи бебе на 3 месеца?

Въпреки че, бебето на 3 месеца още няма конкретно установен режим и заспива, когато реши – буквално и винаги не тогава, когато вие искате – се смята, че общата продължителност на съня трябва да не пада под 13 часа. Препоръчително е детето да има поне един сън без пробуждане в рамките на 6 часа. 

Ако има други въпроси, които ви притесняват по повод на вашето бебе на 3 месеца, не се стеснявайте, а ни ги задавайте. Въпреки че ние не сме медицински лица, с удоволствие ще ви споделим личния си опит в грижите за мъничетата на тази възраст. Пожелаваме ви много търпение, усмивки и прекрасни моменти с детето ви! 


Онлайн магазин за бебешки обувки, сандали, пантофи, буйки, бебешки обувки за прохождане, детски гумени ботуши, чорапи с гумена подметка и аква обувки info@bebuvki.com https://bebuvki.com/catalog/view/theme/bebuvki/images/logo.png Bebuvki.com https://www.facebook.com/bebuvki +359879133318