Регистриране Вход Плащане и доставка Контакти БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКИ НАД 80.00 ЛВ!

Развитие на бебе на 2 месеца (Хранене и Режим)

Убедени сме, че вече свикнахте с малкото мъниче и то с вас, разбира се. Хормоните започват да се нормализират, а всеотдайните грижи вземат превес над емоциите. Бебето на два месеца дори вече започва да ви различава – най-вече гласа ви. Изграждането на емоционална връзка с вашето мъниче започва именно тук, с навършването на 2 месеца. Скоро ще видите първата му усмивка, ще чуете първото гукане, но и ще се сблъскате с първите предизвикателства. Важното е вие, като родители, да ги посрещнете отговорно и с много любов и всеотдайност. Междувременно, ние сме тук, за да ви дадем няколко полезни насоки и информация за развитието на бебе на 2 месеца. 

Физическо и умствено развитие на бебе на 2 месеца


„Растат като гъбки“ е много правилен израз относно физическото развитие на бебе на 2 месеца. Забележим обаче е и интелектуалният прогрес на това мъниче. Вижте повече подробности по-долу. 

  • Мерки, тегло и ръст. С първото контролно посещение при педиатъра ще разберете каква е цялостната процедура за проследяване на физическото развитие на бебе на 2 месеца. Педиатърът установява доколко напредва затварянето на фронтанелата, проследява реакциите на детето. До този момент пъпната връв най-вероятно е паднала, затова може да се изпише нещо за дезинфекция. Очите се преглеждат дали следят обект на разстояние до 30 сантиметра. Също така, проверява се дали бебето наддава достатъчно. Очаква се наддаването от последния месец да е с до един килограм най-много и половин килограм – най-малко. Нормално е бебето да дръпне на височина с около 3 сантиметра. Средно, бебетата на 2 месеца тежат поне 4 килограма и половина, а ръстът да е около 60 сантиметра. 
  • Умственото развитие на бебето на тази възраст главно се наблюдава в две посоки. Първо, то вече може да ви разпознава и да се ориентира кога е в позната обстановка и кога вижда нещо ново. Освен това, бебе на 2 месеца умело си служи и с тялото. При някои двумесечни бебета се наблюдава и стабилен захват. Това умение може да се стимулира с интересни предмети, които да го заинтригуват, както и с родителските пръсти, които детето с удоволствие ще хване и стисне здраво. В общи линии, бебето вече проявява силно любопитство към света наоколо, като главно се съсредоточава със слуховите си сетива. Ето защо можете спокойно да започнете да пеете за приспиване, а защо не и да четете и говорите на мъничето. Старайте се това да става с тих, равномерен и спокоен тон. 

Хранене и режим при бебе на 2 месеца

През втория месец е добре вече да прецените как ще кърмите бебето – на поискване или по час. Ако изберете втория вариант, имайте на предвид, че е добре да има почивка от около поне 3 часа между отделните хранения. Според СЗО добре е детето на 2 месеца да има минимум 5 и максимум 7 хранения. Разликата главно се дължи на това, че някои деца от раждането пропускат нощното хранене (да, има и такива деца, истина е!), а други се събуждат гладни по около 3 пъти. През деня обаче не е добре да прекалявате с броя хранения, ако спазвате нормата от около максимум 100 мл кърма или адаптирано мляко дневно. В режима на бебе на 2 месеца включваме и съня. Сънят при толкова малки деца все още не е строго определен от гледна точка на продължителност. Има неспокойни бебета – и това е нормално, а не признак на заболяване – които спят по 2 часа на пресекулки, както се казва. При всички случаи обаче бебе на 2 месеца трябва да спи общо поне 12 часа дневно. Старайте се вечер да слагате детето да заспива след баня, която го успокоява, и с не много пълно коремче, за да избегнете болезнени колики. 

Къпане при бебе на 2 месеца


Как се справяте със задачата? Още ли се чувствате безпомощни? Още ли ви е притеснено, че ще го изпуснете? Надяваме се, да не. Къпането вече трябва да ви изглежда като детска игра, а на детето – приятно и забавно занимание преди лягане. За съжаление, нещата в живота не винаги протичат толкова гладко като във филм или като от стената на майка инфлуенсърка. При всички случаи, ако бебето ви още не е заобичало водата, няма от какво да се притеснявате. Опитвайте се да го занимавате по време на баня с някоя играчка, леко да го галите и най-важното – да не го насилвате да стои много време. Увеличавайте плавно продължителността на къпането, защото само така се свиква, постепенно. След баня масажирайте тялото от долу на горе, като използвате или бебешко олио, или лосион. Ако забележите, че кожата на детето много се изсушава, това би могло да е сигнал, че трябва да намалите броя къпания седмично. Те обаче не трябва да падат под 3 пъти, особено през горещия летен сезон. Последно, но не по важност, подберете козметика за след баня според сезона – олио за зимата и лосион за лятото – както и според типа кожа на детето. Масажът спомага за подсилване на мускулите и правилното развитие на скелета. Ако правите редово тези масажиращи движения след баня, ще видите, че детето ви ще се развива правилно, а и навреме ще купите обувки за прохождане

Ваксини при бебе на 2 месеца

Въпреки че педиатърът ви внимателно ще следи за навременното им поставяне, ще кажем накратко няколко думи и за ваксините при бебе на 2 месеца. Правим го, защото това са първите ваксини (след тези по време на престоя в родилното), които по-скоро ще притеснят майката, а не толкова детето. Бебетата още не знаят какво се случва и не са наясно, че ще ги боли, но в последствие ще се разплачат, така че предварително обсъдете с педиатъра как ще гушнете, а после успокоите детето. Ваксините задължително трябва да се поставят на напълно здраво бебе. Ако имате каквото и да е съмнение, че детето ви не е добре, обсъдете го с педиатъра. През втория месец се поставят две имунизации (първи прием) – ваксина срещу полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш, хемофилус инфлуенце тип Б, хепатит Б  и ваксина срещу пневмококи. Ако ви притеснява каквото и да е било свързано с имунизациите, коментирайте го задължително с педиатъра си. 

Често задавани въпроси


В случай че не сме отговорили на ваше съмнение или въпрос относно грижите и развитието на бебе на 2 месеца, вижте какво най-често питат и за какво се притесняват по повода майките и татковците днес.

Какво се прави при разстройство при бебе на 2 месеца?

Разстройство не трябва да се разбира като пълнене на памперса след всяко хранене. Това е нормално. Разстройство е налично, когато се появяват изпражнения в течно състояние от 2 до 3 пъти в рамките на 2 часа. В такъв случай е добре да се уверите, че приготвяте адаптираното мляко правилно, ако приема такова, както и дали е в срок. Също така, добре е да се обадите и на педиатъра си. Възможно лечение за състоянието рядко е медикаментозно, но може да се стигне и до него. Обикновено се препоръчва намаляване на храненията и евентуален прием на вода, за да не се стигне до дехидратация. 

А какво се прави в случай на запек при бебе на 2 месеца?

И в този случай е възможен проблем с адаптираното мляко, както и се налага необходимостта да дискутирате проблема с педиатъра. Добрата новина е, че можете да пробвате топла баня и масаж на коремчето, които помагат при запичане. Възможно е да се наложи и специална диета за кърмачките. Обикновено се препоръчват чайове с копър. 

Какви са нормите за бебе на 2 месеца килограми?

Както вече споменахме, нормално е бебето да е около 4-5 килограма. Разбира се, ако се родило по-голямо, те ще са повече и обратно – при недоносени бебета теглото на 2 месеца може да е и около 3 килограма.

Колко мляко трябва да пие бебе на 2 месеца?

Смята се, че дозата за бебе на 2 месеца трябва да е максимум 100 милилитра в зависимост от общия брой приеми. 

Колко пъти трябва да яде бебе на 2 месеца?

Твърди се, че броят хранения на ден е от 5 до 7, но не и повече или по-малко. 

Какво се прави в случай на нервно бебе на 2 месеца?

В този случай най-важното е да се установи причината. За съжаление, педиатърът само може да прецени правилно, като в повечето случаи става въпрос за догадки, ако няма налице определени медицински симптоми. Причините в повечето случаи са невъзможност да заспи, както и колики. Това, което ние можем да ви посъветваме да направите, е да го гушкате, да му пеете, да го люлеете и изобщо да изпробвате всякакви ласки, докато не установите кое най-много успокоява конкретно вашето дете. 

Колко трябва да тежи бебе на 2 месеца?

Момичетата на 2 месеца тежат около 4 килограма и 200 грама, докато момченцата са близо 5 килограма. 


Онлайн магазин за бебешки обувки, сандали, пантофи, буйки, бебешки обувки за прохождане, детски гумени ботуши, чорапи с гумена подметка и аква обувки info@bebuvki.com https://bebuvki.com/catalog/view/theme/bebuvki/images/logo.png Bebuvki.com https://www.facebook.com/bebuvki +359879133318