Регистриране Вход Плащане и доставка Контакти БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКИ НАД 80.00 ЛВ!

Анемия при бебе (Причини за нисък хемоглобин)

Бебето е диагностицирано с анемия или педиатърът ви има съмнение за такава? Да, звучи страшно, но преди да се паникьосате, се информирайте, защото само така бързо ще установите, че това е напълно лечимо заболяване. И с правилния подход можете не просто да го овладеете бързо, но и да предотвратите всякакви негативни последици за в бъдеще. 

Какво представлява анемията при бебетата?

Всъщност, анемията представлява изключително често срещано заболяване. Когато говорим за анемия при бебе, паниката и страхът са предимно емоционалните оттенъци от страна на родителите. Реално, това състояние не е толкова сериозно, ако се хване и лекува навреме. За целта обаче е необходимо диагнозата да бъде потвърдена от специалист. Обикновено, анемия се разкрива с профилактичните кръвни изследвания. Те се назначават от педиатър, който често установява с обикновено преглед наличието на признаци за заболяването, но и вие самите също можете да ги забележите. 


Признаци и симптоми на анемия при бебетата

При най-малките анемията се проявява с отпадналост, липса на апетит, спад в теглото, по-бързата умора при активна игра и т.н. Ако забележите наличието на тези симптоми у детето в продължение на няколко дена, добре е да се консултирате с лекар. Често срещани признаци на анемията, освен това, са и бледа кожа, устни и нокти. Възможно е детето да проявява по-учестено дишане от нормалното, както и да се наблюдава ускорен сърдечен ритъм. Въпреки че в повечето случаи анемията води до отпадналост и уморен вид, някои бебета, обратно – става по-буйни и раздразнителни. Това се дължи главно на факта, че все още не мога да се изразяват, за да споделят за дискомфорта си и само по този начин ни „информират“ за състоянието си. 

Видове анемия при бебетата

Съществуват два вида анемия при бебетата. Реално те се припокриват и с двете основни причини за заболяването. Първият вид е свързан с липсата на достатъчно желязо в организма. Това е и причината да се пускат изследвания за хемоглобин при бебе на 6 месеца. В случай на нисък хемоглобин при бебе вече има основание да се смята, че може да има наличие на анемия.  

Вторият вид обаче говори за намалено количество на някои видове витамин В, най-вече В 12 и фолиевата киселина в тялотоНай-често анемията е свързана с дефицит на желязо, поради което в основата на лечението й откриваме допълнителен прием на желязо. Казваме допълнителен, тъй като майчината кърма е богата на такова, съвременните модерни формули адаптирани млека – също – а освен това, въвежданите след 6 месец каши от овес, елда и ечемик са не по-малко заредени с желязо. 


Референтни стойности на хемоглобина при бебе

Стойностите на хемоглобина при бебе са важни не само за поставяне на диагноза при наличие на съмнение за анемия, но и за онагледяване на общата картина на физическото развитие на бебето. В случай на нисък хемоглобин при бебетата можем да говорим и за проблеми с нервната система, слаб имунитет и дори наченки на по-сериозни заболявания. Ето защо е важно тази референтна стойност да бъде следена. Приема се, че нормални стойности на хемоглобина  са (според съответната възраст, разбира се):

 • През първата седмица след раждането – 15-24
 • През първите два месеца след раждането – 9-16.6
 • От 2 до 2.5 месеца – 9.2-15
 • От 3 до 3.5 месеца – 9.6-15.8
 • 5-7 месеца – 10.1-12.9
 • 11-13.5 месеца – 10.7-13.1
 • 1.5 до 3 години – 10.8-13.8
 • 5 години – 11.1-14.3

Основните причини за нисък хемоглобин при бебетата са:

 • Децата са родени от майка с анемия, включително и гестационна анемия, както и  с диабет, който не се лекува
 • Преждевременно родени деца и тези със значително по-ниско тегло от нормата за гестационната седмица, в която са родени
 • Деца, хранени главно с краве мляко или кърма без захранване до възраст 8 месеца
 • Деца с повишено темпо на растеж
 • Наличие на паразити или инфекция
 • Недохранване
 • Невъзможност за усвояване на конкретни хранителни вещества от организма

Стандартно лечение на анемия при бебе 


Лекарите съветват минимум 3 месеца терапия с прием на желязо под формата на капки. Също така, приемът на витамин С – както под формата на добавка, така и в храната, най-вече като плодове или пюре от броколи, например – е важен за профилактика на анемични състояние, тъй като именно този витамин С подпомага усвояването и на желязото. Анемията звучи сериозно, но съвсем не е най-страшното за едно бебе. Ако терапията, която обяснихме по-горе не помогне, се налага последващо по-драстично решение, включително и вливания. В случай на анемия от втория вид, приемът е не на желязо, а на фолиева киселина, но и при двата случая добре е да намалите активността на детето до стабилизиране на състоянието, тъй като с него то се изморява по-бързо. Анемията може да повлияе на прохождането, тъй като действа отслабващо за организма. Дори костната система да е силна, самата физическа изтощеност ще доведе до по-малко мотивация от страна на детето да прави опити за нови движения, каквито са първите стъпки. Ето защо понякога и анемията може да е причина за късното прохождане. В тези случаи първо се овладява състоянието на анемия и едва след това се пристъпва към същественото учене на ходене, в това число и с качествени и подходящи бебешки обувки за прохождане.


Онлайн магазин за бебешки обувки, сандали, пантофи, буйки, бебешки обувки за прохождане, детски гумени ботуши, чорапи с гумена подметка и аква обувки info@bebuvki.com https://bebuvki.com/catalog/view/theme/bebuvki/images/logo.png Bebuvki.com https://www.facebook.com/bebuvki +359879133318